Előadás: Kutatás idegen világok után

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az exobolygóknak nevezett égitestek keresésekor elsősorban Nap típusú csillagokra koncentrálnak. Ezért okozott megdöbbenést, hogy a talált objektumok többsége sokszoros Jupiter-tömeggel rendelkezik és rendkívül közeli pályán néhány nap alatt körberohan anyacsillaga körül. Tíz évvel ezelőtt az ilyen paraméterekkel rendelkező bolygók létét szinte lehetetlennek tartották, ma pedig már 80 exobolygót, köztük több exobolygó-rendszert ismerünk. A miénkhez hasonlót azonban egyet sem.

Vajon a mi otthonunk tér el ennyire az átlagos rendszerektől vagy csak ezeket vagyunk képesek kimutatni? Milyen folyamatok vezetnek kialakulásukhoz? Létezhetnek-e vegyes típusú bolygórendszerek? Napjaink csillagászatának legizgalmasabb kérdései, s ezekre keresi a választ a téma egyik legjobb hazai szakértője is.

A TIT vendégeként dr. Szatmáry Károly csillagász, a Szegedi Csillagvizsgáló vezetője tart előadást a Barátság Házában (Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.) 2002. május 14-én, kedden 17 órától. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők. A belépés díjtalan.

Ajánlat:

Bolygók felfedezése más csillagok körül
A Szegedi Csillagvizsgáló összeállítása a témáról.