A bécsi nukleáris biztonsági értekezlet tapasztalatai

Vágólapra másolva!
Jól fogadta a nemzetközi közösség a magyar jelentést a bécsi nukleáris biztonsági értekezleten - mondta Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója kedden az április 15-26. között Bécsben tartott nukleáris biztonsági egyezmény felülvizsgálati értekezletének tapasztalatait összegző sajtótájékoztatón Budapesten.
Vágólapra másolva!

A főigazgató emlékeztetett arra, hogy a nukleáris biztonságról szóló nemzetközi egyezmény 1996-ban lépett életbe, és annak végrehajtását háromévente értékelik. Az egyezményt 53 ország írta alá, a bécsi felülvizsgálati értekezleten most 46 tagállam vett részt.

A magyar jelentésből több követendő példát is kiemeltek a résztvevők, például hazánk élenjárónak számít az időszakos biztonsági felülvizsgálat területén - mondta Rónaky József.
Kiemelte továbbá, hogy a konferencián kedvezően szóltak a Paksi Atomerőműben a kilencvenes évek közepétől tartó biztonságnövelő beruházási programról, amely várhatóan az idén befejeződik. Jó példaként említették a konferencián a magyar atomenergia hatóság írott, nyilvános, deklarált biztonságpolitikáját. De hangsúlyozták azt is, hogy a Paksi Atomerőmű földrengés biztonsági értékelése befejeződött és erre alapozva az idén véget ér a paksi földrengés-állósági megerősítési projekt.

A főigazgató a bécsi konferencia tanulságai között említette, hogy nemzetközi szinten is előrelépés történt a jogszabályok korszerűsítésében, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség biztonsági ajánlásainak felhasználásával, illetve hogy nemzetközileg figyelemmel kísérik az atomenergia hatóságok függetlenségét. Továbbá megállapították, hogy kedvező előrelépés történt a biztonságra fordítható pénzügyi és humán erőforrások terén, valamint hogy a régebben épült atomerőművekben is állandó biztonságnövelési folyamat zajlik.

Ajánlat:

A Paksi Atomerőmű hivatalos oldala

Korábban az [origo]-ban:

Amerikai reaktorhiba: Pakssal is egyeztet az atomenergia-hivatal
2002. április 19. Komoly rendellenességet fedeztek fel az Ohio állambeli Davis-Besse atomerőműben. Az aktív zónát (itt megy végbe a maghasadás) tartalmazó reaktortartályon jelentős, akár súlyos üzemzavart is okozható károsodásra bukkantak. Az ügy az ugyancsak nyomottvizes, ám némileg eltérő rendszerű Paksi Atomerőművet is érinti.