A világ legnagyobb kisvasútja kalapács alatt

Vágólapra másolva!
Kalapács alá kerül a világ egyik legnagyobb kisvasútja: 100 ezer fontra becsülik aukciós vételárát.
Vágólapra másolva!

Ha a vevő karácsonyfája körül akarja járatni, nyugodtan vehet nagy fenyőt. A modellvasút mozdonya ugyanis 3 méter 35 centi hosszú, 1 szeneskocsi és három vagon, továbbá 67 méternyi sínpálya jár hozzá. Mivel a mozdonyt spiritusz hajtja, szeneskocsiját stílszerűbb alkohol-lajtnak minősíteni. A hatalmas kisvasút eddig 95 esztendőt ért meg. Gyártója a német Marklin cég.

Ekkora játékvasutakat - amelyek képesek egy gyermeket is szállítani - a német játékgyár elsősorban áruházak kirakatai számára készített, "közületeknek", nem pedig magánvevőknek. A vasút árverése hétfőn lesz a londoni Christie’s aukciós házban. A licitálók - minimum 6 ezer fontért - a vonathoz egy lipcsei vasútállomás-makettet is vehetnek az aukción.

A Guinness Rekordok Könyvében a vonat nem szerepel, de nem kizárt, hogy csak azért, mert abban nincs "a világ legnagyobb kisvasútja" kategória.

A játékvasutat egyébként az egyik "legrégebbi" New York-i család, a Gardiner família adja el. Ők - illetve felmenőik - még az első világháború előtt vették, és Gardinerek nemzedékei játszadoztak a vonattal. Az idén azonban a család egyik - névtelenségbe burkolózó - tagja úgy döntött, ideje eladni.