Könyvajánló - Carl Sagan: Broca agya

Vágólapra másolva!
Gondolatok a tudomány romantikájáról
Vágólapra másolva!

Mi köze van a XIX. századi francia orvos, Paul Broca formalinban megőrzött agyának a bolygókutatás aranykorához? Mi köze van egy sókristálynak a Földön kívüli értelem kutatásához? Mi köze van a spiritiszta szeánszoknak Robert Goddard rakétakísérleteihez? Látszólag semmi, Carl Sagan számára azonban a világ szerves egészet alkot, ezért az olvasó is hamar rádöbben: minden mindennel összefügg.

A tanulmánygyűjtemény központi gondolata az áltudományok elleni okos fellépés. A legképtelenebb ostobaságokat sem intézi el puszta kézlegyintéssel. Sagan leleplezi az egyszerű szélhámosokat, okosan és meggyőzően érvel, ha valaki a tudományban való járatlansága okán téveszmék rabjává válik és azokat hirdeti, ugyanakkor azonban rámutat azokra a különös jelenségekre is, amelyek érdemesek a természettudományok kitüntető figyelmére.

Egyik korabeli méltatója szerint: "Tornádóként viharzik át a fejemen, miközben öröm és kérdések maradnak a nyomában." Másik kritikusa szerint viszont - akárcsak többi népszerűsítő írása - ez a könyve is: "Világos, szórakoztató és helyenként mégis mély. A szerző olyasmit tesz, amit rajta kívül csak nagyon kevés tekintélyes tudós képes vagy mer megtenni - átadja a tudományt a népnek. A Broca agya csodálatos ajándék."

Carl Sagan neve jól ismert a hazai olvasók számára is. Utolsó írásait sorozatunkban, Milliárdok és milliárdok címen adtuk közre. A Broca agya ennek szellemi előfutára. Az írások abból az időből származnak, amikor a tudománynépszerűsítő pályája csúcsán álló szerző tévénézők milliárdjainak otthonába vitte el a Kozmoszt, miközben az idegen értelmes lényeknek elküldte a Föld üzenetét.

Akkord Kiadó