USA - a légierő főnöke az űr felfegyverzését sürgeti

Vágólapra másolva!
Az amerikai légierő vezérkari főnöke nyíltan azt sürgette, hogy országa minél előbb kezdje meg fegyverek űrbe telepítését.
Vágólapra másolva!

Az aktív szolgálattól a következő hónapban visszavonuló Michael Ryan, a légierő első számú tábornoka egy interjúban elmondta: az Egyesült Államoknak előbb-utóbb ki kell helyeznie az űrbe fegyvereket, hogy megvédje a kereskedelmi, távközlési és katonai uralmának fenntartásához életfontosságú műholdjait. Ryan szerint az amerikai hadseregnek a jövőben ki kell majd építenie azt az ellenerőt, amely képes lesz megsemmisíteni a műholdakat fenyegető ellenséges űrbeli vagy földi fegyvereket.

Donald Rumsfeld védelmi miniszter, akinek a vezetésével a Pentagonban jelenleg dolgozzák ki az Egyesült Államok új védelmi doktrínáját, legutóbb kijelentette, hogy Washington nem fog elsőként fegyvert telepíteni a világűrbe.

Ryan tábornok érvelése szerint azonban az Egyesült Államok olyan mértékű függőségben van a Föld körül keringő mesterséges holdjaitól, amelyek az időjárás-előrejelzéstől a kereskedelmen át a katonai felderítésig egyre nélkülözhetetlenebb szerepet töltenek be, hogy nem hagyhatja azokat védtelenül.

A posztjáról hamarosan távozó tábornok gondolatmenetét befejezve végül így fogalmazott: ha az Egyesült Államok védelmi fegyvereket telepít az űrbe, akkor onnan már csak egy lépésre lesz az, hogy támadó harci eszközöket is kihelyezzen.