Kiderült, miért nem beszélt egymással tíz évig a két ismert magyar zenész

Corvina együttes
Vágólapra másolva!
Szigeti Ferenc és Soltész Rezső zenésztársak, barátok voltak, de megromlott a viszony. Egy évtizeddel a szétválás után különös helyen találkoztak.
Vágólapra másolva!

A Corvina zenekar 1969 és 1978 közt működött, tagjai Soltész Rezső (ének, basszusgitár), Szigeti Ferenc (gitár, vokál, szintetizátor), Soltész Gábor (fuvola, furulya, akusztikus gitár), Fonyódi Péter (dob) és Makay Zsolt (billentyűs hangszerek) voltak. (1966 és 1969 közt kissé más formációban Rangers néven zenéltek). Soltész váratlan bejelentése, miszerint elhagyja a zenekart, Szigetit annyira bántotta, hogy tíz évig nem is kereste előbbi társaságát.

Corvina együttes

Így oszlott fel a Corvina, így jött létre a Carthago. Tíz évvel az események után a Carthago az NDK-ban zenélt, Szigeti egy reggel lement az étkezőbe, szedett magának reggelit, és megfordult: egyetlen ember ült ott, reggelizve - épp Soltész. Hülye helyzet lett volna, ha nem ül le mellé, végül megtette, beszélgetni kezdtek és kibékültek. Szigeti utólag már úgy látja, hogy jó döntést hozott akkor Soltész Rezső, mert neki beindult a szólókarrierje, és ez tette lehetővé, hogy létrejöjjön a Carthago.

A zenekar jó úton haladt, hogy lemeze legyen, de a kádárista popzenét irányító Erdős Péterrel volt Szigetinek egy kellemetlen kalandja. Erdősnek ugyanis nem tetszett a Carthago név, a zenész hiába bizonygatta, hogy nyugaton is van Chicago meg Boston zenekar. "Nem jó az üzenete! Legyen inkább Criss-cross" - javasolta erősen raccsolva. "Ott ültem rémülten, ő volt akkor az atyúristen a magyar popzenében" - emlékezett Szigeti.

Ő nem merte elmondani a zenekarnak, hogy milyen nevet szánt nekik a popdiktátor,

csak tették a dolgukat tovább. 3-4 hónap múlva minden felvétel elkészült, megvolt a Carthago-lemezborító is, Szigeti pedig bement egyeztetni Erdőshöz. Amikor végzett, mintegy mellékesen szólt vissza az ajtóból, hogy "Péter, akkor maradhat a zenekari név, amit kitaláltunk?" Szerencséjére addigra Erdős elfelejtette a Criss-cross nevet, bólintott, hogy rendben lesz a Carthago - mesélte Szigeti az M2-Petőfin, a Magas és mély adásában.