Sztárok, akiket elmegyógyintézetbe zártak

M.A.C Cosmetics Mariah Carey Beauty Icon Launch In NYC GettyImageRank3 Arts Culture and Entertainment Vertical
NEW YORK, NY - DECEMBER 03: Mariah Carey attends the M.A.C Cosmetics Mariah Carey Beauty Icon Launch at Baccarat Hotel on December 3, 2016 in New York City. Theo Wargo/Getty Images for M.A.C/AFP (Photo by Theo Wargo / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Nem mindenki tudja jól feldolgozni az ismertséget, népszerűséget, folyamatos pörgést, állandó médiafigyelmet: számos színész, zenész, tévésztár nyúlt a pohár vagy a gyógyszerek, drogok után. Volt, aki magától vonult be zárt pszichiátriai osztályra, másokat a családja vitt be oda. Alább pár példa olyan sztárokról, akiknek életük egy szakaszában csak a teljes elzárás segített.
Vágólapra másolva!

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe 1962-ben, 36 éves korában halt meg szándékos barbiturát-túladagolás következtében. Halálát illetően számos összeesküvés-elmélet látott napvilágot, de abban sokan egyetértettek, hogy élete tele volt személyes és mentális problémákkal.

Marilyn Monroe Forrás: Photo12.com - Collection Cinema / Photo12 via AFP

Amikor a The Misfits, a Kallódó emberek című filmben szerepelt, élete annyira szétcsúszott, hogy terapeutája egy New York-i pszichiátriai klinikára küldte. Monroe abban a hitben volt, hogy egyedül lehet majd, kap időt a pihenésre, de valójában a pszichiátriai osztályukon helyezték el. Marilyn Monroe gyűlölte az ott töltött időt. A problémák azonban a kezelés után sem oldódtak meg, végül gyógyszer-túladagolás végzett az egykori bálvánnyal.

Mariah Carey

Az 1990-es évek egyik legnagyobb popdívája. Első, önálló albuma azonnal hatalmas sikert aratott, világszerte több mint 15 millió példányban kelt el. Ennek a sikernek és az azt követő albumoknak köszönhetően az évtized legkelendőbb női előadója lett.

Mariay Carey Forrás: Getty Images via AFP/2016 Getty Images/Ethan Miller

Careyt sem kerülhette el egy érzelmi és fizikai összeomlás, amely a Glitter című filmje forgatása alatt következett be. 2001-ben a Westchester North kórházban kezelték, miután "érzelmileg zavartnak" tűnt. Voltak olyan hírek is, hogy öngyilkosságot kísérelt meg, de ezek a pletykák végül nem igazolódtak be. A popdíva akkoriban kiszámíthatatlanul viselkedett nyilvános szereplései során, és sokan nagyon aggódtak érte, de végül felépült.

Robbie Williams

Ő volt az Egyesült Királyság történetének legsikeresebb fiúbandája, a Take That legismertebb tagja. Williams három rendkívül sikeres album felvétele után kilépett a formációból, 1996-ban a szólópályát választotta.

Robbie Williams a budapesti, 2023-as koncerten Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Mint sok ezer másik popsztár, ő is küzdött a drogokkal, az alkohollal és a depresszióval a csúcsra vezető úton. Többször is elvonóra ment, hogy kezelje drogfüggőségét, ami elmondása szerint az egész életében tapasztalt depresszió következménye volt. 2007-ben Williams bejelentkezett az arizonai Meadows Klinikára, az Egyesült Államok egyik ismert pszichiátriai intézetébe, amely orvosai a depresszióra, szorongásra, bipoláris zavarra és más mentális betegségekre specializálódtak.

2018-ban Robbie Williams azt mondta, van egy betegség a fejében, ami szerinte meg akarja ölni.

Olyan hullámvasútként élte meg ezt a folyamatot, mint amin elképzelése szerint egykori barátja, George Michael ülhetett. Annak a pályának a vége az lett, hogy a zenész 2016 karácsonyán meghalt, éppen ezért féltette az életét Robbie Williams is - bár már nagyon sokszor közel volt a halálhoz.

Különböző függőségi problémái voltak már egész fiatalon,

és ezeket nem sikerült teljesen kezelni. Akkoriban úgy írta le a mentális gondjait, hogy „néha teljesen eluralkodik rajta, néha pedig ez lesz az az eszköz, ami a színpadra segíti". Amikor arról kérdezték, esetleg George Michael halála segített-e neki abban, hogy visszataláljon a régi vagy akár csak egy normális kerékvágásba, azt mondta, nagyjából igen, és azóta úgy érzi, Isten kegyelméből mehet az úton.

A cikk folytatódik, lapozzon!