Újabb fordulat a hollywoodi sztrájkban

USA - WRITERS PROTEST IN NYC etats unis greve des scenaristes manifestation netflix new york pancarte protest sag aftra scenaristes streaming syndicat tv united states usa warner wga writers guild writers strike Horizontal FILM PICKET LINE BOARD UNION
New York City, New York, USA, 2023-05-03. Film and tv writers are protesting in front of Netflix headquarters in Manhattan. Their Union called for a strike to demand better pay and improved working condition. Photograph by Elsa Seignol / Hans Lucas. New York City, New York, USA, 2023-05-03. Des scenaristes de television et de cinema Americains manifestent devant les locaux de Netflix a Manhattan. Leur syndicat a appele a la greve pour reclamer une augmentation de leur remuneration et de meilleures conditions de travail. Photographie d’Elsa Seignol / Hans Lucas. (Photo by Elsa Seignol / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
Május elején kezdett sztrájkba az Amerika Forgatókönyvírók Szövetsége (WGA), mivel elégedetlenek voltak a fizetésükkel és azzal a mentalitással, ami felé haladtak a filmstúdiók. A tiltakozás alapvetően azért indult, hogy a forgatókönyvírók a nagyobb megbecsülés mellett magasabb fizetést is kapjanak. A stúdiók és streamingszolgáltatók eddig nem törtek meg, most ők kezdeményeztek és egy új, kedvezőbb ajánlattal álltak elő a napokban.
Vágólapra másolva!

Hosszú idő után először tűnik úgy, hogy valóban megegyezhet a WGA és a filmstúdiók, akik most megpróbálnak minél előbb egy elfogadható ajánlatot tenni a forgatókönyvíróknak, mivel hatalmas kiesés a május óta tartó sztrájk, számos produkció emiatt állt le, azóta sem tudják folytatni.

Bizonyos belső forrásokból származó információk alapján azt híresztelik, hogy az új feltételek jobban igazodnak az írószövetség által megfogalmazott követelésekhez. A bennfentesek szerint a főbb engedmények olyan területeket érintenek, mint a mesterséges intelligencia használata és a nézői adatok tisztább átláthatósága.

A leginkább Ted Sarandos és Bob Iger, a Netflix, illetve a Disney vezetői szorgalmazzák leginkább a megegyezést, hiszen számos szuperprodukciójuk nem tud tovább forogni, így rengeteg bevételtől esnek el.

A WGA alapvető követelései a nagyobb átláthatóságon és a fizetésemelésen kívül, hogy a streaming iránt megnövekedett kereslet miatt is nagyobb részesedést kapjanak a nyereségből, valamint a mesterséges intelligencia korlátozása. A stúdiókat képviselő szövetség új ajánlata szerint egy részletesebben kidolgozott szabályozás lesz mesterséges intelligencia használatára vonatkozóan, és bár megígérték, hogy a mesterséges intelligenciát nem kezelik soha íróként, a WGA több garanciát kér erre, hiszen a Netflix most is őrült árakon keres magának MI-szakembert - írja a thedailybeast.com.

Május 2. óta sztrájkolnak az amerikai forgatókönyvírók, a stúdiók kezdenek megtörni Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Mario Tama