Újabb rejtélyes felvétel izgatta fel a Loch Ness-i szörny létezésében hívő netezőket - videó

Loch Ness Lessi szörny
Vágólapra másolva!
Felbukkant a legendás állat? Döntse el ön - a cikk alján, a második oldalon, a videó alatt szavazhat!
Vágólapra másolva!

Skócia egyik leghíresebb lakója egy mitikus lény, a Loch Ness-i szörny, más néven Nessie. Bár létezését soha nem sikerült bizonyítani, de bizonyos értelemben nagyon is valóságos: a lény hosszú évtizedek óta rengeteg pénzt keres a skót turizmusnak. Olyannyira, hogy a gazdasági hatása összevethető egyes törpeállamok teljes GDP-jével is - erről itt olvashat hosszabban.

Többen már látni vélték a szörnyet - de ez egy manipulált kép Forrás: Wikimedia Commons

Egy nemzetközi kutatócsoport 2018 júniusában vett mintákat az úgynevezett környezeti DNS-ből (eDNS), amely a tengeri élővilág, például a bálnák és cápák tanulmányozásának már bevett gyakorlata. Amikor egy élőlény mozog a környezetében, a bőrében, pikkelyében, tollában, szőrében, székletében vagy vizeletében lévő DNS apró töredékeit hagyja hátra. Ezt a DNS-t begyűjtik, szekvenálják, majd egybevetik a több százezernyi különböző organizmus ismert genetikai szekvenciáit tartalmazó adatbázissal. A tudósok már 1933-ban azt gyanították, hogy a tengeri szörny valójában egy angolna: búvárok "combnyi vastag" és akár négy métert is elérő angolnákról számoltak be - erről itt olvashat.

Két éve a Daliy Record számolt be az ír Eoin O Faodhagain észleléséről, aki biztos benne, hogy a titokzatos lényt látta a webakemrán, de nem csak azt, hanem a párját is. Mint a lapnak elmesélte, mindig is izgatta a tó körüli rejtély, a mendemonda, majd 1987-ben oda is utazott - és már elsőre szerencséje volt, állítja, hogy látott egy púpot a víz közepén. Itt meg is nézheti a képet.

Pár napja azonban egy webkamera különös mozgást vett fel a Loch Ness-i tónál, mutatjuk, lapozzon!