Sztrájkolnak a hollywoodi színészek, óriási káosz várható

strike labour film television TOPSHOTS Horizontal
US actress Frances Fisher, SAG-AFTRA secretary-treasurer US actress Joely Fisher, SAG-AFTRA President US actress Fran Drescher, and National Executive Director and Chief Negotiator Duncan Crabtree-Ireland, joined by SAG-AFTRA members, pose for a photo during a press conference at the labor union's headquarters in Los Angeles, California, on July 13, 2023. Tens of thousands of Hollywood actors will go on strike at midnight Thursday, effectively bringing the giant movie and television business to a halt as they join writers in the first industry-wide walkout for 63 years. The Screen Actors Guild (SAG-AFTRA) issued a strike order after last-ditch talks with studios on their demands over dwindling pay and the threat posed by artificial intelligence ended without a deal. (Photo by Chris Delmas / AFP)
Vágólapra másolva!
Miután a stúdiókkal folytatott tárgyalások megszakadtak, a színészek csatlakoztak az írókhoz, és csütörtökön éjfélkor sztrájkolni kezdtek.
Vágólapra másolva!

Korábban már írtunk róla, a hollywoodi írók több, mint két hónapja nem dolgoznak. A színészek legutóbb 1980-ban sztrájkoltak, amikor körülbelül négy hónapig tartott a munkabeszüntetés, akkor a fizetős kábeltévéken való terjesztés és a videokazettákon való forgalmazás utáni jussukat követelték. A stúdiók most szembesülnek az első kettős munkabeszüntetéssel 63 év után – olvasható a Reuters oldalán. Az ikersztrájkok tovább növelik az írók kivonulása miatti gazdasági károkat, újabb csapást mérve az üzletág változásaival küszködő iparágra.

A SAG-AFTRA, ami Hollywood legnagyobb szakszervezete és 160 000 színészt képvisel – és a Writers Guild of America, WGA, ami az írókat képviseli is követeli az alapbér és az extrák emelését, és a garanciát arra, hogy a munkavállalókat nem váltja fel a mesterséges intelligencia.

A színészek szakszervezete csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a sztrájk éjfélkor kezdődik. Fran Drescher, a "The Nanny" tévéműsor egykori sztárja és a SAG-AFTRA elnöke "sértőnek és tiszteletlennek" nevezte a stúdiók válaszait a színészek aggodalmaira.

- mondta Drescher. "Őszintén szólva, nem hiszem el, milyen messze vagyunk egymástól rengeteg dologban... százmilliókat adnak a vezérigazgatóiknak. Ez undorító." Az Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), a Netflix Inc (NFLX.O), a Walt Disney Co (DIS.N) és más cégek nevében tárgyaló kereskedelmi szövetség mélységesen csalódott, hogy a SAG-AFTRA úgy döntött, befejezi a tárgyalásokat.

Hollywoodi színészek sztrájkolnak Los Angelesben 2023. július 13-án Forrás: AFP/Chris Delmas

Úgy fogalmaztak, hogy

– közölte az AMPTP. Ők ugyanis attól tartanak, hogy digitális képeiket engedélyük vagy megfelelő ellenszolgáltatás nélkül használják fel. A nagyjából 11 500 író sztrájkja miatt a késő esti televíziós talkshow-kat végeláthatatlanul ismételni fogják, a nagy költségvetésű filmeken való munkát leállították.

Bob Iger, a Disney vezérigazgatója egy idahói üdülőhelyen tartott összejövetelen a CNBC-nek azt mondta csütörtökön, hogy az írók és színészek szakszervezeteinek irreális elvárásaik vannak.

"Nagyon nyugtalanító ez az egész számomra. A szórakoztatóipar éppen a világjárványból lábal ki. A sztrájk csak növeli ezt a zavart." A színészek szerint azonban a streaming korszak felemelkedése megnehezítette megélhetésüket, különösen a nem ismert emberekét. Mellettük állt ki Matt Damon.

Matt Damon Forrás: AFP/Marco Bertorello

- mondta Matt Damon színész az "Oppenheimer" című film szerdán tartott rendezvényén. "A keletkezett pénzt úgy kell elosztani, hogy gondoskodni kell azokról az emberekről is, akik a határon vannak" - tette hozzá.

Sok streaming szolgáltatás azonban még nem nyereséges, miután a vállalatoknak dollármilliárdokat kellett költeni programozásra. A Disney, a Comcast Corp (CMCSA.O) NBCUniversal és a Paramount Global (PARA.O) egyaránt több százmillió dollárt veszítettek a streamelés miatt a legutóbbi negyedévben.

Ugyanakkor az online videók térnyerése csökkentette a televíziós hirdetésekből származó bevételeket, mivel a hagyományos tévéközönség egyre kisebb, és a mozijegyeladások a járvány előtti szint alatt maradtak. A munkabeszüntetések Kaliforniában és azon túl is sújtják a vendéglátókat, a kellékek beszállítóit és másokat, akik hollywoodi produkciókon dolgoznak. A gazdasági károk várhatóan tovább terjednek majd, miután az említett szereplők pénteken csatlakoznak a sztrájkhoz.