Endrei Judit valójában Kurdics volt, de egy tévés vezető miatt nevet váltott

Endrei Judit
Budapest, 2013. április 3. Endrei Judit bemondó, szerkesztő-műsorvezető az M1 televíziós csatorna Ridikül című női beszélgetős műsorában, az MTVA gyártóbázisának 7-es stúdiójában. MTVA Fotó: Zih Zsolt
Vágólapra másolva!
Endrei Judit a Magyar Televízió egyik legnépszerűbb bemondója volt a hetvenes-nyolcvanas években. Ma könyvet ír, utazási blogot vezet, amelyben egzotikus úticélokat mutat be, mint amilyen Kambodzsa vagy Tibet.
Vágólapra másolva!

Egy ország ismerte meg őt Endrei Juditként, de talán sokan nem tudják, hogy ez egy felvett név. Kurdics Judit néven született, majd nem sokkal munkába állás után az egyik televíziós vezető felvetette, hogy ez a név furcsán hangzik, és mi lenne, ha megváltoztatná. „Először a családban levő nevek közt kezdtem keresgélni, könyvtárban is kerestem szépen hangzó nevet, és végül, mivel Szentendrén éltem, jött a felismerés: mi lenne, ha Szentendrei Judit lennék. Ezzel Fischer Tanár Úrhoz be is mentem, és mondtam, hogy Szentendrei Judit leszek. Hát ez így hosszú - jött is a válasz. Legyen Endrei Judit."

Forrás: MTI/Zih Zsolt

Amikor elindult a bemondói pályája, Endrei Judit úgy képzelte, majd okosan tölti két bejelentkezés közt az időt, és visz könyveket, nyelvkönyveket magával azokra az órákra, amíg a néző például egy filmet néz. „Hamar rájöttem, és valószínűleg ez a profizmus felé vezető lépés volt, hogy ha azt szeretném, hogy a néző, aki egy film végére érez valamit, és én megjelenek a képernyőn, akkor rajtam is azt lássa, hogy én vele együtt néztem azt a filmet, és bennem is az az érzés van, ami benne otthon a fotelban. Ekkor jött a kötő-korszakom, tehát kötögettem, kézimunkáztam, és 99 százalékban néztem a műsorokat."

„Az első influenszerek" című sorozatban szerepel Endrei Judit, ez a Spektrum YouTube-csatornáján látható, és olyan tévéseket mutat be a 60-as, 70-es, 80-as évekből, akiket akkoriban mindenki ismert.