Vincze Lilla: Fontos ott lenni az Eurovíziós Dalfesztiválon

A Dal 2019 sajtótájékoztató
A Dal 2019 sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Szombaton kezdődik A Dal 2019, amelynek végén kiderül, mely magyar szerzemény mehet az összeurópai zenei fesztiválra. Az idei zsűriben két változás is van, Vincze Lillát kérdeztük arról, van-e esélye magyar előadónak nemzetközi szinten befutni. Mi van a régi társakkal, melyik volt a kedvenc eurovíziós dala, és mit gondol Nagy Feróról?
Vágólapra másolva!

Milyen esélyei vannak egy magyar popsztárnak az európai zenei színtéren?

Nagyon nehéz jósolni, nem is gondolom, hogy nekem ez a feladatom. Kiszámíthatatlan... Az Eurovíziós Dalfesztivál egy európai kincs, és nagyon fontos, hogy ott legyünk, részt vegyünk. Vissza is lehet tekinteni a történelmi múltra, mert voltak szép helyezéseink!

Fotó: Polyák Attila - Origo

Milyen lesz a győztes dal?

Mi, zsűritagok úgy nézzük ezt a pop-rock generációt, hogy a műfajokon belül melyik lehet az a dal, amely nemzetközi szinten is megállja a helyét. Nemcsak angolul lehet előadni egy szerzeményt, magyarul is lehet akár énekelni, ez kuriózum lehet. Többesélyes a dolog, nem tudni még, hogy magyar vagy angol nyelvű dal kerül ki győztesen... Ami viszont fontos, hogy mit sugároz rólunk, a kultúránkról.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az osztrák Falcónak jó harminc éve sikerült, de már a régióból sem könnyű kitörni, és európai ismertségre szert tenni. Eleve hátránnyal indulunk?

Összetett dolog ez, de a nyolcvanas évekről azért tudnék mesélni. 1988-ban például kelet-európai együttesekre figyelt fel egy szervezet, engem meghívtak Angliába, Londonban különböző zenei felvételeink voltak. Tervben volt, hogy a Benelux-államokban, Angliában, az északi országokban fusson be a zenekar.

Ha nem kötelezi el magát az ember egy külföldi menedzserrel, és nincs ott állandóan, akkor szinte lehetetlen. Most valamivel könnyebb, sok magyar művésznek van külföldi lemezkiadókkal szerződése, meg hát itt az internet... de ettől még bonyolult folyamat ez.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A zsűritagok közül Ferót ismeri a legjobban?

Igen. Ő a magyar rocktörténet karizmatikus előadója, szövegírója, a műfaj egyik úttörője... A zenén túl több generáción át példakép, és rendkívüli képessége a kommunikációban rejlik, ahogy közvetít a fiatalsággal, közönségével, örök fiatal lelkületével és figurájával. Nagy Feróval sok mindent együtt éltünk meg, sőt, és csápoltam még Ricse-koncerten régen. Pályakezdő muzsikusként is csodáltam, elképesztő erő volt bennük.

ezt át kell adni, de a tradíciókat is vállalni kell. Az extremitás átadása viszont nem mehet a dal rovására... Feróval végigcsináltuk Erdélyt is, 1989-ben, 1990-ben... kapunyitás, sok új impulzus ért akkor minket. Még egy klipünkben is szerepet kapott Feró.

Feró is zsűritag lett idén Fotó: Polyák Attila - Origo

És a másik két zsűritag?

Mező Misi fantasztikus muzsikus, eredeti figura. Miklós pedig a világot öleli át, különböző világok zenéit keresi, kutatja, univerzális ember. És ne feledjük, hogy a versenyzők között lesznek új arcok, aminek nagyon örülök. Univerzálissá lett a műfaj, kijönnek a különböző művészeti ágak kapcsolódásai. Újra divat lett a 80-as évek hangszerelése, de közben ott a népzene, a világzene, a modern hangzás mind keveredik.

Legutóbb egy dili előadás nyert, kacsatáncot járt kimonóban egy fintorgó izraeli nő. Az őrült, meghökkentő előadás, vagy a nagy éneklés, szélgép, nagy emóció a nyerő?

Nálam nem ő nyert, nálam egy északi zenekar volt a nyerő. A Rasmussen dán együttes és a Higher Ground című daluk varázsolt el. Nagy ívű, vikingeket idéző himnikus rock, folkos elemekkel nagy hatást ért el. Én inkább a karizmatikus, himnikus dalokat szeretem. Ne felejtsük el, itt egy fesztiválról van szó, így a nagy ívű, szívhez szóló dalok a nyerők.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az elmúlt évekből melyik magyar versenyző tetszett?

Friderika!

De ő huszonöt éve volt!

Friderika ės Jenei Szilveszter dala – A Kinek mondjam el vétkeimet – a mai napig a legszebb és legeredményesebb dal marad a magyar indulók közül az Eurovíziók történetében. Nem véletlen, hogy negyedik lett. A közelmúltból az AWS nagyon tetszett, mert

a legszebb lírai dalokat is metálbandák adták. Rúzsa Magdi személyisége is nagyon tetszett, amikor kinn volt az Eurovíziós Dalfesztiválon. Azt gondolom, hogy az igazán jó dalok kortalanok, és minden zenei divat és stílusvilágban megállják a helyüket. Rúzsa Magdi és Gigi pedig nemzedékének igazi popdívái, akik a világ minden pontján hozzák művészetüket. Szeretném, ha a női energiák tüzes és spirituális világa még több lehetőséget kapna a magyar poprock-történetben, és persze szerte a világban.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Kit tart a legnagyobb hatású magyar dalszerzőnek?

Presser Gábort és Peter Ogit.

És szövegírónak?

Sztevanovity Dusánt, illetve Jantyik Zsoltot a PG Csoportból.

Mi van a régi társakkal?

2010-ben jubileumi koncerten ünnepeltük meg a SYMA Csarnokban a zenekarom – a Napóleon Boulevard – 25éves pályafutását! Ebben a felállásban már nem tarthatott velünk Cziglán István gitáros, zeneszerző barátunk... az Égi zenekarban figyelt bennünket. Közben megjelent két albumunk, a Best of Napóleon Boulevard és egy másik, vadonatúj dalokkal, A Világfalu. Mindig fontos és szép emlékem marad az együtt töltött kalandos és szép sikereket megélt első nagy klasszikus korszakunk,

Jelenleg pedig Vincze Lilla ės Barátai néven folytatom a koncertezést, kamara és templomi, crossover előadásokat is nagy örömmel vállalunk... tehát a műfaji kísérletek és megújulások végigkísérik életemet. Mellette szívügyem a tanítás, és egy művészeti zeneszalon szervezése a Benczúr Palotában.