Tévében a közelmúlt legbrutálisabb magyar gyilkosságai

Kiemelt ügyek Kovács Noémivel
Vágólapra másolva!
Október 12-én, 22.10-kor indul az Origo vezető újságírójának hetente jelentkező bűnügyi magazinja, Kiemelt ügyek Kovács Noémivel címmel a LifeTV-n. A 10 részes sorozat minden pénteken régebbi, ismert bűnügyek mellett újabb gyilkosságok részleteit és hátterét is bemutatja. Emellett a nyomozók felkérésére dolgozó bűnügyi szakértők, például a fegyverszakértők, okiratszakértők, igazságügyi fizikus szakértők és egy csontokat vizsgáló orvosszakértő munkájába is bepillantást nyújt.
Vágólapra másolva!

A Kiemelt ügyek Kovács Noémivel első évadja tíz, egyenként fél órás epizódból áll: amerikai stílusú rekonstrukciókkal, filmes bejátszásokkal idéznek fel híres vagy fontos, gyakran máig rejtélyes, megrázó, hazai bűneseteket. Olyan gyilkosságokat, amely megoldásához köze volt a Készenléti Rendőrséghez tartozó Kiemelt Életellenes Ügyeket Felderítő Főosztály munkatársainak, tehát a kiemelt ügyek nyomozóinak. A 10-12 perces riportokat mindig stúdiós beszélgetés, elemzés követi.

„A bűncselekményekről szólnak elsősorban az epizódok, de nem öncélúan. Az a fontos, hogy elgondolkodjunk rajtuk. A célunk segíteni, feldolgozni” – mondta a szerkesztő, aki vezeti és rendezte is a műsort.

Forrás: Origo

Dr. Petőfi Attila vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos, a Készenléti Rendőrséghez tartozó Kiemelt Életellenes Ügyeket Felderítő Főosztály vezetője javasolta azt a tíz ügyet, amely izgalmas és érdekes lehet a nézők számára. Egyik sem hétköznapi eset és mind itthoni történtet. Akad olyan epizód, amely 2-3 éves történetre fókuszál, amúgy 1998-as a legrégebbi ügy.

Lesznek különösen felkavaró adások

„A sorozat Balla Irma-gyilkossággal kezdődik, amely különösen brutális volt, ez 2007-es, de lesznek újabbak és régebbiek is. Nem csak a fővárosban forgattunk, jártuk a vidéket, voltunk Sopronban, Debrecenben is” – mesélte Kovács Noémi.

A feldolgozott esetek az igazságszolgáltatás különböző szintjén állnak:

akad olyan, amelynek elkövetője már rácsok mögött van, akad eset, amelyet még az ügyészség vizsgál, és olyan is, amelyben még nem zárták le a nyomozást, amikor a műsort forgatták, de a részek mindig aktuálisak. A műsor készítői figyelik, hol tartanak az ügyek.

Kovács Noémi szerint lesznek különösen felkavaró adásaik. „Az egyikben például a tatabányai csecsemőgyilkosság a téma. Egy asszony a gyermekét a kukába dobta, a férje pedig állítólag észre sem vette, hogy terhes. El lehet titkolni az ilyesmit? A műsor alatt szeretnénk, ha azon is elgondolkodnának a nézők, hasonló ügyekben lehet-e felelőssége a tettes környezetében élőknek”.

81 éves asszonyt erőszakoltak meg

A második epizód azt a 16 évvel ezelőtti, nagy port felvert kántorjánosi gyilkosságot elemzi, amikor egy részeg férfi a kocsmából hazafelé bóklászva behatolt egy 81 éves asszonyhoz, akit megerőszakolt és megölt. Az ügy 2015-ig pihent, ekkor tartóztatták le a szexuális ragadozót, aki tehát 13 éven át reménykedhetett abban, hogy brutális tette feledést nyer.

Egy másik rész azt a gyilkosságot mutatja meg, amelyben egy budakalászi férfi a házuk udvarán álló kútba lökte a feleségét, aki még élt, amikor ez megtörtént. Azért, hogy ne tudjon kimászni, a gyilkos befedte a kutat, amire egy követ is rátett.

Az asszonynak így esélye sem volt.

Gyakorlatilag halálra fagyott. A bűnügyi újságíró rájött, hogy a különösen kegyetlen gyilkosságban valószínűleg egy nyolcvanas évek közepén bekövetkezett családi tragédia is közrejátszhatott, amelyet talán fel lehetett volna dolgozni, ha tettek volna érte.

Szakértők elemeznek minden részben

„Szerintem a bűn is lehet az életünk része, de nem kell, hogy az legyen. Vannak olyan helyzetek, amelyeket nem lehet elkerülni, de a kiemelt ügyek között olyan is akad, amit meg lehetett volna akadályozni. Szakértőket hívtam, hogy segítsek azoknak, akik úgy gondolják, valami nincs rendben körülöttük. Ha csak egy embernek tudunk segíteni, már megérte” – magyarázza Kovács Noémi.

Ezért kerül képernyőre annak a nyugdíjas férfinak az esete, akinek a 60 milliós budai villáját szerezte meg egy népes, Cegléden élő család hamis végrendelettel. Magukhoz édesgették az áldozatot, miközben - a nyomozók szerint - abban is szerepük lehetett, hogy a beteg férfi hamar meghaljon. A műsor bemutatja, milyen trükkökkel próbálkoznak a csalók, mire érdemes figyelni.

Emellett a 2012 tavaszi Anger-réti lőteres gyilkosság és a 2015-ös budapesti kórházban megesett tramadol-túladagolás részleteit is megismerhetjük. Az előbbiben gyerekek gyilkoltak, a kórházban pedig arra kellett rájönniük a nyomozóknak, miért adta be egy teológiai végzettséget szerzett ápoló az utolsó adag mérget. Vajon újabb fekete angyallal állnak szemben?

Gyilkolt, majd két liter borral távozott

Külön műsor foglalkozik a kiskunhalasi kalapácsos sorozatgyilkossal, aki előbb 2011-ben, majd 2012-ben is lesújtott – a második esetben egy védtelen nőt támadott meg kalapáccsal hátulról, majd a halottól két liter bort zsákmányolt. A férfi úgy bukott le, hogy évekkel később kiásta első áldozatának földi maradványait és

egy közeli füves területre kiszórta a csontokat.

A Kiemelt ügyek Kovács Noémivel című sorozat a magyar bűnügyi szakértők munkájába is bevezeti a nézőt. Megtudhatjuk, hogy néz ki Magyarországon egy DNS-labor, van-e a magyar fegyverszakértőknek bábujuk, hogyan lehet megállapítani egy kútba esett áldozatról, hogy gyilkosság áldozata és nem öngyilkos lett, milyen jelei vannak annak, ha egy aláírás hamis és azt is, mit lehet megállapítani a gyilkosság után évekkel később kihantolt emberi csontokból.