Sztárok, akiket feketelistára tettek Hollywoodban

2018.06.16. 15:55

A filmes és tévés világ élvonalába nem könnyű bekerülni, de ott maradni sem, néha elég egy rossz beszólás ahhoz, hogy az ember kiessen a hollywoodi kosárból. Egy időben sokakat kommunista nézetei miatt száműztek a vászonról és a képernyőről, később a szexuális zaklatások áldozatai is túl sokat beszéltek, így kezdtek a fejesek terhére válni. Mások személyes ellentétek miatt tűntek el, Alfred Hitchcock például egy visszautasítás miatt tett keresztbe a kiszemeltjének, Clint Eastwood pedig rengeteg pénzt fizetett egy stúdiónak, hogy ne foglalkoztassa az exét.

Lionel Stander

Hollywoodban 1947-től kezdve feketelistára tették a kommunista filmeseket (erről itt írtunk hosszan), az Amerika-ellenes tevékenységet vizsgáló kongresszusi bizottság (HUAC) azonban már a harmincas évek végére összeállított egy listát gyanús személyekről – akik közül egyedül Standernek nem sikerült tisztáznia magát, 1939-től már 1000 dollár büntetést kellett fizetniük azoknak a stúdióknak, amelyek foglalkoztatták.

1972-ben egy Don Camillo-filmbenForrás: Collection Christophel/Francoriz Production/Rizzoli Film/Francoriz Production/Rizzoli Fil

1947-re teljesen eltiltották a filmezéstől, 1951-ben pedig már a tévétől és a rádiótól is, innentől kezdve tíz évig csak színházban szerepelt – holott a karrierje igen fényesen indult, a harmincas években a legnagyobb sztárokkal, Fatty Arbuckle-lel, Bob Hope-pal, Gary Cooperrel, Janet Gaynorral játszott együtt.

Lapozzon, minden oldalon bemutatunk egy-egy kitaszított színészt!

Előző
Következő