Hét évig MacGyverként élt, nem volt saját élete

Mi történt? Így néz ki az egykori MacGyver Richard Dean Anderson
Vágólapra másolva!
Az egész világon MacGyverként – esetleg Jack O'Neillként – ismert Richard Dean Anderson január 23-án ünnepli a 68. születésnapját, ennek alkalmából összeszedtünk róla tíz érdekességet. Mi akart lenni gyerekkorában? Mi volt élete meghatározó élménye? Milyen különös munkái voltak a színészkedés előtt? Melyik kultsorozatban szántak neki főszerepet a MacGyver előtt? Mindjárt kiderül minden.
Vágólapra másolva!

1. Gyerekkorában nagy álma volt, hogy profi hokijátékos legyen, erről végül azért kellett lemondania, mert 16 éves korában két egymást követő balesetben eltört mindkét keze, a későbbi eset miatt három hónapig kórházban ápolták. Ezután már inkább a dzsessz érdekelte, mégis inkább rockzenekart alapított Rick Dean and the Dante néven, ebben gitározott és énekelt – nézze csak!

2. Élete meghatározó élménye volt, amikor 17 évesen elindult a haverjaival egy egész Amerikát átszelő biciklitúrára: szülővárosából, Minneapolisból Alaszkába akartak eljutni, nagyjából 9000 kilométert megtéve. A többiek sorra lemorzsolódtak, a célállomásig Anderson végül egyedül jutott el, az utolsó 33 napon már magában tekert.

Richard Dean Anderson tavaly júliusban Forrás: AFP/2017 Getty Images/Randy Shropshire

3. Mielőtt megkapta az első szerepét, sokféle munkája volt, többek között a gyilkos bálnákat egzecíroztatta egy delfináriumban, de középkori tematikájú étteremben is zenélt, utcai mutatványos, zsonglőr is volt.

4. Színészként 1976-ban jött neki az áttörés, akkor kapta meg az egyik orvos szerepét egy kórházas szappanoperában, a General Hospital-ban, öt évig játszotta is dr. Jeff Webber szerepét. Ez lehetett az utolsó epizódja, legalábbis nagyon búcsúzkodott:

5. 1981-ben úgy gondolta, ideje továbblépni a főműsoridős produkciók felé, ehhez a Szerelemhajó egyik vendégszerepe volt az ugródeszka. Három évvel később Sonny Crockett karakterét is rábízták volna a Miami Vice-ban, de a munkát végül Don Johnson kapta meg.

6. 1986-ban jött aztán a MacGyver, ami óriási siker lett, hét évadon keresztül ment, Anderson azonban aligha bánja, hogy véget ért, a finálé idején úgy nyilatkozott, hét évet töltött egy virtuális térben, közben szinte egyáltalán nem volt saját élete. A sorozatról egyébként szintén összeszedtünk korábban pár érdekes tényt, erről a cikkünket itt találja.

A MacGyver címszereplőjeként Forrás: ABC

7. Anderson megismételte legendás szerepét 2006-ban, ekkor a Super Bowl-on láthattuk egy vicces Mastercard-reklámban, amelyben MacGyver legendás találékonyságát parodizálta, például egy autóillatosító fenyővel vágott el egy igen vastag kötelet:

8. A kedvenc sorozata a Simpson család, amit egy időben sűrűn mondogatott, így 2005-ben meg is hívták a produkcióba: a hangját kölcsönözte önmaga rajzolt másának, akit a történet szerint elraboltak Marge MacGyverért rajongó testvérei, Selma és Patty:

9. A Csillagkapu-ban játszott szerepéért nyolcszor jelölték a jobbára sci-fiket és horrorokat elismerő Saturn-díjra – 1999-ben meg is nyerte –, majd 2004-ben az amerikai légierő is kitüntette és tiszteletbeli tagjává fogadta, mivel a sorozat igen kedvező képet festett a szervezetről.

10. Soha nem nősült meg, de számos nővel randizott a sztárvilágból, Teri Hatcherrel, Lara Flynn Boyle-lal, Sela Warddal, de még a kétszeres olimpiai bajnok német műkorcsolyázónővel, Katarina Witt-tel is volt egy ideig viszonya. 1996-ban összejött Apryl A. Prose-zal, 1998-ban megszületett kislányuk is.