Tíz éve indult a sorozatok egyik királya, a Breaking Bad

breaking bad
Vágólapra másolva!
Tíz évvel ezelőtt, 2008. január 20-án vetítették a Breaking Bad (magyarul Totál szívás) sorozat első epizódját. 225 díjra jelölték, amelyből 146-ot megkapott, a többi között a legjobb drámai tévésorozatnak járó Emmy díjat és Golden Globe-ot is. A kerek évfordulóra az AMC maratont indított, és január 6-tól vetíteni kezdte a teljes öt évad valamennyi epizódját. Alább pár érdekesség a gyorsan ikonikussá lett szériáról.
Vágólapra másolva!

Minden idők ötödik legjobb tévésorozata az IMDb szavazói szerint.

Valamit nagyon jól csináltak, hiszen a nézők és a kritika imádta a sorozatot, egyre jobban. Nézze csak ezt a két kis diagramot:

A nézettség egy hagyományos sorozat esetében szépen, lassan esik, és amikor már nem nagyon éri meg folytatni, jön a kasza. Itt az első évadot még csak 1,2 millió amerikai követte, az ötödik évad 4,3 milliót hozott az AMC-nek. Az első évadzáró még csak 1,5 millió amerikait érdekelt, a sorozat utolsó részére 10 millió 280 ezren ültek a készülékek elé. Sokatmondó grafikon arról, milyen lassan fedezte fel magának a végig izgalmas sorozatot a tévéző:

Eredetileg Riverside-ban, Kaliforniában játszódott volna, de pénzügyi okokból Albuquerque lett a helyszín, ott adókedvezményt kapott a produkció.

Két rendező - Shari Rhodes és Gwyn Savage – is meghalt, mielőtt véget ért volna a sorozat.

Vince Gilligan producer (aki korábban sok X-aktákat írt) szerette volna befejezni az ötödik évaddal, nem akarta, hogy ellaposodjon, ráunjanak az emberek. Jobb a csúcson abbahagyni, vélte.

Forrás: AMC

Manapság sok sorozat van, ahol bűnöző a főszereplő, de Walter White-ot az Entertainment Weekly egyszer meg is választotta „legjobb antihősnek."

A sorozat egy betétdala az egyik legvidámabb muzsika, amit ilyen sötét szériában hallani lehet:

A legjobb pontszámot kapott epizód, az "Ozymandias", és a legrosszabbnak bizonyult "Fly" ugyanazon rendező munkája, Rian Johnson felel értük. Utóbbiban 40-50 percen keresztül próbál kinyírni egy legyet a főhős, ugyanazon a helyszínen, azaz erősen játszanak a nézők idegeivel. Persze akadt, akik szerint épp ez volt a legzseniálisabb epizód.

Forrás: AMC

Jesse Pinkman neve eredetileg Marion Alan Dupree lett volna, így szerepelt a pilot forgatókönyvében.

Lapozzon a 2. oldalra, a cikk folytatódik!