Balsai Móni: Hihetetlen küzdelem volt önuralmat erőltetnem magamra

HBO, Terápia, Balsai Móni
Vágólapra másolva!
Nagyon fontos, hogy ne csak a barátainkkal, hanem egy szakemberrel is beszélgessünk a problémáinkról, ha vannak – véli a színésznő, aki először dolgozott Mácsai Pállal, és rögtön olyan karaktert kapott, amely analizálja és párszor jól felbőszíti a rutinos terapeutát. Örül annak, hogy erőre kapott a magyar sorozatgyártás, és izgalmas szériák születnek.
Vágólapra másolva!

Balsai Móni az utóbbi pár évben biztosan nem unatkozott: a Társas játék című sorozatban sokan megszerették, berobbant a Liza, a rókatündérrel, láthattuk a Válótársak eddigi két évadjában, miképp készíti ki Scherer Pétert, és Till Attila Tiszta szívvel című filmjében is szerepelt. Idén novembertől a Terápia harmadik, utolsó évadjában látható, övé minden ötödik nap, amikor mindig fegyelmezett pszichiáterként beszélget a komoly krízisben lévő főszereplővel.

Fotó: Mudra László - Origo

Végtelenül türelmes, udvarias nőt alakít a Terápiában – ilyen a valóságban is?

Nem vagyok ennyire visszafogott. Ez volt életem egyik legnehezebb karaktere, ugyanis bármennyire is úgy tűnik, hogy nem kell semmit csinálnia, elég komoly feladat volt ilyen fegyelmezettnek lenni. Ritka, de előfordul, hogy tanul a karaktertől az ember, és ez nekem nagy élmény volt. Erős, jól gondolkodó, racionális, nyugodt figura, olyan higgadt, olyan jól átlátja a dolgokat, hogy az ember szeretne átvenni tőle ilyen erényeket.

Fotó: Mudra László - Origo

Ön emocionálisabb?

Igen, és épp ezért volt nehéz szerep. A többieknek – Mácsai Palit is beleértve – megengedett volt valamiféle mozgás, gesztikulálás, nekem viszont nem. Olyan instrukciókat kaptam, hogy semmit ne véleményezzek.

és a minimális gesztusrendszert sem használhattam. Ha picit is elmosolyodtam, vagy nagyobbra nyitottam a szemem, az már véleményezés volt: mindez közelről, a képernyőn felerősödik. Hihetetlen küzdelem volt önuralmat erőltetnem magamra.

Dolgozott már Mácsai Pállal?

A Terápia forgatása során dolgoztunk együtt először.

Fotó: Mudra László - Origo

A tízedik részig András (Mácsai Pál) visszafogja magát, de ott azért felhúzza a pszichiátert: ordibál, pedig nem szokott. Ön mivel idegesíti a környezetét?

Biztos van olyan szokásom, amire az ismerőseim ugranak, de erre a kérdésre talán mások tudnának jobban válaszolni. Inkább azt mondom meg, hogy min változtatnék: sokszor gyorsan kimondom a gondolataimat, és ez nem biztos, hogy hasznos.

tudatos terápia önmagamon, hogy mielőtt bármit mondanék, cselekednék, számoljak el ötig, de néha gyorsan reagálok. Egy kicsit nem árt végiggondolni azt, amit mondok. Ez nem azt jelenti, hogy elfojtom majd a bennem lévő gondolatokat, csak azt, hogy át kell gondolni, mikor mit mondok.

Fotó: Mudra László - Origo

Dargay András ingerült, és kicsit lenézi a fiatal kolléganőt az elején. Ön tapasztalt ilyet karrierje elején, idősebb színésztől?

Szerintem erre okot kell adni. Én a József Attila Színházban voltam stúdiós, és ott nekem igencsak megtanították, hogy kell viselkedni, hogy kell közlekedni. Nem az volt, hogy beengedtek, és szabadon garázdálkodtunk... Nagyon sokat tanultunk az ott dolgozó művészektől, mert ők nem felejtették el, hogy ebbe a szakmába is be kell vezetni az újakat. Nagyon fontos, hogy tudjuk az alapvető, munkahelyi illemszabályokat.

Álmokat elemeznek néha a sorozatban. Ön is analizálja az álmait?

Nem jegyzem fel őket, de van, amikor annyira erős az álom, hogy megpróbálok utánanézni, mit jelenthet. Krúdy álmoskönyvében, például... Egyszer egy

ami az Álmoskönyv szerint azt jelentette, hogy nem tudok megszabadulni valamitől. Azért jó elemezni az álmot, mert elgondolkozhatunk azon, hogy mit nem veszünk észre az életünkben. Segíthet akár egy probléma lezárásában.

Fotó: Mudra László - Origo

A való életben ki tudna így tárulkozni egy szinte ismeretlen ember (terapeuta) előtt? Volt már szüksége erre?

Mindig az első lépés a legnehezebb. Mindenben. Felismerni, kimondani, vagy éppen segítséget kérni. Először szégyelltem segítséget kérni, de rájöttem, hogy ez csak a társadalmunk által belénk nevelt butaság. Nagyon fontos, hogy ne csak a barátainkkal, hanem egy szakemberrel is beszélgessünk a problémáinkról, aki bár nem mondja meg, hogy mi jó és rossz, viszont a jól irányított, precízen megfogalmazott kérdései által

Ahogy a testünket, úgy az elménket is edzeni kell. Szóval igen, volt már szükségem terapeuta segítségére, és ha úgy érzem, akkor újra felkeresem. Nincs ebben semmi abszurd.

Ha nem lehetne színész, mivel foglalkozna?

Környezetvédelemmel, tengerbiológiával.

Fotó: Mudra László - Origo

Mit gondol a mai magyar sorozatgyártásról?

Csodálatos élmény volt újra részt venni egy HBO-s produkcióban. Minden és mindenki a helyén volt a forgatás során. Úgy gondolom, hogy az HBO-nak fontos szerepe van abban, hogy új erőre kapott a magyar sorozatgyártás.

Milyen sorozatokat néz a tévében vagy neten, letöltve?

Nincs annyi időm sorozatnézésre, mint szeretném. Jelenleg a Twin Peakset nézem, amit már nagyon vártam. Korábban pedig a Hatalmas kis hazugságokat követtem részről részre.

A Terápia harmadik, befejező évada novemberben már látható az HBO-n és az HBO GO-n. A korábbi évadokat bármikor meg lehet tekinteni az HBO online videótárában. Balsai Móni Facebook-oldala itt található.