Eurovízió 2017: büntetés lesz a kizárt versenyző miatt

Vágólapra másolva!
Pénzbírsággal akarja sújtani Ukrajnát az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU), amiért nem engedte be az ország területére az Eurovíziós Dalfesztivál orosz versenyzőjét - jelentették csütörtökön az EBU által kiadott közleményre hivatkozva ukrán hírportálok, amelyek sietnek megjegyezni, hogy Oroszországot viszont nem büntetik azért, mert az előzetesen vállalt kötelezettség ellenére állami televíziója nem közvetítette a dalversenyt.
Vágólapra másolva!

Oroszországot Julija Szamojlova képviselte volna a májusban Kijevben rendezett dalfesztiválon. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) azonban hosszas tépelődés után úgy határozott, hogy nem eresztheti be Ukrajna területére a kerekesszékes énekesnőt, mert 2015-ben fellépett az Oroszország által akkor már önkényesen annektált Krím félszigeten, ahová az ukrán jogszabályok megsértésével utazott be. A hatóság indoklása szerint a jogszabályoknak egyformán kell vonatkozniuk mindenkire.

Felléphetett viszont a versenyen a bolgár versenyző,

Krisztian Kosztov, aki még 2014 tavaszán járt a Krímben, nem sokkal a félsziget elcsatolása után. Az ukrán hatóságok magyarázata szerint az ő látogatásakor még nem voltak érvényben azok a beutazási szabályok, amelyek Szamojlova krími koncertje idején viszont már igen.

Ukrán források azt írták, hogy az EBU nem nevezte meg közleményében az összeget, amelyre büntetni kívánja Ukrajnát. A 112 Ukrajina hírtelevíziónak nyilatkozva Zurab Alaszanyija, az ukrán közszolgálati műsorszolgáltató vezetője elmondta, hogy tudomása szerint legfeljebb 200 ezer eurós büntetést ró ki az EBU Ukrajnára. Megjegyezte, hogy "néhány jelentéktelen szervezésbeli hiányosság", de főképpen az orosz versenyző beutazásának megtiltása miatt büntetné az EBU az ukrán állami televíziót. Alaszanyija kijelentette, hogy az ukrán fél fellebbezéssel fog élni.