Tíz éve ért véget korának legdrágább tévésorozata

Róma, sorozat
6. Róma (2005-2007), több mint 9 millió dollár epizódonként
Vágólapra másolva!
Van olyan, amikor remek, igényes sorozatokat idő előtt elkaszálnak, és évek múlva hiába jön a megbánás, akkor már nem lehet visszahozni. Olyan sorozat is akad persze, amely kiszámítható, monoton vagy érdektelen, mégis évekig hömpölyög. A Róma az előbbi kategóriába tartozik.
Vágólapra másolva!

Ha pár hete kellett volna olyan sorozatot említeni, amely mindössze kétévados volt, és mégis nyomott hagyott a tévétörténelemben, akkor sokan hezitálás nélkül a Twin Peakset és a Rómát mondták volna. Mivel előbbit folytatták, 26 év után feltámasztották, kijelenthető, hogy talán a tévétörténet legjobb, mindössze két szezont kapó szériája az HBO-féle Róma volt, amely tíz éve ért sanyarú véget. Pár érdekességgel emlékezünk korának legdrágább tévésorozatára.

Forrás: HBO

- A monumentális tévésorozat ötlete 1998-ban fogant meg Anne Thomopoulos producer fejében (ő ekkoriban az amerikai HBO műsorokért felelős alelnöke volt), majd Bruno Heller 2000-ben kezdett el dolgozni a forgatókönyvön. Egy évre rá elhatározták, hogy minisorozat helyett hosszabb anyagot készítenek, 2002-ben beszállt a BBC, 2004-ben a RAI is besegített.

- Az első évadra a Rómához méltó díszlet készült hat helyszín, két hektárnyi területen. Meg kellett építeni többek közt az eredeti Forum Romanum másolatát, a templomok, épületek pedig ókori három település romjai, mintái alapján készültek.

Róma, HBO, sorozat Forrás: HBO

- A jelmezeket az Oscar-díjra jelölt April Ferry tervezte, és volt dolga elég: négyezer készült. Csak az első három epizódhoz 2500 jelmezre volt szükség, ezek elkészítésekor a szakemberek persze korabeli mintákat követtek. Érdekesség, hogy az 1250 lábbelit, szandált Bulgáriában, a 250 láncszemből álló, 16 kilót nyomó páncélokat Indiában gyártatták.

Forrás: HBO

- Egy-egy monumentális jelenetben, egyszerre mozog negyven ló és hétszázötven statiszta, színész. A sorozathoz a díszleteket egy 350 főből álló nemzetközi stáb készítette, és egy több mint 50 fős, helyi orvosokból álló csapat is segítette a produkciót.

Forrás: hbo

- A főszereplők hónapokig tanulták a kardforgatást, figyelvén az ókori küzdőtechnikákra. Ötvenöt olasz szereplő különleges felkészítést kapott, a kéthetes tábor során sátrakban laktak, római légióssá képezték ki őket. Mindenre figyeltek, így a fizikai próbák után sem vehettek meleg fürdőt: ha túl szutykosnak, izzadtnak érezték magukat, este megfürödhettek a közeli tóban, természetesen szappan nélkül. Éjszaka őrszolgálat várt rájuk, de az alvók sem kaptak gumimatracot.

Forrás: hbo

- Arthur Wicks kellékmester hat munkatársával együtt készített el mindent, amit a színészek viseltek vagy használtak: fegyvereket, játékokat, eszközöket, érméket és a lakomák ételeit is. A pénzérméket a Vatikánban készítették, és a Caesart alakító színész arcképét verették rá. A lakoma összes étele ehető volt, és pont azok voltak, amelyeket abban az időben fogyasztottak az emberek. A római piacokon szinte minden kapható volt, amit az akkori világban ismertek.

Forrás: HBO

- Az HBO vezetése 2003 nyarán határozott arról, hogy a sorozatot Olaszországban forgatják, majd a produkció előkészítése augusztusban kezdődött a legendás római Cinecittában. Az első három részt Michael Apted (A szénbányász lánya, A világ nem elég) rendezte, az első évad további részeit olyan rendezők jegyezték, akik már számos HBO-sorozat elkészítésében közreműködtek: Allen Coulter (Maffiózók), Alan Poul (Sírhant Művek), Timothy Van Patten (Szex és New York), Mikael Salomon (Az Elit alakulat) és Alan Taylor (Deadwood).

- Bruno Heller (társszerző, társproducer, forgatókönyvíró), Anne Thomopoulos (producer), John Milius (társszerő, producer), William J. Macdonald (társszerző, producer), Frank Doelger (társproducer) irányította az eseményeket, miközben az első évadban szereplő színészek között volt a Lucius Vorenust alakító Kevin McKidd (Mennyei királyság), a Titus Pullót alakító Ray Stevenson (Arthur király), a Julius Caesart megformáló Ciarán Hinds (A kárhozat útja), a Pompeius Magnust életre keltő Kenneth Cranham (Gengszterek gengsztere), valamint Atia szerepében Polly Walker (Férfias játékok), Marcus Antonius szerepében James Purefoy (Hiúság vására).

- 22 epizód készül összesen, két évad, noha 5-6 szezonban gondolkodtak a készítők. Sajnos nagyon drága volt a nézettségéhez képest, egyszerűen nem érte meg folytatni a pozitív kritikai fogadtatás ellenére sem. Csak reklámra, marketingre 10 millió dollárt, mai árfolyamon 2 milliárd 700 millió forintot költött az HBO.

- A harmadik és a negyedik évad Rómában és Egyiptomban játszódott volna főképp, az ötödik pedig a mai Izrael területén, Jézus Krisztus lett volna az egyik fő karakter. Sajnos ezek már nem készültek el, és egyelőre nem hallani róla, hogy folytatnák minden idők egyik legjobb, kétévados sorozatát.