Hollywoodban titokban mindenki magyar

London: Stars attend European premiere of Miss You Already Newzulu Citizenside Richard GOLDSCHMIDT Drew Barrymore Miss You Already london FILM Leicester SQUARE comedy drama movie SQUARE FORMAT
Drew Barrymore
Vágólapra másolva!
Ha Mariska Hargitay vagy Elsa Pataky nevét hallja az ember, magyarként egyből felismeri, hogy honfitárssal van dolga, ez azonban nem minden magyar származású sztárnál ilyen egyértelmű. Tudta például, hogy Drew Barrymore édesanyját Ildikónak hívják? Vagy hogy Peter Falknak valószínűleg semmi köze nem volt Falk Miksához, hiába lehet sok helyen olvasni erről? Mesélünk pár magyar vonatkozású sztorit a sztárvilágból. 
Vágólapra másolva!

Az amerikai tévéipar egyik legjobban fizetett drámai színésznője történetesen a magyar származású Mariska Hargitay – őt itt mutattuk be hosszabban –, de rajta kívül is vannak még bőven olyan sztárok, akiknek a felmenői között találunk magyarokat, még ha a nevük nem is sejteti ezt.

Korábban szintén külön cikket szenteltünk például a Buffy, a vámpírok réme egykori címszereplőjének, Sarah Michelle Gellarnak, akiről kevésbé ismert tény, hogy

az ükapja Sátoraljaújhelyen, ükanyja pedig a mai Tiszabercelen született.

Akad még Hollywoodban pár hasonlóan bonyolult családfa magyar ágakkal, lássunk ezekből párat!

Adrien Brody

Az Oscar-díjas színészről sokan tudják, hogy részben magyar származású, a neve viszont mégsem a Bródy amerikaias változata, hiszen az édesapja, Elliott Brody lengyel zsidó családból származik – így a vezetéknevük inkább a lengyelül Brodynak mondott ukrán városra utalhat.

Nem Bródy, Brody Forrás: AFP

Brodynak az édesanyja született Budapesten, neki viszont pont nincs magyaros neve, Sylvia Plachynak hívják, egyébként elismert fotográfus. A megfejtés az, hogy már az anyuka is csak anyai ágon volt magyar, a nevét cseh apjától kapta.

Louis C.K.

Az egyik legnépszerűbb, több saját sorozatot is alkotó amerikai stand-up komikus eddigi egyetlen budapesti fellépésén rengeteget mesélt magyar gyökereiről, például, hogy miket élt át mogorva nagyapja – vagy, ahogy ő mondta, „nadzspapa” –, Székely Géza mellett.

Nem túl feltűnőek a mexikói gyökerek Forrás: FX

A C.K.-t a Székelyhez hasonlóan kell kimondani, ebben a formában leírva viszont sokkal könnyebb az amerikaiak számára, Louis ezért vette fel művésznévként. A nagypapa egyébként Mexikóba emigrált, ahol helyi nőt vett el, a komikus ennek ellenére vörös hajú és szeplős – ezt amerikai anyjától örökölhette, aki pedig ír felmenőkkel bír.

Elsa Pataky

Egy ideig pont Adrien Brody barátnője volt, és a színészhez hasonlóan az ő magyarsága sem teljesen egyértelmű, hiszen Madridban született, és az apját José Francisco Lafuentének hívják.

Félig spanyol, félig román, mégis Pataky Forrás: UIP-Duna Film

Édesanyja ugyan Cristina Pataky Medianu néven született, de csak pár szót tud magyarul, egyébként román anyanyelvű. Az ő édesanyja, vagyis Elsa nagyanyja volt magyar, a román nagyapa pedig annyira büszke volt a feleségére, hogy felvette a nevét – ami akkoriban még nemigen volt szokás, így Elsát igencsak meghatotta a történet, és ő is felvette a nevet.

Peter Falk

Hogy Budapesten miért pont a Falk Miksa utca elején áll Columbo szobra? Hát mert a legendás tévés nyomozó alakítója a magyar író és politikus dédunokája volt – vágnánk rá kapásból, hiszen ez sokáig közismert, tényként kezelt információ volt.

A városi legendák után nyomozó Urban Legends azonban pár éve – pont a szoborállítás kapcsán – ennek is utánament, és szerintük

Peter Falknak semmi köze nem volt Falk Miksához,

nagyapja, Louis Falk Oroszországból vándorolt ki az Egyesült Államokba.

Csak még egy kérdés: ki az a Falk Miksa? Forrás: ABC

Természetesen nem a hasukra ütve állították ezt, Csiffáry Gabriella főlevéltáros is arra jutott, amire a lap: „Közel egy éve kutatok Peter Falk magyar gyökerei után, s bizony csak az anyai ágon találtam némi nyomra. A Falk Miksával való rokonsági kapcsolatot nem is tudom, hogy honnan vették” – írta 2011-ben.

Rachel Weisz

Róla sokan tudják, hogy magyar származású, és nála viszonylag egyszerű is a képlet: édesapja, Weisz György mérnök és feltaláló volt, aki a nácik elől menekülve még időben, 1938-ban hagyta el Magyarországot. Osztrák feleségével, Edith Ruthszal Nagy-Britanniában sikerült letelepedniük, Rachel Westminsterben született 1970-ben.

Lapozzon, van még néhány különös sztorink Drew Barrymore-ról és társairól!