Gönczi Gábornak szinte templom az új Tények-stúdió

Vágólapra másolva!
Február 26-án, vasárnap 18 órától jön a legmodernebb technikával készülő új Tények: megnéztük a stúdiót, a vezérlőt, és a műsorvezetőket is kifaggattuk. Gönczi Gábor - mint mesélte - húsz éve ismeri Marsi Anikót, már egymás rezdüléséből is tudnak olvasni. Ők vezetik rendhagyó módon a vasárnapi, első, mondhatni ünnepi adást, majd hétköznapokon is. A hétvégéken pedig Andor Éva és Szebeni István lesz a Tények műsorvezető párosa.
Vágólapra másolva!

Mint korábban írtuk, február 26-tól, vasárnaptól a TV2 hírműsora teljesen megújul, modern díszlettel, új logóval, új arculati elemekkel várja a nézőket. A munkák több hónapig tartottak, a stúdió designt váltott, a műszaki eszközpark is kicserélődött. A leglátványosabb díszletelem a közel 31 négyzetméteres ultramodern, ívelt LED-fal, amelynek mérete hazai hírműsorban egyedülálló: közel 13 méter széles, 2,4 méter magas, 8,3 millió pixeles.

Gönczi Gábor, Marsi Anikó Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Bővült a stúdióvezérlő grafikai számítógépeinek kapacitása, ezentúl 4K-s felületen jeleníthetőek meg a különböző hátterek, és kicserélődött a robotkamera vezérlőrendszere is. A grafikai arculat is igazodik a trendekhez, új főcím, feliratozás és grafika készült. A műsorvezetők a stúdió több helyszínéről állva is konferálnak majd híreket, így dinamikusabb lesz a műsorfolyam. Erről bővebben itt olvashat.

Bejártuk a stúdiót

A nagy stúdió több, látványosan eltérő részre oszlik, de mindegyikből belátható a többi, teljesen más berendezéssel bíró, más hangulatú forgatási helyszín is. Elsőként jobbra a Tények részlege található, a már említett hatalmas, ívelt LED-fallal. Onnan tovább egy eszköztelen, viszonylag steril, semleges rész mellett haladunk el, ott veszik fel majd a Mokka politikai, közéleti témájú beszélgetéseit.

Kökény-Szalai Vivien hírigazgató, Gönczi Gábor és Marsi Anikó műsorvezetők, Gyöngyösi Szabolcs rendező Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Onnan továbbhaladva, a stúdió távolabbi végét egy tágas, jól világított, újonnan felépített konyha uralja, a szokásos felszereléssel, konyhagépekkel. Mint megtudtuk, minden be van kötve, minden működik, nem egy díszlet csupán, hiszen sokszor a reggeli műsor alatt már megy a főzőcske.

A negyedik szekció a térben a Mokka nappalija, amely képi világával a jómódú középosztályt célozza, olyan, mintha egy belvárosi, polgári lakás harmadik-negyedik emeletéről néznénk a Lánchidat – amely a háttérben, az ablakban látszik. Reprodukciók a falakon, szobrok, gyertyatartók, a könyvek közt pedig találtunk P. G. Wodehouse-t, Kishont Ferenc-novellákat, Stanislaw Lemet, Updike-ot, de Katajevet is. A bútorok egyedi készítésűek, a stáb szándéka, hogy kényelmesen érezze magát a vendég, ne feszengjen.

Gönczi húsz éve ismeri Marsi Anikót

A műsorvezetőt az összeszokottságról kérdeztük előbb: „Anikóval húszéves a barátságunk, ebből tizenhármat munkával töltöttünk. Egymás levegővételéből is tudunk olvasni, és ez nagyon megkönnyíti a mindennapok munkáját – mesélte az Origónak. – Imádom Anikó egyéniségét, humorát, és azt, hogy még a legrosszabb vicceimen is mindig nevet. Tökéletes társ, kolléga, barát, és nem mellesleg igazi, tűzrőlpattant nő."

Marsi Anikó, Gönczi Gábor, Kökény-Szalai Vivien Fotó: Adrián Zoltán - Origo

„Remélem, hogy a nézőknek is feltűnik, hogy finoman, de belecsempésztük saját egyéniségünket is az egyébként száraz hírműfajba. Ezen ezután sem szeretnénk változtatni. Az új díszletben olykor adás közben fel is állhatunk a székünkből... izgalmas időszak előtt állunk" – fejtegette kérdésünkre.

Minden működik

Kökény-Szalai Vivien hírigazgató elmondta, hogy az ország legnagyobb LED-falát építették be, amely nagy lehetőségeket biztosít. Izgalmas képi anyagot, videókat, grafikonokat ígért, szerinte a stúdióból jövő kép a világ bármely pontján elégedettséget szülne.

A beszélgetések, interjúk helyszíne Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Gyöngyösi Szabolcs rendező szerint a térkihasználás adekvát, mert a Tényekből könnyen átlátni a Mokkába, onnan a konyhai részbe, minden tér nyitott. „Még otthonosabb lesz, mint most, arról is gondolkodunk, hogy reggel friss illat legyen a stúdióban. Minden apróságra, díszre figyeltünk, úgy próbálunk a néző felé közeledni, mintha mi lennénk az ő lakásában. A konyha, a mosogató, a kávéfőző, minden működik" – mesélte.

Egy álom valóra vált

Gönczi az újságírók előtt arról mesélt, hogy azzal hívták fel telefonon a TV2-től egy évvel ezelőtt, hogy az ország legjobb hírműsorát akarják elkészíteni, és számítanak rá. Ő már akkor látta ezeket a terveket. „Valóban bizsergető volt! Aki szereti a hírműfajt, és szereti a szakmáját, az ide belépve egy templomban érzi magát" – közölte.

A vezérlő Fotó: Adrián Zoltán - Origo

„Én hatéves koromban azt játszottam apukámmal, hogy híreket mondok a nézőknek, és van erről VHS-felvételem is... Ha belegondolok, hogy eltelt azóta úgy harmincöt év, és itt ülök az ország legszebb híradós díszletében, akkor azt kell mondanom, egy álom már valóra vált. Ebből az energiából szeretnék visszaadni a TV2-nek, de főleg a nézőknek – mesélte. – Nagyon boldog vagyok, hogy Anikó visszatért az életembe. Büszke vagyok rá, hogy létrehoztunk valamit, amit az ország szeret és figyel" – fejezte be mondandóját.

Ezután az újságírókat a vezérlőbe terelték, húsz-harminc monitor, képernyő közé, a műsorvezetők pedig maradnak gyakorolni egy kicsit az új közegben, de nem is ez a lényeg – hanem az, hogy február 26-án vasárnap este hattól jön az új Tények, hétvégén Andor Éva és Szebeni István műsorvezetőkkel, hét közben a Marsi-Gönczi párossal. Az első új adást, vasárnap, rendhagyó módon utóbbiakkal láthatják a nézők.