Londonban láttam az emberiség kezdetét

65497 ORIGINS Documentary Drama Series National Geographic Channels Asylum Entertainment LLC Film Afrika African Photo Productions In the greatest adventure saga ever told -- the story of the human species -- National Geographic presents ORIGINS: The Jour
In the greatest adventure saga ever told -- the story of the human species -- National Geographic presents ORIGINS: The Journey of Humankind - an eight-part series that celebrates how man became modern. Episode 1 "Fire". We are the Fire Species. Harnessing fire gave us the power to create, to destroy and to transform. But it also taught us hard lessons about what we can and cannot control. This is the story of how fire transformed our biology and carried us from the savannah to the moon. (photo credit: National Geographic)
Vágólapra másolva!
Mi tette modernné az emberiséget? Hogyan jutottunk el a kőbaltától az internetig, mik voltak a legfontosabb tudományos felfedezések az emberi faj történetében? Ezekre a kérdésekre próbál választ adni a National Geographic április 3-án induló sorozata, a Kezdetek – Az emberiség útja, amelynek sajtóbemutatóján én is ott voltam Londonban.
Vágólapra másolva!

Van a londoni Soho Hotel alagsorában egy exkluzív vetítőterem, ahol még a Sátántangó-t vagy Andy Warhol szintén nyolcórás alkotását, az Empire-t is szívesen végignézném, olyan kényelmesek a fotelek, olyan megkapó a miliő. Legutóbb a Disney tévéfilmjét, az Utódok-at láttam itt, a múlt héten pedig a National Geographic mutatta be itt a sajtónak új sorozatát, az április 3-án induló Kezdetek – Az emberiség útjá-t.

Az ősi Afrikába is bepillanthatunk

A sorozat az emberiség történetének legfontosabb találmányait veszi sorra, rögtön a tűzzel kezdve – nekünk azonban a pénzről szóló epizódot vetítették le, arról tanulhattunk sok mindent, hogy a cserekereskedelem után miként jött létre egy mindenki által elfogadott fizetőeszköz.

Egy kép az első epizódból, a Tűzből Forrás: National Geographic/National Geographic/Joe Alblas

A műsort vezető Jason Silva lelkes magyarázatai és különféle szakértők hozzászólásai mellett dramatizált képsorokat is kapunk,

az időszámítás előtti Afrikába éppúgy eljutunk, mint Kubiláj kán birodalmába,

mindezt a Melodysheep néven alkotó zeneszerző, John Boswell ritmusaira.

Ahogyan Silva stílusa, úgy az egész széria is nagyon amerikai, nem spórol a drámai hatásokkal, de azért európai fejjel is bele lehet feledkezni – Silvával még Baudelaire-ről is tudtam beszélgetni másnap.

Megépítettük az eszközöket, most már azok formálnak minket

Silva a kész produkciót velünk együtt látta először nagy vásznon, és ő volt az első, aki tapsolni kezdett a vetítés után, láthatóan teljesen megrészegült attól, amit látott. Mint azt a színpadra vonulva Tim Pastore producernek elmondta, Melodysheeppel készítettek már rövid videókat az internetre, de az csak most derült ki számára, hogy a hosszabb formátum is megy nekik.

A műsorvezető, Jason Silva a vetítés előtt Forrás: National Geographic

A műsorvezetőt egészen magával ragadta a sorozat témája, legjobban az a kölcsönhatás nyűgözte le, ami köztünk és az általunk teremtett eszközök között van: „Megépítettük az eszközöket, de most már azok formálnak minket" – mondta. A pénzzel kapcsolatban

csodálatosnak tartja, hogy egy korábban nem létező fogalom ilyen konszenzust eredményezett az emberek között,

és hogy ez az eszméinkből, ötleteinkből épült kártyavár máig nem omlott össze.

Silva és Tim Pastore a színpadon Forrás: National Geographic

Pastore kedvenc jelenete az egész sorozatból a papírpénz feltalálása, Silva a nekünk mutatott epizód mellett a tűzről és a kommunikációról szólót is különösen szereti. Másnap egy, a Piccadilly Circusre néző sajtószobában elárulta azt is, hogy

szerinte a nyelv az emberiség legfontosabb találmánya

– vele hosszabban is beszélgettem két külföldi kolléga társaságában, az erről szóló anyagot később közöljük az Origón.

A Kezdetek – Az emberiség útja április 3-án 21 órakor indul a National Geographicon.