Szörnyű lett volna a kórházsorozat eredeti címe

A Grace klinika
Vágólapra másolva!
A Grace klinika már 2005 óta, azaz tizenharmadik évada fut töretlen sikerrel, olyannyira, hogy már a tizennegyedik szezont is berendelték belőle. De talán minden másként alakul, ha az alkotók megmaradnak az eredeti címnél.
Vágólapra másolva!

A nálunk már nem vetített romantikus-orvosos szériát hazájában Grey's Anatomy címmel sugározzák, ami egyrészt egy magyarul visszaadhatatlan szójáték a címszereplő, Meredith Grey nevére alapozva (a Grey's kimondva ugyanúgy hangzik, mint a cselekménynek helyet adó klinika, vagyis a Grace), másrészt az anatomy (anatómia, boncolás) eredeti és átvitt értelmű jelentésével játszik el, azaz nevezhetjük frappáns címnek.

A sorozat ötletgazdája, Shonda Rhimes azonban nemrégiben feltárta, hogy eleinte nem is ezt szánta alkotása címéül, hanem valami sokkal egyszerűbbet – és valljuk be: laposabbat.

Sandra Oh és Ellen Pompeo A Grace klinikában Forrás: ABC

Az eredeti, meglehetősen fantáziátlan cím úgy hangzott volna, hogy Surgeons, vagyis nemes (?) egyszerűséggel: Sebészek (A Grace klinika ugyanis öt sebész és kollégáik szakmai és szívügyeit meséli el).

Rhimes végül szerencsére elvetette a snassz ötletet, a Surgeons megmaradt munkacímnek, alkotása így, az új, ütős címmel megkezdhette hódítását a közönség körében – talán apróságnak tűnik, de ha jobban belegondolunk, egyáltalán nem biztos, hogy bárkinek kedve lett volna először leülni egy Surgeons című sorozat miatt a képernyő elé, így már az elején sem lett volna túl sok nézője.