Ezt az őrületet mind ismerjük, amikor beleszeretünk valakibe

Legion
Vágólapra másolva!
Dan Stevens brit színészt leginkább a Downton Abbey című tévésorozat és a Szépség vonala című regény adaptációjának főszereplőjeként ismerhetjük. Ő alakítja a Légióban David Hallert, a gyermekkorában skizofréniával diagnosztizált fiatalembert, aki eddigi élete nagy részét elmegyógyintézetekben töltötte. Február 9-én világpremierrel indul a Marvel Televisionnel együttműködésben készült Légió című sorozat a FOX műsorán.
Vágólapra másolva!

Kapott egy átfogó képet a sorozat alkotójától, Noah Hawley-től, a karakterről és az évad egészéről?

Nagy vonalakban felvázolta a történetet, de a részleteket, például David sorsának konkrét alakulását, számomra is homályban hagyta, hogy engem is összezavarjon. Szerintem ez nagyon jó döntés volt a karakter megformálása szempontjából. Azt hiszem, a bizonytalanság és a rettegés a képernyőn keresztül is átjön.

Forrás: MichelleFaye/Copyright 2016, FX Networks. All rights reserved./Michelle Faye/Fx

A főszereplő, David komoly mentális betegségekkel küzd, de mi nézőként nem tudjuk, hogy ebből mennyi a tényleges betegség, és mennyi a különböző képességek tünete. Fontos, hogy erre ne kapjunk valódi választ, és a közönségnek saját elméleteket kell kidolgoznia?

Ha valami egy képzeletbeli világban játszódik, akkor természetes törekvés, hogy találjunk valami kapaszkodót a valóság felé. Ez nemcsak a nézőknek, hanem a sorozat szereplőinek is fontos. Felmerül a kérdés, hogy vajon Davidet egész életében félrediagnosztizálták, vagy a betegsége valóságos? Ahogy David elméjében, ugyanúgy a nézőknek is

Erre azért volt szükség, hogy a nézők is megértsék David zavarodottságát, jobban bele tudják magukat képzelni a helyébe. Ha azonnal megkapjuk a válaszokat, és külső szemlélőként nézzük az egészet, akkor teljesen másként ítélnénk meg Davidet, és nem lenne izgalmas a sorozat.

Legion Forrás: FOX

Utánanézett a különböző pszichiátriai betegségeknek, amelyektől David szenvedhet a szakértők szerint?

Elég sok Oliver Sackset olvastam. Néhány története egészen hihetetlen. Valamint beszéltem betegekkel és pszichológusokkal – minden más mellett, ez is fantasztikus ebben a projektben: kérdéseket tehetek fel, és lehetőségem van írni egy manhattani pszichiáternek, hogy helló, a Légióban fogok játszani, elhívhatnám egy kávéra? Úgy éreztem, fontos becsatornázni ezeket az ötleteket és történeteket a sorozatunkba. Főleg a paranoid skizofrénia érdekelt, amit alaposan félreértenek.

Rachel Kellerrel fantasztikus a kémia önök között a képernyőn. Ezt a sorozat forgatása közben is érezték?

Jó ezt hallani, de olyan nehezen megfogható dolog ez a kémia. Noah összeeresztett minket a forgatás megkezdése előtt. Eltöltöttünk egy napot Santa Monicában, megismerkedtünk,

ebben a nagyon különös kapcsolatban, és végigvettük, hogy mire van szükség a megalapozásához. A történet szerint ugyanis úgy kell játszanunk, hogy fizikai érintésről szó sem lehet, így nagyon is szükség van a kémiára, ha a testi kontaktus és a csókolózás ki van zárva.

Legion Forrás: Chris Large/Copyright 2016, FX Networks. All rights reserved./Chris Large/Fx

Nagyon szokatlan lehet színészként, hogy nem érintheti meg a partnerét, akivel a történet szerint kapcsolatban van.

Színjátszási szempontból nagyon érdekes akadályról van szó. De a kapcsolat egyébként is rendhagyó, hiszen szó szerint egy másik világban játszódik, amit nagyon izgalmas körbejárni. Ezt a fajta őrületet talán mind ismerjük, amikor beleszeretünk valakibe. A szerelem átalakító, formáló ereje időnként hasonlíthat az őrületre, ami David amúgy is elég bonyolult pszichiátriai helyzete miatt cseppet sem könnyíti meg a közös történetüket.

David megjelenése elég jellegzetes a retro tréningruhában, ami kórházi egyenruha, de a haja is furcsa. A szereplők ruházata, megjelenése alapján sokszor nem lehet eldönteni, pontosan mikor játszódik a történet.

Igen, David megjelenésében van valami diszkrét báj a 90-es évek közepéről, a haj pedig nagyon fontos számára. De például a testvére öltözete mást tükröz. Lehet, hogy ezek sem véletlenek.

Noah Hawley mutatott olyan filmeket a forgatás előtt, amelyek körülírták a sorozatról alkotott elképzelését?

Az első szakaszban sok közös ötletünk volt. A képi megjelenésre nagyon erős hatást gyakorolt Kubrick, de néhány jelenetben van valami Wes Andersonra, Terence Stampre és Terrence Malickra jellemző íz is. Nem akarok túl sok mindent elárulni, de néhány későbbi részben horrorelemek is feltűnnek.

A Légió című sorozat február 9-étől csütörtökönként 21 órakor látható a FOX műsorán.