Pályáról a képernyőre – a legjobb amerikai focis sorozatok

Friday Night Lights
Vágólapra másolva!
Idén február 5-én rendezik meg a Super Bowlt, vagyis az amerikaifoci-liga döntőjét, amely hagyományosan népünnepélynek, az év legnézettebb tévéműsorának számít az Egyesült Államokban. Itthon is egyre többen érdeklődnek iránta, nekik ajánlunk most pár olyan sorozatot, amelynek az amerikai foci a központi témája.
Vágólapra másolva!

Aki szeretne legalább egy hozzávetőleges képet kapni arról, hogy az amerikai nézőknek mit jelent a Super Bowl, az keresse elő az Így jártam anyátokkal idevágó epizódját, A hétfő esti meccs-et. Ebben Ted és barátai egy temetés miatt lemaradtak a kupadöntőről, de megbeszélték, hogy másnap együtt nézik meg felvételről – addig azonban el kellett kerülniük, hogy megtudják az eredményt, ami egyáltalán nem volt könnyű a New York-i információáradatban.

Itthon jóformán a Tiszta szívvel foci (Friday Night Lights) az egyetlen, szélesebb körben ismert sorozat azok közül, amelyek amerikai focival foglalkoznak, a remek karaktereknek és a köztük kibontakozó drámáknak köszönhetően

azok is vevők lehettek rá, akiket egyébként hidegen hagy a sportág.

A szériát ebben az összeállításban méltattuk hosszabban, most öt másik produkciót ajánlunk a témában.

Friday Night Lights, Tiszta szívvel foci Forrás: NBC

Nagypályások

Az HBO-n futó, Dwayne Johnson főszereplésével készült sorozat kíméletlen képet fest az amerikaifoci-ligáról, a sportág elüzletiesedéséről, miközben a különböző életszakaszban járó játékosokon keresztül megismerhetjük az élsportolók problémáit is. Van a szereplők között, aki frissen került be a ligába, és az első pár millióját gyorsan el is tapsolta, és van, aki már visszavonult, próbálja eldönteni, hogy mihez kezdjen az életével – az annak idején, az első rész alapján írt kritikánkat itt olvashatja.

A liga

Szintén bemutatták itthon A liga című vígjátéksorozatot, amely egy külföldön nem szokatlan hobbi, a fantasy football, vagyis a képzeletbeli menedzserjáték világába kalauzolta el a nézőket: pár haverról szólt, akik saját, csak fejben létező csapataikat menedzselték, ezekben cserélgették a játékosokat, a meccsekhez új taktikákat készítettek. Persze nem minden poén szólt erről, de a tematikát erősítette, hogy sok amerikai focista is vendégszerepelt itt a hét évad alatt.

Coach

Szintén a humorra helyezte a hangsúlyt a Coach, amely az Egyesült Államokban igen népszerű volt a kilencvenes években, kilenc szezont, közel kétszáz epizódot megért.

A meccsek helyett inkább az öltözői hangulatot, a csapat hátterét mutatta be,

nemhiába volt a címe is Edző – akit egyébként Craig T. Nelson játszott. 2015-ben az NBC tervezett egy folytatást is az itt megismert tréner fiával, ebből azonban nem lett semmi.

The Game

Ugyancsak kilenc szezon készült a The Game-ből is, amely a Futballistafeleségek-hez hasonlóan a sportolók mellett, mögött álló nőket – barátnőket, feleségeket, anyákat – mutatta be. A széria egyébként egy spin-off volt, a szintén sokáig, nyolc évadon keresztül futott Csajok-ból ágazott le – de természetesen nem Lena Dunham HBO-s sorozatából, hanem a 2000-ben indult Girlfriends-ből, amely csak a magyar fordításban kapta ugyanazt a címet.

Blue Mountain State

2010–2011-ben ment le három évad a magyar MTV-n is látott szériából, amely a Tiszta szívvel foci-hoz hasonlóan egy iskolai futballcsapatról szólt, ám inkább a fiatalokat szólította meg.

A sztori középpontjában a címbeli egyetem sportolói álltak,

a hangsúly itt azonban a csajozásra, piálásra, bulizásra került, egyáltalán nem voltak olyan drámák sem a pályán, sem azon kívül, mint az említett másik produkcióban.

A Sport1 élőben közvetíti az 51. Super Bowlt, felvezetésképpen egy Trash Talk Extra jelentkezik 10 órától. Éjféltől a helyszíné a szó, Houstonból Faragó Richard és a magyar amerikaifutball-válogatott irányítója, Bencsics Márk kommentál.