Az ember Jack Bauer mögött: Kiefer Sutherland

Család, Híres emberek, akikből kettő van a világon, Kiefer Sutherland
Vágólapra másolva!
15 éve indult a 24, amely a tévénézőkkel is megismertette a korábban csak filmekben látott Kiefer Sutherlandet. De ki ez a férfi, azon túl, hogy Donald Sutherland fia? Honnan kapta szokatlan keresztnevét? Kinek a hatására lett színész? Miért ült börtönben? Mindenre válaszolunk.
Vágólapra másolva!

Kiefer Sutherland jelenleg a Designated Survivor című sorozatban játssza az Egyesült Államok elnökét, aki eredetileg egy alacsonyabb rangú politikus volt, úgy került csak a vezetői székbe, hogy a kabinet nagy része odaveszett egy Washingtont ért támadásban.

A színészt az Érintés-ben egy autista kisfiú édesapjaként láthattuk, a Gyónás-ban bérgyilkost játszott, mostanában szívesen foglalkoztatják a tévében – pedig csak a 24 kedvéért vállalt először képernyős munkát, korábban csak mozifilmekben szerepelt.

15 éve, 2001-ben ő volt az egyik első nagy színész, aki tévés főszerepet vállalt, azóta azonban már sokan követték, ma már egyáltalán nem lenézendő, ha valaki ismert színész létére tévében szerepel. Sőt.

Egyből a moziban vált ismertté

Sutherland még abban a korban kezdte a pályáját, amikor a tévé inkább csak kiugrási lehetőségnek számított a mozifilmek felé, neki azonban nem kellett tucatnyi vendégszerepet vállalnia, csupán az Amazing Stories egyik epizódjában láthattuk 1985-ben – úgy, hogy első főszerepét már egy évvel korábban eljátszotta a The Bay Boy című filmben.

Az 1986-os Állj mellém!-ből már mi, magyarok is emlékezhetünk rá, aztán jött Az elveszett fiúk, a Chicago Joe, az Egyenesen át, az Egy becsületbeli ügy, a Nyom nélkül, A három testőr. A nyolcvanas, kilencvenes években megbízható színész volt, akit rosszfiúként és szimpatikus főhősként is be lehetett vetni, illetve a nagy közönségfilmek mellett olyan alternatív filmeket is vállalt, mint például a Beat, ahol William S. Burroughst jelenítette meg.

Kiefer Sutherland Az elveszett fiúkban Forrás: Warner Bros.

Közben a hangját is szívesen adja különféle produkciókhoz, több videojáték mellett hallhattuk például a Szörnyek az űrlények ellen című rajzfilmben vagy a Marmaduke – A kutyakomédiá-ban, a Simpson család-ban pedig többek között 24-beli figuráját, Jack Bauert is megszemélyesítette egyszer.

Anyja hatására lett színész

Valószínűleg a pályaválasztáson nem sokat gondolkodott, hisz édesapja, Donald Sutherland mellett édesanyja, Shirley Douglas is neves színész, Kiefer őt nézte épp a Nem félünk a farkastól című színdarabban, amikor eldöntötte, hogy színész lesz. Szokatlan keresztnevét is a szakmából kapta egyébként, apja első filmjének a rendezőjét hívták Warren Kiefernek.

Első szerepét még apja filmjében, a Dollárpapá-ban kapta 1983-ban, ez után viszont már csak két alkalommal, az 1996-os Ha ölni kell-ben és a 2015-ös Forsaken-ben játszottak együtt.

Édesapjával a Forsaken bemutatóján Forrás: AFP/2016 Getty Images/Jesse Grant

1987-ben nősült először, Camelia Kathtól egy lánya is született a következő évben, 1990-ben azonban már el is váltak. Egy ideig Julia Robertsszel járt jegyben, 1996-ban pedig Kelly Winnt vette el, vele 2004-ig tartott a házasság.

Nem könnyű ember, voltak balhéi

Alkoholizálása, részeg bulijai egy időben sok pletykalapnak adtak témát, már 1991-ben is ő volt Gary Oldman utasa, amikor a színészt letartóztatták ittas vezetésért. 2004-ben és 2007-ben Sutherlandet is elkapták ugyanezért, és mivel utóbbi alkalommal még próbaidőn volt, 48 napot kellett börtönben töltenie. Két évvel később – mint mondta, lovagiasságból – lefejelt egy divattervezőt, de vele sikerült peren kívül megegyeznie.

Börtönben is ült Forrás: AFP

A Designated Survivor mellett két filmben már biztosan láthatjuk jövőre, a Where Is Kyra?-ban Michelle Pfeiffer partnere lesz, és az Egyenesen át remake-jében is szerepelni fog.