Columbo felesége és a 400 kilós anyós - láthatatlan sorozatszereplők

Peter Falk Columbo
Peter Falk mint Columbo
Vágólapra másolva!
Columbo rengeteget beszélt a feleségéről, az asszonyt azonban soha nem láthattuk a sorozatban. Nincs ezzel egyedül a tévétörténetben, számos olyan szereplővel találkozhattunk már különféle szériákban, akivel valójában sosem találkoztunk – csak meséltek róla, a hangját hallottuk, esetleg mindig csak egy részletet láttunk az arcából. Íme, pár láthatatlan sorozatkarakter.
Vágólapra másolva!

Már a tévé előtti időkben, színdarabokban is akadt számos szereplő, akinek úgy volt befolyása a cselekményre, hogy valójában meg sem jelent. Ilyen volt például a címszereplő apja, Laiosz az Oidipusz király-ban – az ő halálával indult az egész történet –, vagy éppen Rómeó korábbi szerelme, Rosaline a Rómeó és Júliá-ban.

Az eljárás számos tévés produkcióba is átkerült,

a leghíresebb példa talán Columbo felesége,

róla rengeteget megtudtunk a hadnagy elbeszéléseiből, de soha nem láthattuk – egyszer előkerült róla egy fénykép, de aztán kiderült, hogy mégsem őt ábrázolja. Más kérdés, hogy aztán készült egy Mrs. Columbo című sorozat, amelyben Kate Mulgrew játszotta az addig nem látott nőt, ettől azonban elhatárolódtak az eredeti széria készítői.

Kate Mulgrew játszotta Mrs. Columbót Forrás: NBC

Emlékezetes láthatatlan szereplő volt a Twin Peaks-ben Cooper ügynök titkárnője, Diane is, akinek a nyomozó címezte a diktafonra mondott üzeneteket. Elképzelhető, hogy a nő nem is létezett, hiszen a főnökével még csak telefonon sem beszéltek soha, a monológok viszont megjelentek lemezen is „Diane...” – The Twin Peaks Tapes of Agent Cooper címmel, az albumot még Grammy-díjra is jelölték.

Legalább a hangját hallhattuk

Van, hogy egy adott szereplőnek halljuk a hangját, esetleg látunk is belőle bizonyos részleteket, azt azonban soha nem tudjuk meg, hogyan néz ki valójában. A Charlie angyalai főnöke is mindig a nézőknek háttal adta le az utasításokat, a hangját adó John Forsythe állítólag azt mondta a producernek, hogy nem tudna neki annyit fizetni, hogy arccal is megjelenjen a szériában.

John Forsythe volt Charlie hangja Forrás: AFP/Lucy Nicholson

Hasonlóan titokzatos figura volt Magnum barátja és vendéglátója, Robin Masters, aki bizonytalan időre a nyomozóra bízta hawaii birtokát, Higginsszel, egy Ferrarival és értékes borgyűjteményével együtt.

A készítők úgy tervezték, hogy az utolsó részek valamelyikében bemutatják a férfit,

méghozzá Orson Welles személyében, aki korábban a hangját is adta a karakternek – a színész azonban meghalt, mielőtt a sorozat a végéhez ért.

Orson Welles lett volna Robin Masters Forrás: AFP/Philippe Bouchon

Így jártak az Egy rém rendes család készítői is, ők a Rózsaszín flamingók botrányhősét, Divine-t akarták megnyerni Peggy anyjának a szerepére, de még a forgatás megkezdése előtt meghalt. A karaktert ejtették, csupán viccekben utaltak rá, majd egy ideig Bundyéknál is lakott, de soha nem láthattuk, nagyjából 400 kilós lévén ki sem mozdult a szobájából – onnan ordibált a család többi tagjának, eredetileg Kathleen Freeman adta a hangját.

Visszatérő poén lehet

A vígjátéksorozatokban visszatérő poén lehet a láthatatlan karakter, az Agymenők-ben Wolowitz anyjának is csak a hangját hallottuk mindig, a Dokik-ban Bob Kelso beszélt sokat a feleségéről, a Cheers-ben Norman feleségéből, Verából csak részleteket láthattunk.

Az alelnökben sem jelent még meg az amerikai elnök,

a címszereplő mindig csak annyit kérdez, hogy hívta-e őt – de eddig soha nem érkezett tőle hívás.

Nem tudni, ki Az alelnök főnöke Forrás: HBO

A Jóbarátok-ban a szemközti apartmanban lakó csúnya pucér pasi szerzett jó pár derűs percet a nézőknek, de Monicáék mindig csak beszéltek az ablakban eléjük táruló látványról. Egyszer aztán Ross tárgyalt vele a lakásról, de akkor is csak háttal láthattuk a férfit:

Korábban úgy lehetett tudni, hogy a gondnokot, Mr. Treegert játszó Michael G. Hagerty ugrott be ebbe a jelenetbe, a Huffington Post újságírója azonban hosszú nyomozásba fogott, és kiderítette, hogy egy Jon Haugen nevű statisztát láthattunk a szerepben.

A Házi barkács-ban is visszatérő poén volt, hogy sosem láttuk a főszereplők szomszédját,

mindig csak a feje búbja kandikált ki a kerítés mögül, azon is sapka volt

– ha néha meg is jelent, akkor is valamilyen módon eltakarta az arcát, egy nagy zsákot cipelt maga előtt, vagy épp felvett egy álarcot egy jelmezes bulira. Egyébként egy viszonylag ismert színész, Earl Hindman játszotta, aki olyan filmekben is feltűnt, mint a Forrongó világ, a Hajsza a föld alatt vagy a Három férfi és egy bébi.

Ennyi látszott a szomszédból a Házi barkácsban Forrás: ABC

Eközben itthon

Hogy hazai versenyzőt is említsünk, ott volt Berényi Zoltán, 1998-ban az ő halálával indult a Barátok közt. Az ominózus epizódban nem láthattunk belőle túl sokat: mielőtt meghalt autóbalesetben, legfeljebb a visszapillantó tükörben mutatták a szemét, vagy csak a sziluettjét lehetett látni a hátsó ülésen.

Főleg a sorozat elején sokat beszéltek róla, aztán megjelent visszaemlékezésekben is, de emlékeink szerint csak gyerekként – az első epizódban egyébként Gáspár Tibor játszotta.