Meghalt a tévé nagyasszonya

Agnes Nixon 2010-ben, Daytime Emmy életműdíj
Vágólapra másolva!
Szeptember 28-án 93 éves korában meghalt Agnes Nixon, aki több legendás amerikai szappanopera ötletgazdája, forgatókönyvírója, producere volt. A tévés szakember Parkinson-kórban szenvedett.
Vágólapra másolva!

Nixon nevéhez fűződik az 1970 és 2011 között futott All My Children, az 1964-től 1999-ig műsoron tartott Another World, a One Life to Live (1968–2013) vagy az As the World Turns (1956–2010).

Forrás: Charley Gallay / Getty Images North America / AFP

A nők televíziós térnyerésének úttörőjeként számon tartott szakember egyúttal meg is reformálta a szappanoperák világát azzal, hogy bevitte a tradicionális műfajba a mindennapi élet hétköznapi problémáit. Az All My Children helyszínét például saját philadelphiai lakókörnyezetéről mintázta.

A többi sorozattól eltérően Nixon már nagyon korán odafigyelt az etnikai és rasszbeli sokszínűségre is karakterei körében. A szappanoperák mellett pedig az antológiaszériák (Robert Montgomery Presents, The Philco-Goodyear Television Playhouse) és a minisorozatok (a The Manions of Americában a fiatal Pierce Brosnannel dolgozott együtt) irányába is kiterjesztette munkásságát.

2010-ben családja körében vette át a Daytime Emmy-életműdíjat Forrás: Charley Gallay / Getty Images North America / AFP

Agnes Nixon olyan elhivatott író volt, hogy még akkor is magával vitte a diktafonját, hogy folytathassa a munkát, amikor vajúdott. Az öt Daytime Emmy- és Writers Guild Awards-díjas alkotót három lánya, egy fia, tíz unokája és három dédunokája gyászolja. Férje, Robert Nixon 1996-ban halt meg.