Al Bundyt látták benne, kinevették

Al Bundy egykor
Vágólapra másolva!
A typecasting szó az angolban azt jelöli, amikor egy színészt annyira egy karakterhez kötnek, hogy a nézők már el sem tudnak vonatkoztatni ettől, és mindig ugyanabban a szerepben várják. Magyarul talán a legjobb szó erre a beskatulyázás: sok tévés színésszel történt már ilyen, volt, hogy remek munkákat épp a korábbi nagy sikerek miatt nem kaptak meg.
Vágólapra másolva!

A typecasting kifejezés azt jelöli, amikor egy színész annyira összenő a szereppel, hogy a nézők már nem is látják másképp. Barry Newmant el tudja képzelni másképp, mint Petrocelli? Lucélia Santos valaha is kiléphet Isaura árnyékából itthon? Ilyesmi történhetett John Ross "J. R." Ewinggal, azaz Jockeyval is: Larry Hagman a Dallas nagy sikere után bárhová ment, mindenki csak a fondorlatos, ügyeskedő sorozathőst látta benne.

Jockey mögül nem tudott kilépni, de tán nem is akart ultimatedallas.com

Érdekes sztori, amikor valakit azért kell kihagyni egy műsorból, sorozatból, filmből vagy színdarabból, mert a korábbi karaktere miatt már előre röhögnek rajta, ne adj Isten félnek tőle. Ed O'Neill-lel pont ilyen történt, a Flight of the Intruderből, az Intruderek támadásának eredeti verziójából kellett kihagyni, mert a tesztvetítésen vígan nevetgéltek a nézők, hiszen szerintük nem a kiváló színész által megformált új karakter bukkant fel, hanem a jópofa, idétlen Al Bundy.

Al Bundy egykor

Az Egy rém rendes család 1987-ben rajtolt, 1997-ig ment, óriási siker volt, nagy részben Al ikonikus karakterének köszönhetően. A férfi egy hímsoviniszta kandisznó volt a szerep szerint, fallokrata, csípős vicceivel rendre alázta Kelly lányát és Peggy feleségét, ma a hazai médiahatóság hosszan sopánkodna ennek negyede miatt is, ha mondjuk a Morning Show-ban hangzana el.

Akkoriban azonban nagyot ment a sorozat,

itthon is óriási siker volt, több csatorna ismételgette: nem járunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, hogy a magyarok kedvenc külföldi szitkomja volt, még a Jóbarátok sikereit is lepipálta.

Ed O'Neill se fiatalodik Forrás: Frazer Harrison / Getty Images North America / AFP

Ed O'Neill később számos filmen és sorozatban próbálkozott, többször bizonyította, hogy mást is tud hozni, nem csak felszínes, cinikus családapát, de a 260 rész alatt bizony igen csak beleragadt a szerepbe. Annyira, hogy igazán nagy tévés dobása később már csak a Modern család lett, ez 2009 óta fut, a népszerű színész 168 epizódban hozta már az új figurát. Amely azonban picit mégis a régi, mert biztos sokan vannak olyanok, akik úgy nézik, mintha a jó öreg Al Bundy visszavett volna a kozmikus suttyóságból, Jay Pritchettre változtatta volna a névét, miután elhagyta a régi pereputtyot.

A világűrből rendőrkocsiba

Szintén beleragadt a szerepbe és az eredeti 1966 és 1969 között futott Star Trekbe William Shatner. Ezt az első sorozatot három évad után ugyan elkaszálták, de híres lett, többek közt azért, mert ez volt az első olyan fikciós tévés széria, amelyben csókolózott fehér férfi és fekete nő.

A kozmoszból a rendőrségre

Kis adalék: Shatner különben akkoriban a sorozat sztárjaként 5 ezer dollárt keresett részenként, ami ma 35-40 ezer lenne, de még így is rettenetesen messze van az epizódonkénti egymillió dollártól, amit a legnagyobb tévés színészek megkeresnek egyheti munkával (és itt a szponzorokról még szó sem esett). A színész amúgy iparkodott rendesen, hogy kilépjen Kirk kapitány árnyékából, így T. J. Hookerként is ismerheti a magyar néző, ebben a karakterben 90 résznyit volt látható.

Majdnem a hatvanas években ragadt

Jon Hamm a Mad Mennel óriási sikereket ért el a tévében – no nem itthon, mert vérszegény nézettséggel ment csak ez a sorozata, de kinn, az USA-ban aratott. Golden Globe-ot, Emmyt nyert, szólóban és a sorozattal együtt, díjait, jelöléseit meg sem tudja számolni.

Jon Hamm (Mad Men - Reklámőrültek) Forrás: AMC

A hatvanas évek amerikai reklámiparát bemutató széria főszereplője sem tud könnyen kibújni Don Draper karaktere mögül: egyszer azt nyilatkozta, hogy a Mad Men sikerei után legalább negyven olyan forgatókönyvet kapott átnézésre, amely vagy a hatvanas években játszódott, vagy egy reklámos szakembert kellett volna alakítania benne: mintha az ügynöke, menedzsere sem hitte volna, hogy el tud játszani egy középkori, szőrös-bozontos harcost vagy egy jólfésült droidot egy sci-fiben.

Hazai példák

A jelenség persze nemcsak az amerikai szériákban hosszan szereplőket érinti, itthon is gyakran benne maradt egy-egy kultikus szerepben pár színész. A negyven fölöttiek emlékezhetnek arra, mekkora Linda-mánia volt a nyolcvanas években: ugrásszerűen megnőtt azok száma, akik a sorozat miatt eljártak tekvandó- vagy karateedzésre, Görbe Nóra pedig pillanatok alatt rajongott sztár lett itthon, még lemezeket is kiadott (például Zöld öv címmel, ami a keleti küzdősportos imázst erősítette).

Görbe Nóra színésznő Fotó: Polyak Attila - Origo

A színésznő az Origónak elmesélte, hogy castingokra jár, de a megkereséseket erősen befolyásolja a Linda. „Benyelt, kisajátított ez az egész produkció, pedig előtte vagy ötven tévéjátékban játszottam, és a rokonszakmákban is mozogtam: készült velem nyolc lemez, tizenhat videoklip, ötvenkét mese. A Lindát viszont a mai napig ismétlik,

legutóbb Sydneyből kaptam egy e-mailt, hogy az előbb láttak a tévében. Voltak, akik velem együtt felnőttként élték meg a sorozatot, mások ezen nőttek fel, de már akkor is óriási hatása volt: sokan emiatt kezdtek el sportolni, jobban fogytak a fapapucsok és a Babetták is, kicsit fellendítettük a csehszlovák motoripart is." A komplett interjút itt olvashatja.

Családi kör

Legalább ilyen nehéz helyzetben van az is, aki gyerekként kerül egy sok éven át futó tévés produkcióba. Spáh Dávid az Origónak elmesélte, hogy alig tudott kijönni a Família Kft. árnyékából. „Szerintem a mai napig nem tudok semmi olyat csinálni, hogy ez ne jöjjön elő. Soha nem is fogok. Nemcsak a nézőknek vagy az újságíróknak, de például a tesóm független művész haverjainak is folyamatosan benne van ez a rólam alkotott értékítéletükben, soha az életemben nem fogok tudni olyan sikert elérni, ami ezt egy pillanatra is zárójelbe tudná tenni" – mesélte.

Spáh Dávid már nem az a csibész kiskölyök Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ha már famíliázunk: Kárász Zénó szerint korábban mindenki Szép Ádámként ismerte az első magyar szituációs komédiából, de a karaktert könnyű volt levetkőzni, legalábbis ő így látja. "Nem volt nehéz kilépni belőle, mert utána tíz évig nem volt tévésorozat, amelyben szerepeltem volna. Az is csak egy szerep volt, amelyet megcsinál egy színész, mintha színházban lenne. Én amúgy nem válogatok, nem volt még olyan, amit ne vállaltam volna."

„Aki a Szomszédokban játszott, ugyanúgy volt közben és utána a színházban, mint mi. Ha felmegy a függöny, nem Ádámot keresik, elfelejtik, milyen szerepben láttak addig. Budapesten hamar elfeledték, milyen gyerek voltam a sorozatban, vidéken inkább emlékeztek rá, de az is gyorsan lecsengett. Azt nézik, ami ma van" – elmélkedett korábban, amikor a beskatulyázásról faggattuk.