Megnéztük a nyár legjobb sorozatát

Aznap éjjel
Vágólapra másolva!
Még nincs egészen vége a nyárnak, és az Aznap éjjel nyolc részéből csak hét ment le, de nem sokat kockáztatunk azzal, ha kijelentjük, hogy megvan a vakáció legnívósabb tévésorozata.
Vágólapra másolva!

A nyolcrészes The Night Of a hetedik epizódnál tart, szép komótosan, higgadt tempóban halad a várhatóan drámai végkifejlet felé. Cikkünk írásakor a széria 9.1-en áll az IMDb-n, 90%-on a Metacritic oldalán, 95%-on a Rotten Tomatoeson, azaz láthatóan nem csak minket ejtett rabul az HBO újabb minisorozata.

Forrás: HBO

A műfaj amúgy egyre népszerűbb: a tévéző annak tudatában ül le a képernyő elé, hogy a készítők tudják, mit csinálnak, honnan hová akarnak eljutni, lesz eleje és vége a sztorinak, ráadásul belátható időn, pár héten belül. Tudunk sok olyan egykor ünnepelt sorozatról (Lost, Dexter és társaik), amit évekig húztak a jó nézettség miatt, majd keserű vége lett a mézesmadzagnak – nos, itt ilyentől nem kell tartanunk, annyira látszik a profizmus, a tudatosság.

Forrás: HBO

Nem írhattuk, hogy a széria fürgén halad a végkifejlet felé, mert kifejezetten lassú, már-már lomha krimisorozatról van szó, amely erősen visszafogott tempója ellenére sem engedi, hogy a néző elszunyókáljon. Itthon nagy tábora volt és van a Dr. Csontnak, a Castle-nek, a Mentalistának, az NCIS-nek, de ezen szériák híveinek nem ajánljuk jó szívvel az Aznap éjjelt, mert míg a Helyszínelőkben 40 perc alatt két esetet is megoldottak pattogósan a szakemberek, itt hét rész alatt még egyet sem. Egyszóval inkább a True Detective-re emlékezet, semmiképp nem az epizodikus, procedurális, nyomozós sorozatokra.

Forrás: HBO

A nyár szériája, állítjuk, de úgy hat, hogy közben a történetnek sincs sok köze a magyar valósághoz. Egy pakisztáni származású, de amerikai fiú látszólag kéjgyilkosságot követ el, lebukik, börtönbe kerül, majd hosszan látjuk az amerikai ügyészség, védelem, bíróság munkáját, az esküdtszéket, ami itthon – ugye – nem jellemző. A pakisztáni taxisoknál vannak nálunk durvábbak, a feketék-pakisztániak közti ellentétek, a kinti börtönviszonyok is hidegen hagyhatják az átlagos magyar nézőt.

Forrás: HBO

Amivel mégis bőven az átlag fölé emelkedik a sorozat, az a logikusan, szisztematikusan felépített történet, amely végig követhető, észszerű, de így is eléggé fordulatos, továbbá hibátlan a színészi játék. John Turturro nem lepett meg senkit, épp 36 éve forgat, számos filmben, sorozatban láttuk. Riz Ahmed alakítja Nasirt, a főszereplőt, ő több minisorozatban szerepelt, látható volt a Guantanamóban, az Éjjeli féregben. Talán ez lesz a nagy dobása, bár általában morózus, konok, néha szerencsétlen arckifejezést várnak tőle, nem teszi igazán próbára a szerep, jóllehet, a jelenetek harmadában ott van.

Forrás: HBO

Peyman Moaadi az apa, hangsúlyosabb, intenzívebb a szerepe, mint az anyának, akit Poorna Jagannathan alakít, szintén nagyszerűen. Jeannie Berlin unott orrhangjával együtt tökéletesen hiteles, a fiatal ügyvédnőt megszemélyesítő Amara Karan pedig nem kezdő, de az ő karrierjének is löketet adhat ez a szerep: ügyesen hozza a hol kimért, visszafogott, hol tüzesebb, de mindenképp okos és ambiciózus női karaktert.

Forrás: HBO

De még náluk is néha jobbak a nyúlfarknyi szerepet kapott mellékszereplők, egy-két mondatot kapott statiszták, látszik, hogy a kreátorok (Richard Price, Steven Zaillian) arra is nagy hangsúlyt helyeztek, ki legyen a bolti eladó, három cinikus beszólással, ki legyen a segédrendőr, a természetgyógyász vagy a taxis barát, akinek azonban a türelme véges. Ilyet nem gyakran látunk: egyszerűen minden tizedrangú szereplő is a helyén van, hiteles, és kis feladata ellenére emlékezetes.

Forrás: HBO

A sorozat olyan érzékeny témákkal is bátran foglalkozik, mint a nemi erőszak, a drog, a hétköznapi,

nagyon is jelen lévő rasszizmus.

A fehér bomba csajjal utcán ténfergő pakisztáni vonású srác hamar megkapja a beszólásokat a feketéktől, akik éppúgy lenézik az arabnak hitt jöttmenteket, mint őket a gazdagabb fehérek. Későbbi részekből kiderül, hogy a főszereplőnek számos baja keletkezett a 2001-es terrortámadásokból, fiatalon, gyerekként kiközösítették, Oszamának csúfolták, a felszínen hideg, de amúgy lobbanékony természetével máskor is bajba keveredett már.

A szinte tökéletes karakterábrázolások, a társadalmi szintek közti feszültségek finom, elegáns bemutatása, a feszültség mesteri adagolása teszi a sorozatot a többi fölé. Éves toplistánkban is előkelő helyre számíthat december végén.

A nyár másik nagy sorozatos dobását itt méltattuk.