Szokatlan magyar optimizmus az Eurovízió előtt

Freddie az első kinti próbán
Vágólapra másolva!
Május 10-én eldől, hogy bejut-e a döntőbe Freddie, azaz Fehérvári Gábor Alfréd. Az utóbbi években ez rendre sikerült a magyar versenyzőknek: tavaly Boggie ugyan egy szomorkás és feledhető dalocskával csak a 20. helyre került, de legalább döntőzött, előtte viszont ByeAlex a tizedik, Kállay-Saunders András pedig az ötödik lett. Olvasóink ezúttal szokatlanul optimisták: hová lett a búsongó, borongó, hitehagyott néplélek?
Vágólapra másolva!

Pár évvel ezelőtt a spanyol közmédia jelen lévő képviselői kezüket tördelve járkáltak egy esélyes versenyzőjük mellett a színfalak mögött, a remek szereplésben bíztak, de a győzelmet mindenképp szerették volna elkerülni, mert a nyertes országának közmédiája tradicionálisan a következő rendező, és ez jelentős költséggel jár. Nem minden ország áll így hozzá, és nem minden rendező város költ egyformán.

Freddie az első kinti próbán Forrás: MTVA, Mudri Simon

Idén Stockholmban rendezik a színes-szagos összeurópai dzsemborit, és a svéd közmédia már közzétette a számokat: 125 millió svéd koronát költ majd a háromestés show-ra, ez forintban nagyjából 4 milliárd 231 millió. Ehhez hozzájön még egy 60 millió svéd korona, amit a főváros tesz hozzá a büdzséhez, a végeredmény pedig kevesebb mint a fele annak, amit a dánok költöttek 2014-ben, és kevesebb, mint a harmada a 2012-esnek, amikor Azerbajdzsán volt a rendező. Ne legyen kétségünk, az MTVA is előteremtené a milliárdokat, ha idén a magyar induló nyerne.

Ez már a 61. fesztivál

A Dunán futó A Dal 2016 dalválasztó show döntőjét Fehérvári Gábor Alfréd nyerte meg Pioneer című dalával február 27-én, a közönség szavazatainak alapján így ő képviseli Magyarországot a 61. Eurovíziós Dalfesztiválon a svéd fővárosban. Freddie május 10-én az első elődöntőben, negyedik előadóként lép színpadra. Az első próbát május 2-án tartották Stockholmban.

A fináléba szinte biztosan bejut Forrás: MTVA

A magyar sajtó minden évben elhiteti a nézővel, olvasóval, hogy igen esélyes az indulónk, a legjobb tízbe, ötbe várhatjuk, de ezt egyfelől a kötelező, kincstári optimizmus miatt lehet, másfelől a néző, olvasó is ezt akarja látni előzetesen. Wolf Kati indulásakor tele volt a fél magyar média azzal, hogy imádják kinn, majd nyer – végül 22. lett. A Compact Discótól is sokat vártak, trendkövető, modern pop, magyarázták a szakértők – épp a 19. helyre volt elég. Persze ByeAlex 10. és Kállay-Saunders 5. helye remek, de túlzott jelentősége, hatása az idei eredményre nincs, hiszen minden évben más előadó versenyez, más dallal.

Ki nyer ma? Játék és muzsika három percben

Nézzük az esélyeket: ahhoz, hogy a magyar induló megnyerje a komplett cirkuszt, nem ártana előbb győznie az első elődöntőben, amelybe sorsolták. Három perc alatt kell meggyőznie pár tízmillió európai tévézőt, olyanokat, akiknek túlnyomó része soha nem hallotta a dalt, nem keresett rá a neten, sőt, országunkról is alig tud valamit.

A sajtó és a lányok szeretik Forrás: MTVA

Ha csak a prognózisokat vesszük alapul, a száraz számokat, akkor az a rossz hírünk, hogy nem a magyarok nyerik az idei versengést. A fogadóirodák legutóbbi számai szerint az első elődöntőben Oroszország messze a legesélyesebb: van olyan iroda, amely 2 euróra csak 5-öt fizet orosz győzelem esetén, más egyre hármat. Nagyon esélyes még Örményország, legalábbis a fogadóirodák számai szerint, de a máltai, a cseh, a holland és a horvát indulót is Freddie elé sorolták.

Meg is gazdagodhatunk, ha merészen tippelünk

Van olyan fogadóiroda, amely Freddie elődöntős győzelme esetén egy euróra tizenkettőt fizet, de több olyan is akad, ahol huszonötszörös vagy harmincháromszoros a szorzó, ami viszont annak jele, hogy nem tartják igazán esélyesnek. Az irodák szerint tehát továbbjut, de sok vizet nem zavar, a top 3-ba, top 5-be nem jut be.

Vigasztalja olvasóinkat a tudat, hogy Montenegro és San Marino cudarabb helyzetben van, az ő elődöntős győzelmük esetén 300-szoros, illetve 250-szeres a szorzó, minden feltett euróra. És akkor hol van még a finálé!

Két hétig lesz kinn Svédországban Forrás: MTVA

Olvasóink mindenesetre szerfelett optimisták, a szavazási eredményekben nem tükröződik a mélymagyar depresszió. Május 6-án, délelőtt 10 óráig az Origo tévérovatában lehetett szavazni, 32 ezer 110 voks érkezett. Kerek 10 százalék meg van győződve arról, hogy Alfréd nyer, és 2017-ben Budapesten rendezik a következő show-t. További 20 százalék véli úgy, hogy ott leszünk a legjobb ötben, még 16 százalék pedig a top 10-be várja a magyar indulót. 24 százalék szerint csak szimpla továbbjutásban lehet bízni, utána már nem terem babér. Olvasóink mindössze ötöde látja sötétnek, borongósnak Freddie eurovíziós jövőjét, ők elődöntős kiesést prognosztizálnak.

Kállay-Saundersszel reklámozzák a show-t az USA-ban

Ha pedig tényleg így alakul, akkor vigasztalódjunk azzal, hogy idén Amerikában is látható az Eurovízió, a Logo TV közvetíti majd a dalversenyt, és a csatorna reklámfilmjében a magyar énekes, Kállay-Saunders András is feltűnik, mint „szexi európai”. A promót itt megnézheti.

Felvezető műsorok és pesti koncertek is lesznek

Az Elővízió három adását május 10-én, az első elődöntő előtt, május 12-én a második elődöntő előtt és május 14-én az Eurovíziós Dalfesztivál döntője előtt láthatják a nézők a Duna közszolgálati csatornán 20.30-tól. A műsor exkluzív anyagokkal mutatja be az Eurovíziós Dalfesztivál előkészületeit és Freddie útját a színpadig.

Kedden kiderül, mire megy Freddie Forrás: MTVA

Idén a hazai állami média Svédország Nagykövetségével együttműködve megpróbálja elhozni az eurovíziós életérzést Budapestre. Május 10-én, az első elődöntő estéjén és május 14-én, a döntő estéjén a Március 15. téren, a KIOSK Budapest étterem előtt nyilvános Eurovízió-néző estét tartanak, ahol a látogatók kivetítőkön követhetik az Elővízió és az Eurovíziós Dalfesztivál adásait. A Dal 2016 fellépői adnak ingyenes koncertet május 12-én 19 órától és május 14-én 21 órától. Kedden Oláh Gergő, valamint Berkes Olivér és Tóth Andi lép fel, szombaton pedig a Kállay Saunders Band, Petruska András, Ív és Gáspár Laci áll színpadra.

Magyarok az Eurovízión

Az Európai Műsorsugárzók Uniójának a Magyar Televízió csak 1993-ban vált a tagjává, 1994-ben csatlakozott a versenyhez. Rögtön az első alkalommal Friderika a negyedik helyig repült, igaz, akkor kevesebb ország indult, mint tavalyelőtt, amikor Kállay-Saunders vitézkedett.

Szigeti Csaba és Charlie nem találkozott túláradó, mindent elsöprő szeretettel, előbbi 22., utóbbi 23. lett, biztos került jég abba a dupla whiskybe aznap este, de nem öröm, hanem bánat következtében. 1998 és 2005 közt egyáltalán nem indultunk, majd jött a NOX és Rúzsa Magdi, tisztes eredménnyel. Utána Csézy mindössze hat pontot gereblyézett össze, majd Ádok Zoli sem jutott be a döntőbe pörgős eurodance-számával.

Wolf Katit győztesnek kiáltották ki, de ettől messze volt Forrás: Wolf Kati

A sanyarú évek után feltámadt a magyar, 2011 óta mindig túljut az elődöntőn az indulónk. Wolf Kati slágere állítólag meleghimnusz lett pár bárban, diszkóban, a Compact Disco után pedig egy igen különös produkció jött, ByeAlex a Kedvesemmel, ami épp a 10. helyre volt jó. 2014-ben Magyarország közel volt ahhoz, hogy nyerjen, hiszen Kállay-Saunders András Runnin’ című dala olyan szépen szerepelt, hogy a döntőben, a végső szavazatszámlálásnál pár pillanatra még az élen állt, utána csúszott le csak az ötödik helyre – ami nem mellesleg kiváló eredmény, még egy nyálkás lassú dalokkal és feledhető popnótákkal teli mezőnyben is. Boggie 2015-ben nem sok vizet zavart, de legalább az elődöntőből továbbment.

Freddie már Stockholmban

„Tetszik a város és szerencsére nagyon jó az időjárás is eddig. Arra készültünk, hogy hűvös lesz, de 18 fok van és napsütés. Voltunk buszos városnézésen, és be is sétáltunk az óvárosba, ami nagyon szép. A város körül rengeteg apró sziget van, ezeket hajóról néztük meg. Különlegesen tiszta a város levegője, ebben valószínűleg a tenger közelsége is sokat segít, ami néhol egészen benyúl a városba. Kíváncsian várom a további programokat, de eddig nagyon tetszik Stockholm, kompakt, otthonos város."

Itt olvashat többet arról, hogy a román versenyző és a román közmédia kizárásával Freddie erdélyi voksok ezreit veszítette el, mert az ottani telefonos előfizetésekkel nem lehet majd szavazni. Itt pedig arról olvashat, hogy az Eurovízió német honlapja szerint „Magyarország még sosem volt ennyire közel a győzelemhez”.

Több korábbi magyar indulót felhívtunk pár sztori miatt, itt olvashatja, miket mesélt többek közt ByeAlex, Boggie és Wolf Kati. Itt pedig egy nagy kvízt talál: tesztelje le, mennyit tud erről a show-ról!