Még ma is él a Szupernagyi

Szupernagyi Gudrun Ure
Vágólapra másolva!
Emlékszik még a nyolcvanas évek itthon is kedvelt gyerekműsorára, a Szupernagyi-ra? A címszereplő, Gudrun Ure még mindig él, nemrég múlt 90, több produkcióban is láthattuk vendégszerepelni a klasszikus sorozat után. Cikkünk illusztrációját a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei rajzolták.
Vágólapra másolva!

Gudrun Ure – a széria címéhez híven – már akkor sem volt fiatal, amikor 1985-ben elindult a Szupernagyi, 59 évesen vágott bele a sorozatba. Ehhez képest sok mutatványt maga csinált, állítólag amit nem trükkel oldottak meg, ahhoz is alig volt szüksége kaszkadőrre.

Gudrun Ure mint a Szupernagyi Forrás: ITV
Gyerekek készítették május 5-én az Origo vezető cikkeinek címlapi képeit: itt a Szupernagyi. Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei

Jó hírünk van a rajongóknak, a skót színésznő ma is életben van, márciusban töltötte be a 90. életévét. Legutóbb 2009-ben láthattuk a Baleseti sebészet egyik részében, de a Szupernagyi után feltűnt például A tizedik királyság-ban és a Kisvárosi gyilkosságok-ban is – utóbbinak egy 2000-es epizódjában vendégszerepelt, erről találtunk két hivatalos fotót is:

Forrás: ITV
Forrás: ITV

Mi volt az a Szupernagyi?

A mai harmincasok bizonyára jól emlékeznek a brit sorozatra, a többieknek elmondjuk, hogy egy átlagos nagymamáról szólt, aki egy mágikus sugár hatására egyszer csak szuperképességekre tett szert – amit aztán arra használt, hogy elintézze a rosszfiúkat a történetnek helyet adó kisvárosban, Chiseltonban.

A széria Forrest Wilson gyerekkönyvén alapult, ő azt mondta, hogy a figurának három ihletőforrása volt: egy Pansy Potter nevű szereplő a The Beano című képregénysorozatból, a saját anyósa, illetve egy meg nem nevezett skót színésznő.

A sorozatból végül két évad, összesen 27 epizód készült, a világ több mint 60 országába eljutott, a nyugat elől akkor még inkább elzárkózó Kínába is. Számítógépes játékok is készültek a nyomán, a Billy Connollyval felvett főcímdal pedig a 32. helyig kúszott a brit slágerlistán.