Jól éltek az Egyesült Államokban a náci hadifoglyok

Náci hadifoglyok Amerikában
Vágólapra másolva!
A DoQ csatorna szeptember 24-én mutatja be a Náci hadifoglyok Amerikában című dokumentumfilmet, amelyből sok mindent megtudhatunk a tengerentúli táborok mindennapjairól.
Vágólapra másolva!

1943-ra kiderült, hogy Nagy-Britanniában nem fér el a rengeteg német hadifogoly, ezért Churchill az Egyesült Államokhoz fordult, az ottani lakatlan területeken alakítottak ki táborokat – ezekről a helyekről és lakóiról szól a Náci hadifoglyok Amerikában című dokumentumfilm, amelyet szeptember 24-én láthatnak a DoQ nézői.

Az itteni hadifoglyok helyzete különleges volt, hiszen maguk irányíthatták a táboraikat

– az amerikai kormány ugyanis pár ezer nácira számított, de ehelyett 380 ezer érkezett, az amerikaiak pedig egyszerűen képtelenek voltak maguk kezelni ekkora mennyiségű embert, mivel még ők is hadban álltak.

Náci hadifoglyok Amerikában Forrás: DoQ

A táborokban ezzel együtt az SS-hez hasonló fegyelem volt, a nácik simán kivégezték lázadozó bajtársaikat. Az amerikaiak viszont jó körülményeket teremtettek, a hadifoglyok ugyanannyi fizetést kaptak a munkájukért, mint az amerikai katonák, az ételek, valamint a kulturális és sportolási lehetőségek messze jobbak voltak, mint az európai táborokban.

Azt persze hozzá kell tenni, hogy az amerikaiak nem önzetlenül tartották jól a foglyokat: azt remélték, hogy a hazaküldött levelekből a németek tudomást szereznek a tengerentúli körülményekről, és ők is jobban bánnak majd az amerikai foglyokkal.