Nem a zombik, a kiszámíthatatlanság ültet a tévé elé

Fear The Walking Dead
Vágólapra másolva!
Világszerte augusztus 22-én tér vissza a képernyőkre a Fear The Walking Dead, aminek a második évadjából eddig hét epizód tűzött műsorára a sorozatot gyártó AMC tévécsatorna. Az új szezonból még nyolc rész van hátra, és a hétfőn adásba kerülő új részek előtt érdemes kicsit visszatekinteni, hogy mi is történt eddig a The Walking Dead testvérsorozatában.
Vágólapra másolva!

Robert Kirkman, Tony Moore és Charlie Adlard Eisner-díjas The Walking Dead képregényéből 2010-ben készült tévésorozat az AMC számára, és az elmúlt években a zombis széria akkora népszerűségre tett szert, olyan kiválóan muzsikált a nézettségi versenyben, hogy 2015 nyarán testvérsorozatot kapott a Fear the Walking Dead képében.

Amíg a TWD jóval a zombiapokalipszis kitörését követően vette indította a történetét, addig a Fear the Walking Dead első évadja pont abban az időszakban játszódott, mikor a holtakat feltámasztó ismeretlen vírus elszabadul. Tanúi lehettünk Los Angeles „elestének", és annak, hogy az emberek miképp birkóznak meg a zombiapokalipszis kezdetének kihívásaival.

Szembe kell nézni a zombiapokalipszissel Forrás: Frank Ockenfels 3 / AMC

Családi dráma élőhalottakkal nyakon öntve

Az FTWD ugyan a The Walking Dead előtt játszódik, de mégsem tekinthető klasszikus előzménynek, hiszen a testvérsorozatával ellentétben Amerika nyugati partján (majd a határokon túl) játszódik, és korábban sosem látott, nem az eredeti képregényből, hanem egyenesen a sorozat számára kitalált szereplőkre koncentrál.

A Fear the Walking Dead Madison Clark (Kim Dickens) és Travis Manawa (Cliff Curtis) családját helyezi a középpontba, akiknek a feltámadó holtakon túl is megvannak a maguk gondjai.

Nem elég, hogy vannak gondok a családban, még jönnek az élőhalottak is Forrás: © AMC Film Holdings LLC./Frank Ockenfels 3/Amc

Mindketten a második házasságukat tapossák, közös gyermek nélkül, de az előző kapcsolatokból született csemetékkel. Amíg az eminens Aliciával (Alycia Debnam-Carey) nincs gond, addig Madison drogfüggő fia, Nick (Frank Dillane) már okoz némi fejfájást, Travisnak pedig az anyjával maradt fiával, Chris-szel (Lorenzo James Henrie) nehéz megtalálnia a közös hangot.

A problémás famíliát az első évadban a Salazar-család egészítette ki, akik közül csak a sötét múlttal bíró Daniel (Rubén Blades) és csinos lánya, Ofelia (Mercedes Mason) élték meg a második évadot.

A két családot a véletlen sodorta össze, és ugyanígy csapódott melléjük a rejtélyes Victor Strand (Colman Domingo), aki az első szezon végén egy luxusjacht képében kínál menedéket a váratlanul mellé csapódó túlélőtársainak.

Gyorsan kiderült, hogy a nyílt víz sem biztonságos Forrás: AMC

Nem ugyanaz a lemez

A Fear the Walking Dead első évadja mindössze hat epizódot számlált, és rengeteg nézői kritika érte, amiért nem pont olyan, mint a testvérsorozat The Walking Dead. Lassan csordogáló történet, nehezen megkedvelhető karakterek, túl sok konfliktus a szereplők közt, az élőhalottak jelenlétének háttérbe szorítása.

Itt vannak az élőhalottak, de a hangsúly mégsem rajtuk van Forrás: AMC

Habár a negatív vélemények egy részének akadt alapja (ami az első szezon meglehetősen karcsú epizódszámára volt visszavezethető), azért mindenképpen piros pont jár a sorozat alkotóinak, hogy igyekeztek egy olyan szériát készíteni, ami

nem szolgai másolata a The Walking Dead-nek, hanem hangulatában és dinamikájában is eltér a nagy elődtől.

Ez összességében nézve sikerült is, és a Fear the Walking Dead-nek ugyan megvannak a maga hibái, azt már az első évad, és a második szezon első hét része is bizonyította, hogy pont a TWD-től való eltérés az, ami a képernyő előtt tartja a nézőket, hiszen egyáltalán nem az történik, amire a lassan a hetedik évadját taposó testvérsorozat alapján számítanánk.

Új világ, új perspektíva

A második szezon elején hőseink a nyílt vízen kerestek menedéket, és kénytelenek voltak rádöbbenni, hogy a zombiapokalipszis nemcsak Los Angelest, de a civilizáció jelentős részét érintette, és Victor Strand eredeti elképzeléseinek megfelelően Mexikó felé vettékaz irányt, annak reményében, hogy ott biztonságos falak közé kerülhetnek.

A FTWD második évadjának első fele ugyan előkapott néhány jól bevált elemet a zombis katalógusból (például egy másik túlélőcsapattal szembeni elkerülhetetlen konfrontációt), de

a sorozat továbbra is a fontosabb szereplők konfliktusaira és vívódásaira helyezi a hangsúlyt.

Madison és Travis próbálják egyben tartani a házasságukat, de az egyre kegyetlenebb helyzetek rendre éket vernek közéjük, Chrisnek fel kell dolgoznia az anyja halálát, Nick mintha az őrület határán táncolna, ráadásul a szereplők hiába „eveznek egy csónakban", a bizalmatlanság kézzel fogható, ami egyrészt megmérgezi a légkört, ugyanakkor a néző számára kellemesen baljóslatúvá varázsolja a sorozatot.

A mexikóiak egész másképp állnak az élőhalottakhoz, mint a jenkik Forrás: AMC

Mindezt ráadásul sikerült megfejelni azzal, hogy a széria elhagyta az amerikai földet, így egy másik kultúra szemszögéből is tanúi lehetünk a zombiapokalipszisnek. A mexikóiak hozzáállása a feltámadó halottakhoz egész más, mint a Los Angelesből érkező brigádé, és amellett, hogy ez egészen egyedi ízt kölcsönzött a sorozatnak, természetesen jó pár újabb konfliktus és tragédia forrása lett.

Hogyan tovább?

A szereplők számára úgy tűnhetett, hogy Mexikóban ideiglenes nyugalomra lelnek, de a második évad hetedik részére a csapat ziláltabbá vált, mint valaha.

Nemcsak a biztonságos menedék illúziója vált pillanatok alatt semmissé, de a családok is teljesen szétszakadtak.

Madison, Alicia és Ofelia a gyászoló Strand oldalán menekülnek, Travis önszántából hagyja hátra szeretteit, hogy visszahozhassa a fiát arról a pusztító útról, amin elindult, Nick és Daniel Salazar pedig egymagukban bolyonganak Mexikóban, küzdve a saját démonaikkal.

Hétfőtől ismét köztünk járnak az élőhalottak Forrás: AMC

Hogy mi lesz a négy felé szakadt társasággal, az augusztus 22-től fog kiderülni, hiszen világszerte ekkor folytatódik a Fear the Walking Dead a második évad nyolcadik epizódjával. Itthon továbbra is az AMC műsorán láthatóak az új epizódok, hétfőnként az amerikai premierrel egy időben hajnali háromkor, majd még ugyanaz nap este 10-kor.