Pénzhiány miatt nem biztos, hogy elindul a közmédia új csatornája

MTVA székház
Budapest, 2014. december 19. Az M2 Televízió logója a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai, Kunigunda utcai székháza és gyártóbázisa előtt. MTVA Fotó: Zih Zsolt
Vágólapra másolva!
Pénzhiány miatt kétségessé vált az M5 ismeretterjesztő csatorna szeptemberi elindítása, mert az M4 Sport túl sokba kerül az idén.
Vágólapra másolva!

Az MTVA két csatornán, az M4-en és az M5-ön sugározza majd a ­riói olimpiát, a terv pedig az volt, hogy az M5 szeptember elején átalakul ismeretterjesztő-oktatási-kulturális csatornává. Mint elsőként megírtuk, szeptember 19-ére tervezték az indulást, az új MTVA-tévét minden szolgáltatónak fel kell majd vennie a kínálatába.

Forrás: MTI/Zih Zsolt

A nol.hu szerint

forrás- és emberhiány miatt kétséges a szeptemberi indulás.

Mint írják, a forráshiány legfontosabb oka, hogy a tavaly elindított M4 Sport az olimpia és a labdarúgó Európa-bajnokság évében nagyon sok pénzt emészt fel. Az MTVA idén 77,7 milliárd forintból gazdálkodik, amely a 71,1 milliárdos költségvetési támogatásból és a 6,6 milliárdos tervezett kereskedelmi és vagyongazdálkodási bevételből adódik össze. Ennek csaknem negyedét viszi el az idén az M4.

Úgy tudják, hogy az ­MTVA 2016-ban megközelítőleg tízmilliárd forintot fizet ki csak sportesemények – köztük a Magyar Labdarúgó Szövetség által szervezett mérkőzések, a Forma–1-es autóverseny, a Bajnokok Ligája – jogdíjaira, s akkor még egy perc műsort sem sugárzott. A csatorna éves fenntartási költsége a szakemberek szerint minimum 5 milliárd forint, amit az idén tovább növel az olimpia és a futball-Eb költsége.

Az MTVA közleményt adott ki: "Az újságban megfogalmazottakkal szemben a valóság az, hogy az M5 csatornára szánt összeg rendelkezésre áll, és az MTVA sem forrás- sem emberhiánnyal nem küzd.
A már korábbiakban elfogadott tervek alapján fontos kihangsúlyozni, hogy mind az EB-re, Olimpiára és az M5 csatorna indulására szánt keretösszeggel az MTVA rendelkezik, ezzel is biztosítva a közönség számára a társadalmi és kulturális értelemben átfogó médiaszolgáltatás nyújtását."

Hiány a kultúra, az oktatás területén

Papp Dániel tartalomszolgáltatási igazgató szerint az M5 missziót teljesít - erről az Origónak mesélt hosszabban. "A mi stratégiánk, hogy nem a kereskedelmi csatornákkal kell versenyeznünk, hanem kiszolgálni a magyar társadalom valamennyi csoportját. Létrejöttek tematikus adók: M1, M2, M3, M4, Petőfi TV, de

éreztük, hogy óriási hiány van a kultúra, az oktatás és az ismeretterjesztés területén.

Bár a főadón, a Dunán igyekeztünk erre sávokat megtartani, de kevés felület maradt ezekre a tartalmakra. Az M5 most teljes kínálatot nyújt majd. Az ismeretterjesztésé és a nyelvtanulásé lesz a délelőtt. Az M5 Iskola TV délután az oktatásé lesz, a főműsoridő pedig a kultúráé az M5-ön. Ez utóbbi is kap kiegészítő nevet, jelezve a tartalmat. M5 Bartók TV."