Nácik géppisztolyának kattogására ébredtek a Beach Boys helyett

The Man in the High Castle (Az ember a Fellegvárban)
Vágólapra másolva!
A The Man in the High Castle (Az ember a Fellegvárban) regény alapján írt sorozat kalandos, fordulatos, de igen sötét és borongós. A történelem iránt érdeklődőknek jöhet be leginkább, ugyanis egy olyan világba visz, amelyben a II. világháború egészen másképp végződik.
Vágólapra másolva!

Biztos sokan eltűnődtek már, merre kanyarodott volna a történelem, ha 1241-ben nyerünk a Muhi csatában, és nem pusztul el a fél ország, ha Mohácsnál a magyarok megállítják a törököt, vagy ha sikerül az 1944-es kiugrási kísérlet. Ha a történelem egyetlen fordulópontja másképp alakul, milliók és generációk élete lesz teljesen más. Ami biztos, hogy Philip K. Dick eltűnődött ilyesmin, így írta meg a The Man in the High Castle (1962) regényét, amely magyar fordításban Az ember a Fellegvárban (2003) címet kapta.

Német uralom alatt a fél USA Forrás: Amazon

Ebben az USA elveszíti a II. világháborút, és minden egészen másképp alakul. Nem a Beach Boys, Chubby Checker és Ray Charles zenéje szól a háttérben, hanem géppisztoly ropogása hallatszik, a nagy amerikai szabadságnak annyi, az elnyomott világuk beszürkül, fénytelen és sivár lesz. A regény adta magát, hogy sorozatot készítsenek belőle, meg is tette az Amazon - mi meg megnéztük az első részt.

Hitlert kivetítik, de már öreg és beteg Forrás: Amazon

Sötét, komor világ, gyárak, kopott házfalak adják a hátteret, a félelem ural mindent, ezért egy fiatal srác csatlakozna az ellenálláshoz, mert hallotta, hogy a bombák ledobása előtt az USA-ban szabadon éltek az emberek. A néző az információmorzsákból gyorsan összerakja a történetet: nem lehet Overlord-hadműveletről beszélni, nem volt Omaha, Sword vagy Juno: Virginia Beach lett Normandia helyett,

Hitler bevetette a hidrogénbombát Washingtonban.

Az Egyesült Államok megszűnt: a fele náci német megszállás alatt van, a nyugati part környéke a szintén győztes Japáné, csak a hegyekben van egy semleges zóna. Hitler már beteg, Parkinson-kórja van, Göbbels és Himmler megkezdték az utódlásért való harcot, de még Rommel is képben van, noha már elmúlt hetven.

Ilyen az új zászló Forrás: Amazon

Az első részben a német náci okkupáció alatt sínylődő keleti partot és a japán uralom alatt lévő keletit is látjuk. A főszereplő lány aikidózik, jennel fizetnek a boltban, szaké koktélt isznak a bárban, japán feliratok vannak mindenhol. A két fő karakter végül útra kél, hogy találkozzon, közben újabb veszélyes kalandokba keverednek. Az egyik legemlékezetesebb jelenet, amikor a srác illegális szállítmánnyal igyekszik célja felé, defektet kap, és épp egy horogkeresztes karszalaggal ellátott rendőr áll meg segíteni neki. Valami fekete pernye, hamu hullik rájuk épp, mint kiderül, épp a közelben van egy kórház, ahol nem kell mindenkit megmenteni: a nyomorékokat, a nagybetegeket szó nélkül kinyírják és elégetik.

Így néz ki Fan Francisco a sorozatban Forrás: Amazon

Az ilyen markáns jelenetek miatt emlékezetes az első rész, van egy kis 1984-hangulata, de mellette alapos, igényes munka. Fürgén megnézzük még a maradék kilenc részt, és beszámolunk róla, érdemes-e követni a sztorit. A reklámot már megkapta a sorozat, mert a metrós botrány miatt azok a lapok is írtak a produkcióról, amelyek nem is foglalkoznak ilyesmivel.