Azurák Csaba: A krimi nem tűnik el, de több közélet kell

Azurák Csaba
Vágólapra másolva!
Azurák Csaba nagyjából fél éve a TV2 aktuális műsorainak főszerkesztője. Nemrég önálló hírportál indult a vezetésével, miközben a Tények közéletibbé válásán és a Mokka reggeli előnyének megőrzésén dolgozik. Nagyon élvezi az új feladatokat, csupán a sok papírmunkából adna le valamennyit. 
Vágólapra másolva!

Az addig csak műsorvezetőként ismert Azurák Csabát március végén nevezték ki a TV2 aktuális műsorokért felelős főszerkesztőjévé, azóta hatvan ember dolgozik a keze alá a Tények, a Mokka, az Aktív és a FEM3 Café adásain – ezek mellé elindult nemrég a TV2 Csoport önálló hírportálja, a tenyek.hu is, amely szintén hozzá tartozik.

Érdemes keményen dolgozni

„Korábban mindig a tartalom felől közelítettem a hírműsorokhoz, riporter vagy szerkesztő voltam, az elmúlt időszakban azonban meg kellett tanulnom a médiamenedzseri feladatokat is, többek között a költségvetéssel, a PR-ral és marketinggel is foglalkozom.

Nagyon kemény, bent vagyok reggeltől estig, és a sok papírmunkából szívesen leadnék valamennyit, de ezzel együtt nagyon élvezem” – mondta feladatairól az Origónak.

Meg kellett tanulnia másként gondolkodni, mint egy képernyős Forrás: TV2

„Ezek mellett a csatorna egyik arca is vagyok, rengeteg olyan kötelezettségem van még – sajtótájékoztatók, konferenciák –, ami túlmegy a műsorvezetésen vagy a főszerkesztői feladatokon. Nagyon sok energiát elvesz, de

Számomra a család ez első, rengeteget köszönhetek a feleségemnek, Grétinek, aki biztosítja a megfelelő hátteret ahhoz, hogy ezeket a plusz terheléssel járó dolgokat vinni tudjam” – tette hozzá.

Az elmúlt fél évet egyébként eredményesnek tartja, bár szerinte nem szabad megülni a babérokon:

folyamatosan minél jobbá próbáljuk tenni a műsorokat. Nem a csodában hiszek, hanem a munkában: érdemes mindennap keményen dolgozni, még akkor is, ha elsőre nem sül el jól valami.”

Több közélet kell a Tényekbe

Azurák úgy véli, a Tények a TV2 egyik legerősebb brandje, amely főműsoridőben is „lőtávolon belül van a konkurenciától”, ezzel is van még azonban teendő. A műsort ért legjellemzőbb kritika, hogy a bűntények bemutatásával bulvárosítja a híradót, amiről a főszerkesztő így gondolkodik:

mert a nézők kíváncsiak rá. Az a fontos, hogy a jövőben megtaláljuk azt az arányt és formát, amivel a politikai, gazdasági, közéleti tartalmak is fogyaszthatóvá válnak.”

Közéletibbé tenné a Tényeket Forrás: TV2

A Tények-hez új imázsfilm is készült, amelynek szlogenje:

Azurák azt mondta, a hétköznapi emberek gondját-baját próbálják bemutatni a Tények-ben, az ő problémáikra kívánnak reagálni, ezt is jelenti a közéletibbé válás. „Amikor hírhelyzet van – mint most a menekültválság –, akkor az emberek leülnek a tévé elé, maguktól is érdeklődnek a világ dolgai iránt. Nekünk arra kell nagyobb energiát fordítanunk, hogy amikor nincs hírhelyzet, akkor is olyan izgalmas tartalmakkal álljunk elő, ami bevonzza a nézőket” – folytatta.

A Mokka stabil, az Aktív is erős

A Mokka a reggeli idősávban stabil piacvezető, a műsor így inkább csak „karbantartásra szorul”, komolyabb szerkezeti változások a közeljövőben nem várhatók benne. A FEM3 Café a kisebb testvércsatorna húzóműsora, az Aktív pedig olyan színvonalon készül Azurák szerint, hogy minőségben a főműsoridőben is megállná a helyét, ha a menedzsment éppen úgy dönt, hogy áthelyezi oda.

Kulcsár Edina több gyakorlott tévést lefőzött Fotó: Zsigmond László/Life.hu

Az Aktív-ba frissen bekerült Kulcsár Edináról így nyilatkozott: „Amikor Gombos Edina helyettesítésére kerestünk valakit, megnéztük őt is. Nagyon furcsa helyzet állt elő, hiszen gyakorlott tévéseket is láttunk, de nem voltak meggyőzőbbek.

megvan még az a fajta civilsége, amivel kíváncsian vág neki az új helyzetnek – azt gondolom, egy bulvárműsornak jót is tesz ez a fajta hozzáállás, Edina személyiségével, szépségével együtt.”

„Nagyon sok olyan ismerősöm van, aki jelezte, hogy szeretne műsort vezetni a TV2 felületén, de azt gondolom, ebben a helyzetben a személyes ismeretség nem lehet mérvadó. De tény, hogy vannak köztük olyanok, akikről azt gondolom, hogy beválnának, és szeretném, ha ehhez a csapathoz tartoznának. Hogy később ez mivé forrja ki magát, az még a jövő zenéje” – tette még hozzá arról, hogy Tvrtko visszahívása mellett Horváth Szilárdnak is adott lehetőséget a tenyek.hu-n.