Életveszélyes feltámasztani egy régi kedvencet

X-Akták: siker lesz megint?
Vágólapra másolva!
A héten kiderült, hogy Xena is feltámadhat - azaz nem csak az X-akták, a Twin Peaks és a Hősök tér vissza a kómából. A Gyökereket is újraforgatják. Bár most nagyobb hullámban kapunk vissza kultsorozatokat új részekkel, a trend nem egészen új.
Vágólapra másolva!

Hamarosan újabb epizódokat, új évadokat kapunk olyan sorozatokból, mint a Twin Peaks, a Hősök vagy az X-akták. Előbbi 24 év után tér vissza a képernyőre, utóbbi pedig 13 éves kómából éledezik, olyannyira, hogy már bőszen forgatnak is. Ha hozzávesszük, hogy jó esélye van visszatérni a 2001-ben nyugdíjba küldött Xenának is, a Gyökereket pedig újraforgatják, az a kényszerképzetünk támadhat, hogy Hollywood tévés szekciójában elfogytak az eredeti ötletek.

A Gyökerek itthon is ment

Erről azonban nincs szó, továbbra is ezernyi szinopszis, sorozatötlet fut be az illetékesekhez, a nagy stúdiók és tévétársaságok vezetőihez, és száznál több pilotot forgatnak egy évben, de néha jobb visszanyúlni pár olyan sémához, koncepcióhoz, amely már bizonyított. Hogy miért?

  • Egy kultsorozat feltámasztása mindig, mindenhol téma. Az is hír, ha egy új szereplő érkezik, az is, ha egy régi visszatér. Ha elkezdenek forgatni, ha valaki beleesik a folyóba egy jelenetben, ha valaki kiborul, vagy épp náthás, az is hír. Az X-akták folytatásáról több tíz- vagy százezer cikk és rövid, tévés tudósítás jelenik meg pár hónap alatt világszerte úgy, hogy még el sem kezdődött. Ennél nagyobb hírverés nem kell.
  • Egy új brandet bevezetni, egy új címet ismertté tenni roppant költséges. Itt viszont egykor szépen csillogó, ma már picit poros, de talán újra ragyogó márkákról van szó, így sok marketingköltség megspórolható.
  • Minden producer, kreátor és stúdióvezető arra vágyik, hogy legalább az első részt nézze sok millió ember, mert utána úgyis elkerülhetetlenül csökken a nézettség. Parádés kezdet után megvan az esély arra, hogy jó magas szinten stabilizálódnak a számok: márpedig egy húsz éve halott kultszéria feltámadására mindenki odakapcsol: a fiatalabb, aki arra kíváncsi, mit imádott apja egykoron, és a negyvenes-ötvenes tévéző is, aki volt kedvencéből venne magához pár újabb dózist.
  • A külföldi forgalmazást és a DVD-eladásokat, az ezekből származó pluszbevételeket se feledjük. Egy X-akták- vagy Dallas-szintű sorozatot egykor akár száz ország tévétársaságai is megvettek, így ezek könnyebben vásárolják meg a folytatást, mint egy teljesen ismeretlen, nem előre kalkulálható nézettséggel bíró sorozatot.

Bár most egyszerre öt kultsorozat feltámasztásáról van szó, ez nem új trend. Nézzük is, mivel próbálkoztak a televíziók a közelmúltban, és mi várható 2016-ra!

Kojak

Rhames nem volt meggyőző Kojak

Telly Savalas a magyarok nagy kedvence is volt, néztük is a kúl hadnagy kalandjait a tévében még a nyolcvanas években. Az eredeti szériát 1973 és 1978 között vették fel, de magasan volt a léc, és a 2005-ös széria, amelynek főszereplője Ving Rhames volt, meg is bukott. Mindössze kilenc rész készült belőle, és figyelmeztetés is volt egyben: nem kell feltétlenül bolygatni a régi klasszikusokat.

Charlie angyalai

A szépség nem minden, Charlie új angyalai elég nagyot buktak

Ha már a magyar tévézőknél és a nyolcvanas éveknél tartunk, akkor említhetjük a három helyes nőt is (akik végül hatan voltak), akik 110 részen át szórakoztatták tévézők millióit. Az USA-ban 26 millióan nézték átlagosan az első évadot, ma már ilyen eredmények nincsenek, a felétől is boldog egy-egy programigazgató. 2011-ben feltámadt a sorozat, de Annie Ilonzeh, Minka Kelly és Rachael Taylor bája és idomai sem tudták megmenteni a kísérletet, már négy epizód után suhogott a kasza, de nyolc csak elkészült.

Knight Rider

Szintén roppant népszerű volt itthon is, négy évad, 90 rész készült belőle – ki ne tudná? – David Hasselhoff-fal. 1986 tavaszán leálltak vele,

2008-ban pedig megpróbálták folytatni.

Justin Bruening volt Mike Traceur, Michael Knight fia, de sem Val Kilmer hangja, sem az új KITT nem tudta megmenteni a sorozatot. A 7,3 milliós amerikai nyitány sem volt túl pazar, de aztán beállt 5-6 millióra a nézettség, ami nem volt elég az NBC-nek.

Melrose Place

Az új Melrose Place sem ment sokáig

1992 és 1999 között futott az eredeti sorozat olyan emlékezetes szereplőkkel, mint Heather Locklear. Ezt a szériát 2009-ben támasztották fel – de minek? Az előző háromhoz hasonlóan szintén csak egy szerény évad készült, a folytatás még gyengébb számokat hozott. Itt is visszaütött az, hogy neves széria nevéből, befutott brandjéből próbál megélni egy új projekt: mindenki a korábbihoz hasonlította, de nem volt annyira karakteres, így elbukott.

Hawaii Five-0

Az eredetire mi nem nagyon emlékszünk, de az USA-ban roppant sikeres volt, 12 éven át hömpölygött.

Négy bukás után most egy sikeres feltámasztásról tudunk beszámolni,

ugyanis Alex O'Loughlin, Scott Caan, Daniel Dae Kim, Grace Park és Masi Oka meggyőzte a nézőket, annyira, hogy már az ötödik évad is lement, és többen nézték, mint az elsőt. A hatodik 2015 szeptemberében jön, itthon a TV2 adja, nem annyira meggyőző számok mellett.

Beverly Hills 90210

Sikeres sorozat volt, 1990 és 2000 között ment, de utódja, a pusztán 90210 néven futó széria már nem lett akkora durranás, pedig visszahoztak egy időre régieket is, ott volt Jennie Garth, Shannen Doherty, Tori Spelling, Ann Gillespie és Joe E. Tata az eredetiből. Az öt évad akkor is korrekt teljesítmény, ha csak a CW-n ment.

Dallas

Dallas - itt a vége

Kétségkívül a legnagyobb név az eddigiek közül, 1978 és 1991 között futott. 2012-ben folytatták, ráadásul ígéretesen, mert

Larry Hagman, Linda Gray és Patrick Duffy is ott volt a csapatban.

(Sokszor van pénzügyi huzavona a nagy visszatérők és a produkció közt, de nyilván az a jó, ha feltűnnek a régiek.) Sajnos a fiatal szereplőket nem kedvelte már annyira a nép, így az USA-ban is erősen csökkent a nézettség, itthon pedig az RTL Klubról átkerült az RTL II-re, de ott is gyászos számokat produkált. Jockey halála aztán betette a kaput, 2014-ben, 40 rész után bezárták Southfork Ranch kapuit.

----------------------

És ezek után mi vár ránk? Az új projektek közül az X-akták feltámasztása tűnik igen ígéretesnek, rengeteget írtunk róla, képeket, előzeteseket, cikkeket itt talál. A Twin Peaks folytatása két és fél évvel ezelőtt is téma volt, és idén tavasszal újra előkerült, de David Lynch hisztizett egy sort: igent mondott, majd kiszállt, panaszkodván, hogy kevés a pénz, ennyiből nem lehet forgatókönyvet írni. Úgy tűnik, megegyeztek, mert azóta már mindenki beállt a sorba. Cikkek erről itt.

A sci-fi rajongók a Hősöket, az X-aktákat várják

A Hősök nem olyan nagy klasszikus, mint az előző kettő, de a kultsorozatok közt emlegetik, főleg az első évadja volt igen sikeres. Most folytatják a 2006 és 2010 között készült szuperemberes szériát. A Gyökerek óriási siker volt az USA-ban, itthon is sokan követték Kunta Kinte szenvedéseit, most újraforgatták azt is – erről itt olvashat. A legújabb feltámadó pedig a Xena lehet, bár egyelőre senki nem írt alá semmit. Ennek ellenére nem csodálkoznánk, ha 2016-ban Lucy Lawless megint szűk bőrruhába bújna, és sorozatbéli lányával és a jócskán eltűnt szőke Gabrielle-lel együtt aprítaná a gonoszokat.