Elvették a keményen dolgozó magyar tévések munkáját

Joshi Bharat Joshi Bharat
Joshi Bharat
Vágólapra másolva!
„Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját” – áll a sokat vitatott plakáton, miközben a bevándorlók már nemcsak a háttérben lopkodják az állásokat, többen közülük megjelentek a képernyőn is. Biztosan sokan szeretik, mások meg nem kedvelik őket, pedig csak színesítik a magyar médiát.
Vágólapra másolva!

Voltak, vannak a magyar médiában olyanok, akik külföldiként is megállják a helyüket, Joshi Bharat vagy Gianni kiejtésére, beszédmodorára már nemigen lehet panaszunk, sőt a valóságshow-kból szemezgetett műsorvezetők némelyikén jócskán túl is tesznek. Ismerjen meg pár bevándorlót, akinek már sikerült elvennie a magyar képernyősök munkáját!

Indiában még színésznek tanult

Ha Joshi Bharat show-ja nem indul be annak idején a TV2-n, a rivális Mónika Show talán még mindig futna – úgyhogy, ha más nem is, Erdélyi Mónika biztosan fújhatna az indiai sorselemzőre. Ő azonban nem teszi, sőt volt arról is szó, hogy a két műsorvezető összeáll egy közös produkcióra, ebből azonban csak egy egyhetes közösködés valósult meg a FEM3 Café-ban.

Joshi Bharat 1980-ban jött Magyarországra Forrás: Polyák Attila - Origo

Joshi Bharat Indiában még színésznek tanult, 1980-ban egy tanulmányúton járt először Magyarországon. Itt is ragadt, a következő évben már a budapesti Bábstúdió képzésébe vágott bele, és az Állami Bábszínház társulatának tagja lett. Később

jóslással, sorselemzéssel foglalkozott, 2008-ban kapta meg saját műsorát.

Előtte többek között a Kisváros-ban is feltűnt, bár túl sok szövege nem volt, a kép bal oldalán ücsörgött egy takaróban:

Pizzériát nyitott, felfedezte a tévé

Gianni Annoni 1994-ben érkezett Magyarországra az akkor még Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemnek hívott intézmény ösztöndíjasaként. Később pizzériát nyitott, a tévébe pedig Friderikusz Sándor műsorával, a Fantasztikus Európá-val került, ahol a producerek is felfigyeltek rá.

Műsorvezetőként a TV2-n, a Viasat3-on és a köztévén is láthattuk,

többek között a Lazac-ban, a Tuti fuvar-ban, a Mesterszakács-ban vagy a Kell 1 pasi!-ban.

Annak idején Friderikusz műsorában tűnt fel Forrás: facebook/Gianni Annoni

Gianni jó nyolc éve az Origónak is mesélt arról, hogy először mennyire távol állt tőle ez a közeg, hiszen hazájában, Olaszországban soha nem állt kamerák elé. „Először nagyon furcsa volt élőben beszélni” – mondta, de aztán jobban megszerette az élő adásokat, mert azok több spontaneitásra adtak lehetőséget. Itt arról beszélt, hogy mi hiányzik neki Olaszországból:

Otthon is rádiózott a francia hadarógép

Giannival ellentétben a Cookyként ismert Szelba Christiant már hazájában, Franciaországban is vonzotta a média, 1988-tól gyakornokoskodott az egyik vezető rádióállomásnál, az NRJ-nél – nézze csak, milyen kis tejfelesszájú volt, ő van a kép jobb oldalán:

Cooky (jobbra) a francia NRJ rádióállomáson Forrás: NRJ

1994-től DJ-zett is, először így lépett fel Magyarországon, bár amúgy is volt kötődése az országhoz, hiszen édesapja magyar – Cooky viszont már Franciaországban nevelkedett, magyarul is csak ide költözve kezdett el tanulni. Egyik fellépésén ugyanis megkereste egy miskolci rádió, neki pedig megtetszett a feladat, itt is ragadt.

Mindig is vonzotta a rádiózás Forrás: Music FM

Azóta a Rádió 1-nél is megfordult, jelenleg pedig a Music FM-nél van. Közben a Viasat3-on is vezette a Hot sztárkvíz című rövid életű vetélkedőt, aztán pedig a Kész átverés-t is vitte egy ideig. Akkor alig hitte el, hogy

érzéseiről az Origónak is mesélt.

Kell egy ügyeletes lúzer

Tudja, kicsoda Lapite Oludayo Babanide Oludatrion Olapite? Valószínűleg nem, de ha Fekete Pákóként említjük, akkor már biztosan tisztában van vele.

A nigériai férfi 1994-ben érkezett Magyarországra, és kezdetben nemzetközi jogot hallgatott

– amit talán nehéz elképzelni azok alapján, amit később láttunk tőle a képernyőn.

Eredetileg Fekete Palkó lett volna Forrás: RTL KLUB

A média nagyjából arra használja, hogy folyamatosan hülyét csináljon belőle, nem véletlenül volt többször a Kész átverés áldozata, szerepelt a Kalandra fal-ban és a Celeb vagyok, ments ki innen!-ben is. Mulatós zenészként is ismert, kiadójától kapta a Fekete Pákó nevet is – állítólag először Fekete Palkónak akarták nevezni, de azt nem tudta kimondani.

Fontos a társadalmi szerepvállalás

A kongói apától és magyar anyától származó, azóta a Jóban Rosszban sorozatban is látott Kembe Sorel-Arthur annak idején így beszélt az Origónak Pákó közszerepléséről: „Hogy egy sztereotipizált világban még előreküldünk egy ilyen szerencsétlent, aki azt sem tudja, hogy kihasználják, az nem tesz jót senkinek. Igazából nem is ő tehet róla, hogy bohócként futtatják, azok tehetnek róla, akik őt nyomják.”

Kembe Sorel-Arthur szerint a média sokszor erősíti a sztereotípiákat Fotó: Bielik István - Origo

„Aki színes bőrű, azt itthon furcsa módon sosem ábrázolja komoly embernek a bulvármédia. Ezzel erősen sztereotipizál, és táptalajt ad egy csomó sokkal rosszabb dolognak.

Én is addig voltam jó, amíg az ügyeletes bohóc szerepét felvállaltam, de amikor a Madarász utcai gyermekklinikának szerveztünk karácsonyi ajándékot, azt már senki sem akarta megírni. Ez ellen próbálunk meg tenni a másik oldalról: próbálunk normális dolgokat csinálni, hátha ez erősebb lesz egy idő után” – mondta Sorel öt évvel ezelőtt. Azóta jobb vagy rosszabb lett a helyzet?