Ott nézi majd az olimpiát, ahol eddig sose

Kovács Katalin és Douchev-Janics Natasa
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal kötött megállapodás alapján a Discovery és az Eurosport kapta meg a 2018 és 2024 közötti olimpiai játékok európai televíziós és multiplatform közvetítési jogait Európában.
Vágólapra másolva!

A NOB ezen döntése értelmében a világ legnagyobb sporteseménye társult a legnagyobb globális médiavállalattal. A minden képernyőre kiterjedő teljes körű jogok révén Európa-szerte 700 millió nézőt érhetnek el. A Discovery közlése alapján a szabadon fogható és az előfizetéses csatornákon, az online és mobil felületeken minden eddiginél több közvetítés látható majd.

Kovács Katalin és Douchev-Janics Natasa Forrás: MTI/Kovács Tamás

Magyaroszágon a médiatörvény szerint a kiemelten nagy jelentőséggel bíró események közvetítéséből nem lehet kizárni a hazai közönség jelentős részét, ezért fontos, magyar érdekeltségű sportesemények kerültek át a közelmúltban a közmédia csatornáira, előbb az M1-re, majd a Dunára, hamarosan pedig az M4 állami sporttévére.

A Médiatanács 14 pontos, gyakorlatilag minden sikersportágra kiterjedő listát állított össze,

ezek jó részét korábban a tematikus sportcsatornák közvetítették, amelyeknek párhuzamos közvetítés esetén le kellett mondaniuk a kiemelkedő nézettségről.

Kérdés, a NOB friss döntése mennyire megy szembe a hazai médiatörvénnyel. A NOB és a helyi piacok követelményeinek megfelelően a Discovery mindenesetre a nyári olimpiai játékok ideje alatt legalább 200 óra, a téli olimpia alatt pedig legalább 100 óra szabadon fogható televíziós tartalom közvetítését vállalja. A Discovery sok európai piacon továbbértékesíti a jogok egy részét - így kerülhet sok olimpiai verseny a közmédiára is.