Yvonne Dederick: Nekem mindegy, melyik TV2-csatornát nézik

Yvonne Dederick, TV2 Média Csoport Kft., TV2 green box stúdió
Yvonne Dederick, a TV2 Média Csoport Kft. Ügyvezetője a TV2 green box stúdiójában és vezérlőjében 2015 május 15-én
Vágólapra másolva!
A befektetői világ egy többnyire férfiak által uralt terep, nem könnyű nőként érvényesülni, de ettől olyan izgalmas – véli a TV2 társtulajdonosa, aki szerint nincs gond a vételár törlesztésével, és azzal sem, ha ismert embereket emlegetnek a TV2 lehetséges vevőjeként. A kábeltévéik erősödésének örült, az Éden Hotel-es botrány miatt sokat bosszankodott. A képernyős sztárokkal nem jár össze, szabadidejét a családjával tölti.
Vágólapra másolva!
  • Rióban született, élt Németországban, az USA-ban.
  • Másfél éve a TV2 társtulajdonosa, rengeteget dolgozik.
  • Jó öltet volt külföldről hozni programigazgatót - véli.
  • Éden-ügyben retorzió helyett a megoldásra fókuszálnak.
  • A Boston Legal és Az ének iskolája a kedvenc műsora.
  • Liptai új műsort kap, Ördög Nóra pedig jó igazolás volt szerinte.
  • A magyarok kreatívak, de roppant pesszimisták - véli.

Bombázó strómannő vette meg a TV2-t címen jelent meg cikk önről a vétel után, és ez csak egy volt a sokból, amely fideszes kapcsolatokat emlegetett. Ehhez mit szól?

A jelző akár hízelgő is lehetett volna, de azért ez egy ízetlen, szexista megjegyzés volt. A strómanság meg egyszerűen nem igaz. Mint a női jogokért folyamatosan küzdő vezető, különösen zavart az egész, hiszen az én szerepemet teljesen lehetetlen, hamis színben állították be, mindezt karácsony táján, belerántva a családomat is. Kemény időszak volt, de már túl vagyok rajta. Nem ez az első és vélhetően nem is az utolsó olyan helyzet, ahol meg kell küzdenem a külsőségek alapján hozott ítéletekkel.

Nagyon tehetséges nép vagyunk, lenyűgözően sok kreatív energiával - mondja. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Úgy érzi, hátrányból indult?

A befektetői világ egy többnyire férfiak által uralt terep, nem könnyű nőként érvényesülni, de ettől olyan izgalmas. Nap mint nap ki kell lépnem a komfortzónámból, és állni a sarat. Inkább arra koncentrálok, hogy üzletileg sikeres legyen a TV2 mint vállalkozás.

Ha jól tudom, 1991-ben érkezett az országba, egy könyvvizsgáló és tanácsadó cég alkalmazottjaként. Korábban az Egyesült Államokban élt?

Igen, de Brazíliában, Rio de Janeiróban születtem. Később Németországba költöztünk, mivel édesapám tehetség- és utánpótlás-menedzsmenttel foglalkozott. Amikor a szüleim elváltak, magyar származású anyukámmal inkább visszaköltöztünk Magyarországra. Itthon zenei általánosba jártam, a gimnáziumi és egyetemi éveimet viszont már Amerikában töltöttem. Véletlenül alakult úgy, hogy amikor az Arthur Andersen kint magyarul is beszélő kollégákat keresett, ismét visszatértem Magyarországra.

2008 óta most először, 2014-ben EBIDTA-nyereséggel zártak. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Húsz éve dolgozik pénzügyi-gazdasági vonalon. Hol volt korábban?

1991-ben kezdtem el itthon dolgozni tanácsadóként az Arthur Andersennél. Számos cégvásárlási folyamat koordinációjában vettem részt, így több szektorban is tapasztalatokat szereztem. Az utóbbi több mint két évtizedben pedig multinacionális vállalatoknál voltam regionális vezető, főleg a gazdasági, üzletfejlesztési, valamint az akvizíciós területek tartoztak hozzám. A fogyasztási cikkek piacán (FMCG) kezdtem, 1993-tól már az RJ Reynolds dohánygyár gazdasági igazgatójaként feleltem a cég magyarországi befektetéseinek tranzakcióiért, majd ezután a PepsiCo üzletfejlesztési és stratégiai igazgatójaként dolgoztam.

És a tévé?

amikor az HBO közép-európai kirendeltségének stratégiai igazgatója lettem. 2001-ben a Sláger Rádiót is igazgató Emmis International közép-európai médiavállalat pénzügyi vezetőjének neveztek ki. Ezután érkeztem a TV2-höz.

Mi vitte a TV2-höz?

Mindig is érdekelt a média világa, a rádió után a televíziózás még izgalmasabb területnek tűnt. 2011-ben kért fel a ProSiebenSat.1, hogy gazdasági igazgatóként vegyek részt az értékesítési folyamatban, és irányítsam az ezzel járó változásmenedzsment időszakot. A csatornát 2013 decemberében vásároltuk meg az előző tulajdonostól, azóta társtulajdonosa és ügyvezető igazgatója vagyok a cégnek.

Tudja fizetni az új vezetés a ProSiebenSat.1-nak a vételár megfelelő részleteit?

Mindig is felelősen gazdálkodtunk, tulajdonosként ez még inkább ösztönös és az egyetlen járható út. A vételár törlesztése, vállalásaink teljesítése a szerződésünkben meghatározott módon történik.

A TV2 csoportot jelentősen átszervezték az elmúlt években. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Milyen vezetőnek tartja magát? Tartanak öntől, vagy sok barátja van a cégen belül?

Alapvetően jó a viszonyom a csapattal. Egyébként is a demokratikus vezetésben hiszek. Ez nem azt jelenti, hogy mindenki a saját szája íze szerint azt csinál, amit akar, de hiszek az egyéni véleménynyilvánításban. Úgy gondolom, nem tart tőlem senki, legfeljebb az, aki nem csapatjátékos, vagy az, aki igazságtalan és méltatlan helyzetbe hozza a kollegáit. Ilyen esetekben nem vagyok toleráns.

A képernyősök közül összejár valakivel?

Akik ismernek, tudják, hogy nagyon sokat dolgozom, így szabadidőmet próbálom inkább családi körben eltölteni. De munkaidőben sokszor keresek alkalmat az informális beszélgetésekre minden kollégával, nekem eleve ez a munkastílusom.

mert az együttműködésben és a csapatmunkában látom a cég erejét. Nemegyszer fordult elő, hogy vendégül is láttam őket. A friss legjobbmunkahely-felmérés szerint mind a hazai, mind a korábbi vállalati átlagunkat is felülmúltuk az elkötelezettségi arány tekintetében, és szeretném, ha ez még tovább javulna. Nemcsak stabil munkahelyet kell biztosítanunk, hanem vonzó jövőképet is.

Egy külföldről érkezőnek egyből szembeötlő a társadalmi széthúzás - véli. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Legalább egy év, mire egy külföldi teljesen átlátja a magyar piacot, a nézők preferenciáit. Miért Shadia Nugud lett a programigazgató?

Új vezetőnket hosszú kiválasztási folyamatot követően, fejvadászcég bevonásával találtuk meg és tartottuk a legalkalmasabbnak a pozícióra. Fontos volt számunkra a vérfrissítés, hogy egy nemzetközi szakmai tapasztalattal rendelkező, a trendeket és tendenciákat kiválóan ismerő, újító szellemű szakember kerüljön ebbe a pozícióba, egy olyan csapat élére, amely amúgy a magyar piac minden rezdülését jól ismeri.

Ő programigazgató egyáltalán? Mert egyszer kreatív vezetőként definiálta magát.

Nem tudom, ezt hol olvashatta, a pozíciója hivatalosan tartalom- és kreatív igazgató.

Miért távozott György Bence?

A kreatív terület és a hírműsorok kettéváltak, így György Bence tíz év után, közös megegyezéssel távozott a TV2-től. Shadia Nugud a kreatív és a programming területet frissíti egy hónapja, a hírigazgatónk pedig Azurák Csaba lett. Mindketten nekünk, ügyvezető igazgatóknak jelentenek, és a szervezeti struktúránknak köszönhetően közöttük is szoros az együttműködés.

Médiaberkekben hallani, hogy Andy Vajna érdeklődik a TV2 iránt. Igaz ez?

Tavaly óta sok név forgott már a sajtóban, többek között Andy Vajnáé is. Jelenleg a cég stabil működésén és az új stratégiák kiaknázásán van a hangsúly, nem új befektetők bevonásán.

Budapest és New York a két kedvenc városa Fotó: Szabó Gábor - Origo

Éden Hotel-ezzünk egy csöppet. Miért nem a SuperTV2-n indult a műsor, ahogy azt előzőleg ígérték?

Ez egy programmingdöntés volt az adott időszakban. A műsor ismert és népszerű volt, és úgy gondoltuk akkor, hogy a fő csatornából nem maradhat ki.

Az Éden Hotel-es botrány mennyit ártott csatornaszinten a TV2-nek?

Nyilván a csatorna megítélésének egyáltalán nem használt ez az eset, azonban mi annál többet tanultunk belőle. Sok szempontból felnyitották a szemünket a történtek, egyrészt rá kellett jönnünk, hogy szerkesztői szemmel jobban oda kell figyelni a valóságshow-k buktatóira, másrészt a téma komoly párbeszédet indított, amit, azt hiszem, érdemes folytatnunk.

Kentucky lassú tempója nem volt ínyére Fotó: Szabó Gábor - Origo

Írásbeli figyelmeztetést kaptak, akik az Éden Hotel-es afférért felelnek. Az okozott presztízsveszteség mellett elég ez?

és ezt követően megkezdtük saját belső folyamataink felülbírálását is. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy a kollégák kaptak egy írásbeli figyelmeztetést egy papírfecnin, amit aztán gyorsan el is felejtenek, letudják, és ennyi. Olyan tartalom került adásba, ami számomra is nagy csalódás volt, mert miközben a cég sokat foglalkozik társadalmi témákkal, ez az anyag átment különböző szűrőkön, köztük női kollégák szűrőin is. Ebből is látszik, hogy itt van egy nagy szürke zóna, egy problémás terület.

Tehát?

Tehát a retorzió helyett a megoldásra szeretnénk fókuszálni, hogy ilyen a jövőben ne fordulhasson elő. Elindítottunk egy tréningsorozatot is a cégnél, pont az ilyen és ehhez hasonló esetek felismerésére, kezelésére.

Van más gond is a struktúrában: tartósan tíz százalék alatt teljesít a török sorozat este. Miért nem tol be a helyére bármit a csatorna?

A török szappanopera az elvárásainknak megfelelően teljesít, napi szinten több mint egymillióan kapcsolnak a TV2-re a Kuzey Güney - Tűz és víz adásideje alatt. A nézők követelik a folytatást, nem kérdés, hogy műsoron tartjuk.

Távfutó, naponta egy tizest megtesz Fotó: Szabó Gábor - Origo

Növekedtek ugyanakkor a TV2 kábeltévéi nézettségben. Mivel sikerült ezt elérni?

A kábelcsatornáink piaci részesedésének növekedése elsősorban a célcsoport-specifikus tartalmaknak és műsorstruktúrának köszönhető. A kábelpiacon eleve nem túl gyakori a saját gyártású műsor, így ezzel is kiemelkedünk a több mint száz magyar nyelvű csatorna közül. A Super TV2 esetében a nagy premierek és az Éden Éjjel adásai bizonyultak a legsikeresebbeknek, ezek napról napra csatornaátlag feletti piaci részesedéssel futnak, de a folyamatosan megjelenő sikerfilmek is igen magas involváló erővel bírnak.

A nőknek szóló Fem3 nézőinek egyik nagy kedvence a naponta jelentkező FEM3 Café, piaci részesedése áprilisban megközelítette a 4 százalékot a 18-49 éves nők körében. Hasonló sikerrel futnak mind a Magyarországon gyártott konstruált realityk (Családi titkok, Magánnyomozók), mind pedig a főzéssel, sütéssel kapcsolatos vásárolt tartalmaink. A főleg féfiközönséget célzó PRO4 csatorna ereje elsősorban a közismert és kedvelt sorozataiban rejlik. A Csillagkapu: Atlantisz, a Las Vegas és az Elveszett ereklyék fosztogatói nagyon népszerűek, miközben a csatorna nézői kifejezetten szeretik a kevésbé mainstream igényeket megcélzó sci-fiket, akció- és horrorfilmeket is.

Nem a TV2 nézőt szippantotta el a három kábelcsatorna?

az elsődleges célunk, hogy a kedvenc műsoraikkal érjük el a nézőket. Összességében nőtt a TV2 és a kábelcsatornák együttes piaci részesedése márciusról áprilisra nézve a 18-59 éves nézők körében, még ha kis mértékben is. A tematikus csatornák műsorkínálatánál egyértelmű célunk volt, hogy különböző nézői igényeket szolgáljanak ki, vagyis eltérő nézői szegmensek számára pozícionáltuk kábelportfóliónk tagjait. Természetesen a piaci fragmentáció létező jelenség, a nagy csatornák kárára erősödnek kisebbek, de ez piaci szintű átalakulás.

Remek öltet volt áthozni Ördög Nórát - mondta Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mi a kedvenc műsora itthon, a világban?

Az ének iskolája. Közel állnak hozzám a gyerekekkel készült műsorok, inspirál a bátorságuk és tehetségük. A műsor kiváló kombinációja a szórakoztatásnak és a pozitív társadalmi értékeknek, mindezt kereskedelemi televízióban. Lássuk be, nem könnyű ennek minden esetben megfelelni.

És melyik a kedvenc sorozata?

A Boston Legal. Jogi iroda, ütköző szakmai nézetek, nagyon eltérő beállítottságú kollégák, igaz barátság, vicces helyzetek. Engem remekül kikapcsol. Az HBO csatornákat nem követem már, korábban nagy rajongója voltam a Szex és New York című híres sorozatnak. Férjem gyakrabban néz tévét, ő a Róma című sorozatot követi lelkesen. Nekem most viszonylag kevés időm jut arra, hogy a tévé előtt üljek, ha mégis tudok rá időt szakítani, akkor azt a TV2 műsorainak szentelem inkább.

Ki a kedvenc műsorvezetője?

Nem tudnék választani. Mindegyik műsorvezetőnk eltérő egyéniség, ez teszi a műsoraikat színessé.

Mit lehet tudni Liptai új műsoráról?

Részt vesz a Sztárban Sztár következő, szeptemberben induló évadában is, valamint a Jóban Rosszban napi sorozatunkban is állandó főszereplő. Az őszi műsorstruktúra kialakításán jelenleg is dolgozunk, azt hogy pontosan milyen feladatok várnak Claudiára és a többi műsorvezetőnkre, hamarosan bejelentjük.

Ő tavaly nyert, idén Ördög Nóra futott be. A Televíziós Újságírók Díjából kettőt elvitt a TV2. Elégedett ezzel?

Mindig nagy elismerés, amikor díjjal jutalmazzák a műsorainkat, tehetséges kollégáinkat. Ez a díj azért különleges, mert magától a szakmától kaptuk. A Sztárban Sztár már második éve hozza el „A legjobb nagyszabású show műsor" díját, ami kiemelkedő teljesítmény, hiszen azt is mutatja, hogy az első évad után meg tudtunk újulni. Ezt ezúton is köszönöm a stábnak, akik már az ősszel induló harmadik évad előkészületein dolgoznak. Ördög Nóri mindemellett „Az év legjobb női műsorvezetője" díjat nyerte el, ami bizonyítja, hogy jó döntést hoztunk, amikor őt választottuk a Rising Star és Az ének iskolája show műsorok házigazdájának.

Jövőre hányat venne célba?

szép lenne három egymást követő évben nyerni. Ám ennél sokkal fontosabb, hogy strukturáltan építkezzünk. Jó példa erre a nemrég megalakult talentosztályunk, amelynek feladata a tehetségeink hosszú távú támogatása, úgyhogy bátran merek gondolkodni a női-férfi műsorvezető vagy épp a női-férfi sorozatszínész kategóriákban is.

Nem vagyok stróman! - állítja Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ha nem a médiában vagy a pénzügyi szektorban dolgozna, mivel foglalkozna?

Valószínű művészettel, zenével vagy színészkedéssel, mindegy, csak kreatív legyen. Gyerekkoromban balettoztam, nagyapám grafikus-festőművész volt, de a művészi vonalat úgy tűnik, inkább a lányom fogja továbbvinni: ő jelenleg New Yorkban színművészeti főiskolán első éves hallgató.

Mit csinál szabadidejében?

A nyolcéves kisfiammal szeretek minél több időt tölteni, mert a két nagyobbik gyerek már kirepült a családi fészekből, és távol tőlünk, Amerikában tanulnak. Tudom, hogy az az idő is el fog jönni, amikor a legkisebb is felnő, de addig szeretném maximálisan kiélvezni ezt az időszakot. Egyébként távfutó vagyok, ha csak tehetem, naponta futok tíz kilométert. Számomra ez ad fizikai és szellemi stabilitást. A zene a másik fontos kapaszkodója az életemnek, a mai napig leülök a zongora mögé játszani, ha úgy tartja kedvem. De főzni is szeretek, teljesen kikapcsol.

Sokat utazik? Melyik a kedvenc helye?

Budapest, azon belül is a belváros. Nagyon szeretek ott sétálgatni, gyerekkoromra emlékeztet. Külföldön New York a nagy kedvencem. Az üzleti élet és művészi élet kiválóan kiegészítik egymást, ezeket a világ minden tájáról érkező kultúra fűszerez meg. Csodálatos.

Hol érezte magát legrosszabbul?

Amikor Kentuckyba költöztem, nagyon nehezen szoktam meg az amerikai kisvárosi hangulatot, a lassabb tempót. Európaiként is furcsa volt elfogadni a kulturális különbségeket és azt, hogy nagyon egyedül voltam család es barátok nélkül. Aztán néhány hónap alatt sikerült felvennem a ritmust, ami aztán jobban sikerült a tervezettnél, még a tipikus, déli akcentus is rám ragadt, ezt aztán New York-i férjem meglehetősen viccesnek találta.

Amúgy a férje munkája miatt költöztek Magyarországra?

A férjemet Magyarországon ismertem meg, ő egy jó nevű amerikai ügyvédi irodában dolgozott, ma már ugyanennek az irodának a partnere. 1996-ban az ő munkája miatt költöztünk Bécsbe, majd 1998-ban költöztünk újra haza. Ekkor született második gyermekünk.

A TV2 előtt az HBO-nál is dolgozott Fotó: Szabó Gábor - Origo

Hogyan látja a magyarokat?

Nagyon tehetséges nép vagyunk, lenyűgözően sok kreatív energiával. Sokszor azonban azt látom, hogy

mert felülírja a pesszimizmus, a borúlátás. Nagy álmom, hogy egy országos kampány alkalmával egyszer felhívjam a figyelmet arra a rengeteg szépre és jóra, ami nekünk megadatott. A másik, ami talán a magyaroknak már fel sem tűnik, de egy külföldről érkezőnek egyből szembeötlő, az a társadalmi széthúzás. Sokszor a lakásunk gyönyörű, de a lépcsőház esik szét, mert közösen nem állnak neki rendbe tenni.

Hol látja magát húsz év múlva?

Szeretem ezt a szektort, és a befektetői vonalat is. Egy napon talán szívesen vezetnék valamilyen nagyobb, nemzetközi portfóliót. Ez az, amiben jó vagyok. A TV2 csoportot is jelentősen átszerveztük az elmúlt években, ezáltal hatékonyabb lett a struktúra és a működés, így 2008 óta most először, 2014-ben EBIDTA nyereséggel zártunk, megduplázva az eredeti terveinket.

(Az EBITDA egy pénzügyi mutatószám, earnings before interest, taxes, depreciation and amortization. Magyar jelentése: kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény - wikipedia.)