Novák Angéla nincs egyedül - transzneműek a tévében

Novák Angéla
Vágólapra másolva!
Az amerikai média nagyon felkapta Bruce Jenner egykori olimpikont, jelenlegi tévés személyiséget, aki mostanában döntötte el, hogy nővé operáltatja magát. A tévében nem ő lesz az első transznemű, találkozhattunk már néhánnyal különféle tévéműsorokban – itthon Novák Angéla képviselte őket.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban nagyon megpörgött a 20/20 című műsor különkiadása, amelyben Bruce Jenner beszélt arról, hogy miért akar nemet váltani. A vallomás 16,9 millió amerikait ültetett le a képernyők elé, a 20/20 történetében tizenöt éve nem volt ilyen nézett adás.

Az egykori olimpikon és tévés személyiség elmesélte, hogy nyolcéves kora óta nőnek érzi magát,

miközben három felesége is volt, köztük a Kardashian lányok anyja – új családjából éppen Kim Kardashian nyitott rá először, amikor női ruhába bújt.

Jenner több realityben és sorozatban is szerepelt, de nem ő az egyetlen hasonló figura, voltak és vannak a képernyőn olyanok is, akik már átestek a nemátalakító műtéten. Ismerjünk meg közülük párat!

Alexis Arquette

Rosanna, Patricia, David és Richmond mellett az Arquette család ötödik gyermeke, Robertként született. Már tizenkilenc évesen transzvesztitát játszott Az utolsó kijárat Brooklyn felé című filmben, 2006-ban pedig át is operáltatta magát, amiről az Alexis Arquette: She’s My Brother című dokumentumfilm is megemlékezett. Olyan sorozatokban vendégszerepelt, mint a Xena, a Jóbarátok vagy a Kaliforgia.

Rosanna és Patricia Arquette testvére Forrás: AFP/Kevin Winter

Candis Cayne

Az első transznemű volt, aki visszatérő transznemű karaktert játszott egy tévésorozatban

– ez volt az Édes, drága titkaink, ahol Carmelitaként jelent meg. Már a kilencvenes években ismert volt a New York-i éjszakai klubokban, majd feltűnt a Wong Foo, kösz mindent! Julie Newmar című filmben, két-három epizódban játszott a Kés/Alatt-ban, illetve a Sherlock és Watson-ban is.

Az Édes, drága titkainkban transzneműt is játszott Forrás: AFP/Imeh Akpanudosen

Laverne Cox

Az Orange Is the New Black egyik szereplője, Sophia Burset megformálója, akit az alakításért Emmy-díjra is jelöltek 2014-ben. Van egy ikertestvére, aki viszont férfi maradt, a sorozatban nővére karaktereként jelent meg egy visszaemlékezésben, amely Sophia műtétje előtt játszódott. Cox jelenleg épp a Doubt című tévéfilmet forgatja, de olyan szériák egy-egy epizódjában is feltűnt, mint az Esküdt ellenségek, az Író és kamuhős vagy a Simlis spinék.

Alakításáért Emmy-díjra is jelölték Forrás: AFP/Frazer Harrison

Jenna Talackova

A kanadai modellre 2012-ben figyelt fel a média, amikor részt vett a Miss Universe Canada szépségversenyen: először diszkvalifikálták, mivel férfiként született, de aztán jogi úton kiharcolta magának az indulás lehetőségét.

A nemátalakítást már 14 évesen elkezdte, életét a Brave New Girls című sorozatban követhetik nyomon a tévénézők.

Kiharcolta, hogy indulhasson a szépségversenyen Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Isis King

A Topmodell leszek! (America’s Next Top Model) című vetélkedő első transznemű versenyzője, aki a tizenegyedik és a tizenhetedik körben is megjelent. 2009-ben vált teljesen nővé, de a transznemű helyett jobban szereti a „rossz testbe született” kifejezést – ilyen címmel (Born in the Wrong Body) készült róla egy dokumentumfilm is.

Rossz testbe született Forrás: AFP/Gary Gershoff

Carmen Carrera

A Puerto Ricó-i és perui felmenőkkel bíró Carmen Carrera legutóbb a Jane the Virgin című tévésorozat egyik epizódjában tűnt fel, de szerepelt például a RuPaul – Drag Queen leszek! című vetélkedőben is, akkor még – a címnek megfelelően – férfiként, női ruhában. 2012-ben jelentette be, hogy nővé operáltatta magát.

2012-ben operáltatta át magát nővé Forrás: AFP/Mike Coppola

Chaz Bono

Az ellenkező irányú nemváltásra, vagyis a nőből férfivá válásra is mondunk példát: Cher és Sonny Bono gyermeke 1995-ben állt elő azzal, hogy leszbikus, majd inkább férfivá operáltatta magát. A róla készült dokumentumfilmet, a Becoming Chaz-t Emmy-díjra jelölték, a Celebrity Fit Club-ban több túlsúlyos celebbel együtt próbált lefogyni, majd táncolt az amerikai Szombat esti láz-ban, vagyis a Dancing With the Stars-ban.

A kilencvenes években még leszbikus volt Forrás: AFP/Angela Weiss

Novák Angéla

Itthon is van olyan transznemű, akit láthattunk már a tévében,

legutóbb a Celeb vagyok, ments ki innen! harmadik szezonjában, előtte pedig a Barátok közt-ben. Vele hosszabb interjút is készítettünk tavaly, ezt itt olvashatja.

A Celeb vagyok, ments ki innen!-ben is feltűnt Fotó: Szabó Gábor - Origo

kkkd