Letartóztattak egy filmes stábot Katarban

Florian Bauer
Vágólapra másolva!
Egy német tévéstáb a 2022-es katari focivébéről forgatott volna, de letartóztatták őket, a munkaeszközeik közül egyet szétvertek, a felvételeket is megsemmisítették.
Vágólapra másolva!

Az ARD csatorna riportere, Florian Bauer a futball elüzletiesedéséről készít egy dokumentumfilmet The Selling of Football: Sepp Blatter and the Power of Fifa címmel, amelyhez azt is filmre akarta volna venni, hogy a külföldi munkások milyen körülmények között dolgoznak a 2022-es katari focivébé majdani helyszínein.

Florian Bauer Forrás: ARD

Bauert és háromfős stábját már az érkezésük utáni napon letartóztatták, és tizennégy óráig őrizetben tartották őket. A riporter elmondása szerint minden addigi felvételüket törölték, még a telefonjukról is, egy laptopot pedig szét is vertek – szerinte azért, mert kényes témáról forgattak.

A katari hatóságok által kiadott közlemény szerint a letartóztatás oka egyszerűen az volt, hogy a stábnak nem volt engedélye a forgatásra, a német csatornától ugyanabban az időben érkezett másik csapat gond nélkül filmezhetett. Bauer válaszul elismerte, hogy tényleg nem volt engedélye, de szerinte azt is a világbajnokság szervezői tartották vissza – korábban ugyanis már többször járt Katarban, és eddig mindig megkapta a jóváhagyást.