Bud Spencer: A magyarok erősek és nagylelkűek, mint én

Itthon máig roppant népszerű
Vágólapra másolva!
Berlusconival akkor lettek haverok, mielőtt politikus lett volna, de a színész nem bánta meg, hogy beállt a zászlaja alá. A magyar közönség erős ragaszkodásáról tud, meghatónak tartja. Három gyermeke gyakran látogatja, Terence Hill és felesége pedig pár héttel ezelőtt ebédelt nála legutóbb. Bud Spencer az Origónak mesélt.
Vágólapra másolva!
  • Érzi a magyar rajongók szeretetét
  • Hamarosan kellemes meglepetésekkel rukkol elő rajongói számára
  • A sportos múltja és a kiváló kaszkadőrök tették lehetővé, hogy negyven éven át forgathasson bunyós filmeket
  • Vízilabdázóként az olasz válogatottal járt Budapesten, ma is szívesen néz pólómeccseket
  • Három gyereke van, 56 éve házas és nem tudja, mit kezdene a felesége nélkül

Idén már 86 éves lesz. Hogy van?

Koromhoz képest nagyon jól szolgál az egészségem. Az a gondom, hogy az agyam még mindig szeretné ugyanazokat a dolgokat csinálni, mint fiatalon, de a testem erre azt mondja: neked elment az eszed?

Itthon máig roppant népszerű Forrás: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

Magyarországon talán még népszerűbb, mint sok más országban. Mi lehet az oka?

Ez számomra hihetetlen, és tényleg érzem a magyar rajongók szeretetét. Szerintem az idősebbek még a vízipólós korszakomért tisztelnek, és lehet valami a magyarok életstílusában is, amitől jobban tudnak azonosulni az életművemmel. A magyar emberek erősek és nagylelkűek, akárcsak én a filmjeimben.

Forgatna még filmet, vagy már felhagyott ezzel?

Szeretnék még több filmet forgatni, de a közönség továbbra is azt várná el tőlem, hogy bunyózzak a jeleneteimben. Ez viszont nehézkes és nevetséges lenne az én koromban. De nem állok le, és hamarosan kellemes meglepetésekkel rukkolok elő rajongóim számára.

Volt olyan, hogy annyira lesérült, hogy halasztani kellett a forgatást?

Egy alkalommal, az egyik verekedős jelenet próbája közben meghúztam a lábam, és néhány napra le kellett állnunk a munkával. Azt hiszem, ez az egyik Piedone-film forgatásán történt. De soha nem sérültem meg komolyabban a bunyókban. A sportos múltam és a kiváló kaszkadőrök tették lehetővé, hogy negyven át csinálhassam ezeket a jeleneteket sérülés nélkül.

Úszó és vízilabdás volt, olimpiákon is szerepelt Forrás: DPA/AFP/Jens Kalaene

Mi volt a legkisebb és a legnagyobb gázsi, amit egy szerepért kapott?

A nagysikerű Az ördög jobb és balkeze filmekért jelentős gázsit kaptam, de volt rá példa, hogy Terence és én is minimális bérért vállaltunk szerepeket, mert így segítettünk barátainknak a nehéz időkben. Például ilyen volt az 1974-ben, Kolumbiában forgatott Mindent bele, fiúk!, amit kis híján fizetés nélkül csináltunk végig a rendező, Guiseppe Colizzi kedvéért, aki az első rendezőnk volt. Pénzügyi gondjai voltak, és segíteni szerettünk volna.

Gyakran eszik babot filmjeiben. Szereti?

A filmjeimben való babevés ötlete E. B. Clucher, Az ördög jobb és balkeze filmek rendezőjének nevéhez fűződik, a közönség pedig nagyon megszerette, így vált aztán egyfajta védjeggyé.

Terence Hill-lel több filmjük volt együtt, párosuk nagyszerűen működött. Mikor beszéltek legutóbb, és miről?

Pár hete láttam legutóbb Terence-t, a téma pedig a spagetti volt. Az egyik kedvencem. Terence egyedül akkor szakítja meg a diétáját, amikor az én házamba jön spagettit enni. A feleségem a legfinomabb spagettit csinálja Terence-nek és nejének, Lorinak, amikor csak szeretnék.

Bud Spencer 2009-ben Forrás: DPA/AFP/Marcus Brandt

Mit tud Magyarországról?

Elég rég nem jártam Magyarországon, de nagyszerű emlékeket őrzök róla, különösen abból az időből, amikor a vízilabda-válogatottunkkal játszottunk Budapesten, nemzetközi tornán. Nagyszerű emlékek. Remélem, hamarosan visszatérhetek Budapestre. A magyar könyvszerkesztőm folyton szeretne meghívni, talán a közeljövőben lesz érkezésem.

Korábban azt mondta, inkább nápolyi, mit olasz. Mit szeret Nápolyban, ami máshol nincs?

Nagyon büszke vagyok a nápolyi gyökereimre, és a mai napig nápolyinak vallom magam. Ezt nehéz elmagyarázni egy nem nápolyi születésű embernek. Nápoly egy nagyon összetett város, de jó emberek lakják – elbűvölők, művésziek, excentrikusak. Azt mondhatom, hogy - egyebek mellett - Nápolyt a lakói teszik különlegessé.

Mit nem szeret Nápolyban? Jó irányba változott a város az utóbbi években?

Túl sok a bűnözés, és túl nagy a kábítószer-kereskedelem, ennek oka pedig elsősorban a nagy szegénység és a munka hiánya. Olaszország már közel hét éve van gazdasági válságban, így most nem könnyű kezelni ezeket a problémákat ebben a helyzetben, de biztos vagyok benne, hogy az a tény, hogy az új kormányzatot egy egykori bíró vezeti, segíteni fog.

Hallgassa meg a Különben dühbe jövünk emlékezetes dalát!

A Forza Italia párt színeiben indult pár éve. Miért? Jó ötlet volt, vagy megbánta?

Sosem bánok meg semmit, amit teszek az életemben. Berlusconival már azelőtt barátok voltunk, hogy politikus lett, és támogattam a tervét, mely szerint megváltoztatja, modernizálja Olaszországot, ám én kétségtelenül túl naiv vagyok a politikához.

Köztudomású, hogy vízilabdás volt. Milyen a mai vízipóló a régihez képest?

Dinamikusabb és gyorsabb. Akárcsak sok más sport, ez is a televízióra van optimalizálva, de így is élvezem. Sok szabály változott, az én időmben csak akkor cseréltek le játékost, ha meghalt a vízben. Ez egy valóban fárasztó és harcos sportág volt. A mai napig szoktam pólómeccset nézni, ezen kívül a rögbi az a sport, amit nagyon szeretek.

A Kincs, ami nincs egy szép szigeten forgott

Sok szép helyen forgatott. Melyik helyszín volt a legemlékezetesebb?

Sok ilyen volt, elég szerencsésnek mondhatom magam, hogy munkámnak hála körbeutazhattam a világot. Nagyon szeretem a természetet és a kalandot, így talán Kolumbia és Brazília a kedvenceim. Fiatal koromban, még a színészéveket megelőzően sok évet töltöttem Dél-Amerikában, ezért különösen jó volt visszamenni oda filmeket forgatni.

Van olyan hely, ahova soha nem menne vissza?

Nem nagyon. Mindig kellemes fogadtatásban volt részem, bárhova mentem, szóval nincsenek rossz emlékeim helyekről. Amit nagyon nem szeretek ebben a világban, azok az emberek, akik energiát fektetnek bele, és hatalmat használnak fel arra, hogy másoknak ártsanak, alávetve ennek a gyengébbeket és a leginkább rászorulókat. De ahogy mondtam, naiv vagyok.

Három gyereke van. Ők mivel foglalkoznak?

Mostanra bőven felnőttek lettek! Idősebb fiam, Giuseppe 54 éves, és filmproducerként dolgozik, Cristiana házas, emellett a Real Estate munkatársa, a legfiatalabb, Diamante pedig belsőépítész, Los Angelesben él. Diamantét csak akkor látom, amikor Rómába utazik az ünnepekre, de a többiek majdnem mindennap jönnek.

Ki volt önre a legnagyobb hatással élete során?

Édesanyám és a feleségem: két apró nő, akik igazi óriások voltak az életemben. Már 56 éve vagyok házas, és nem tudom, hol tartanék a feleségem, Maria nélkül.

Piedone rendet tesz

Megvannak még a régi, gyerekkori barátai? Összejár néha velük?

Nem a gyerekkoromból, hanem fiatalkoromból. "Fiatal férfiak", mint én, és általában csak összefutunk egy jó vacsorára.

Voltak olyan emberek, akik nagyon megbántották? Mivel? Megbocsátott nekik?

Nem emlékszem ilyen emberekre. Nem mondom, hogy nem történt ilyen. Csak azt mondom, hogy az én természetes életfilozófiám az, hogy élvezd a nagyszerű dolgokat, amiket az élet adhat, és próbálj megbirkózni a rossz tapasztalatokkal. Erről írtam is egy dalt, „Futtetenne" címen.

Hallgassa meg a dalt!

Magyar sörreklámhoz adta az arcát. Szereti ezt az italt?

A hideg sör kétségtelenül egy kellemes ital, és fantasztikus emlékeim vannak az Oktoberfestről is, amelyre több alkalommal meghívást kaptam. Emellett a sör több emlékezetes jelenetben is szerepet kapott Terence Hill-lel közös filmjeinkben. Amúgy sosem voltam nagyivó, fiatal koromban, sportemberként pedig egyáltalán nem fogyasztottam alkoholt.

Halálhírét megírta már pár lap, nyilván hallott erről. Bosszankodott, vagy csak nevetett rajta?

Nem bosszankodtam, de nem is nevettem, mert a halál komoly dolog. Nápolyban azt mondják, "ez meghosszabbítja az életed". Szerencsére én soha nem gondolok erre, csak ha valaki rákérdez. Nagyon kíváncsi vagyok, mi jön az élet után a Földön. Biztos vagyok benne, hogy egy újabb kaland következik.

Az interjú leszervezéséért köszönet az Arany Fácánnak.