Vuk egyszerre 75, 50 és 35 éves

Vuk
Vágólapra másolva!
De hogyan lehetséges, hogy a róka egyszerre 75, 50 és 35 éves? 1940-ben jelent meg először a Csí című gyűjteményes kötet egyik írásaként, önálló kötetben először 1965-ben adták ki, 1980-ban pedig elkezdték készíteni a mozifilmet, amelyet négyrészes sorozatban láthattak a tévézők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk pár érdekességet.
Vágólapra másolva!

1. A Vuk elsőként 1940-ben jelent meg a Csí - Történetek állatokról és emberekről című kötetben. Fekete István keltette életre rajtuk kívül Kelét, Lutrát, Hút és Bogáncsot is, állatfigurái közül azonban a kis róka lett a legnépszerűbb.

2. Egy anekdota szerint Fekete István szépírói karrierjét rókáknak köszönhette, ugyanis az 1930-as években megjelent egy írása a Nimród vadászmagazinban Traktort követő rókák címmel. A cikket olvasva vadász barátja, az Afrika-kutató Kittenberger Kálmán azt kérdezte tőle: "Miért nem írsz te mást is? Az a traktoros róka kitűnően van megírva."

Dargay olvasás közben látta maga előtt a figurákat Forrás: Aranytíz

3. Dargay Attila képregény-rajzoló és rajzfilmrendező a szerzővel személyesen soha nem találkozott, de rengeteg inspirációt merített az író műveiből. A hetvenes években a Bogáncsból és a Vukból is rajzolt képregényt a Füles újság hasábjaira. "Elolvastam a könyvet, és elbűvölt. Szinte láttam a figurákat, csak le kellett rajzolni őket" - mondta el később a Vukról.

Nagyapja után kapta a Vuk nevet Forrás: Vuk

4. "Vuk lesz a neve, mint öregapjának, ki első volt a nemzetségben. Vuk, ami annyit jelent, hogy minden rókának félre kell állni az útból, ha vadászatra indul" - áll a regényben. A kisróka híres vadász nagyapja után kapta a nevet, mely a filmben annyit tesz: Vadászom, Utamból Kotródj!

5. A Vuk főcímdalát Wolf Kati énekli hétévesként Wolf Péter és zenekarának közreműködésével. Az énekesnő megfogadta, hogy többet nem lép nyilvánosság elé ezzel a dallal, 2015 februárjában copfba font hajjal, cérna vékony hanggal, egy játszótéren szinkronizálta magát, majd kiemelte, hogy ez volt az utolsó alkalom, hogy a dalt hallhatták tőle.

Többet nem énekli el a dalt közönség előtt Forrás: Wolf Kati

6. A hímnemű kisróka hangját Pogány Judit kölcsönzi, a történet mesélője pedig Bitskey Tibor. Karak Csákányi László, a Simabőrű ember Koltai Róbert hangján szólal meg, de szinkronszínészként közreműködött többek közt Kútvölgyi Erzsébet, Czigány Judit , Márton András, Haumann Péter, Maros Gábor, Benedek Miklós, Zenthe Ferenc és Bodrogi Gyula is.

7. Először a Magyar Televízió rendelte meg egy négyrészes sorozat gyártását a Pannónia Filmstúdiótól. Állítólag kiürültek a játszóterek, amikor a tévében a Vukot adták, minden gyerek a képernyő előtt ült. A televízióban megismert kisállat történetéből aztán mozifilmet készítettek. Nyár elején mutatták be a sorozatot, amiből rohammunkában, decemberre már kész lett a moziváltozat, ami még sikeresebb lett.

Vuk Forrás: Vuk

8. A Vuk exportcikké is vált. Rengeteg ország vette meg a forgalmazási jogokat, 1982 karácsonyán például a BBC főműsoridőben adta.

9. 2008-ban mutatták be Gát György 3D-s folytatását, Dargay azonban határozottan elzárkózott attól, hogy az ő figuráit használják fel. A Kis Vuk sokakat megbotránkoztatott, az eredeti történet meggyalázását látták benne, emellett kritikát kapott animációja és történetvezetése miatt is.

Vuk Forrás: Kis Vuk

10. A Gellért-hegyen pár évvel ezelőtt átadott Vuk játszótér figurái máig népszerűek, a tér a közelmúltban esett át egy nagyobb felújításon. Nem csak a gyerekek számára nyújt nagy élményt, hanem a felnőttek is szívesen mennek el megcsodálni Vukot és Karakot, Unkát, a békát, Szút, a sünt, Vahurt és az ölelkező libákat. A helyet az I. kerületben lakó Dargay Attila emlékre hozták létre.

A játszótér Dargay Attila emlékére készült Forrás: Vuk

A cikkben több helyen felhasználtuk Kalocsay Gergely írását.