Diliházból szállodába: a sorozatgyártás újhulláma

Amerikai Horror Story
Vágólapra másolva!
Több olyan sorozat is fut jelenleg, amelynek következő szezonjában teljesen új történetre és karakterekre számíthatunk, ilyen például az Amerikai Horror Story, A törvény nevében és a Fargo is. Az antológia műfaja nem új keletű a tévézésben, korábban azonban inkább epizódonként – és nem évadonként – kaptunk friss tartalmat, a mostani eljárás így egészen új szintre emeli a történetmesélést.
Vágólapra másolva!

A sorozatgyártásban viszonylag ritka, hogy egy alkotó egyetlen szezonra tervezzen, legfeljebb akkor kanyarít kényszerű véget a történetnek, ha szériáját idő előtt elkaszálják. A több évadon keresztül kígyózó sztorinál azonban megvan az a veszély, hogy kifullad, egy idő után nem képes megújulni, és még a kezdetben érdeklődő nézők számára is unalmassá válik. Ennek mennek ellene a mostanában sorra jelentkező antológiák, ahol minden etappal új történetet és új karaktereket, bizonyos esetekben új színészeket is kapunk.

Az Amerikai Horror Story minden évadban másféle borzongást kínál Forrás: Twitter / Sarah Paulson

Persze az efféle történetmesélésnek is megvannak a maga buktatói, hiszen semmi sem garantálja, hogy a következő évaddal sikerül megugrani a lécet, amelyet az első szezon állított fel. Az íróknak azonban olyan szempontból talán könnyebb dolguk van, hogy nem kell kismillió csavart kitalálniuk a nézők figyelmének fenntartása érdekében – viszonylag rövid idő alatt, behatárolhatón végigjátsszák, ami a fejükben van, bevezetéssel, tárgyalással, befejezéssel együtt.

Horrorral indult, rendőrök folytatták

Az újkori antológiák hullámát valószínűleg az Amerikai Horror Story indította el, amelynek első évadja még egy felújított kúriában, a második szezonja azonban már egy elmegyógyintézetben játszódott – a történet pedig az előzőétől független volt, és hiába jelent meg több színész a korábbi gárdából, mindegyik teljesen más szerepet játszott. Ezt követte a Boszorkányok és a Freak Show alcímű etap, az ötödik pedig – ahogyan a napokban kiderült – egy hotelben kap majd helyet.

Colin Farrell és Vince Vaughn veszi át a helyüket HBO

Az Amerikai Horror Story után jött az egekig dicsért A törvény nevében, amelyben két rendőr nyomozott egy sorozatgyilkos után – az évad végére pedig meg is találta, és a hajsza némi kétely ellenére sem folytatódott tovább, a történetet lezártnak tudtuk tekinteni. Hiába volt zseniális Matthew McConaughey és Woody Harrelson párosa, itt a második évadban új színészeket is kapunk, Colin Farrell és Vince Vaughn váltja őket.

Hasonlóképp, a Fargo is más történettel és más szereplőkkel vág neki a második szezonnak, ott már Kirsten Dunst és Ted Danson lesznek a húzónevek Martin Freeman és Billy Bob Thornton helyett.

Felkészül O. J. Simpson és a sikolykirálynők

Az antológia műfaja ezekkel a színvonalas, filmszerű sorozatokkal már-már divattá vált, jelenleg is van több projekt, amely hasonló koncepcióval készül. Az Amerikai Horror Story alkotója, Ryan Murphy nem tud leállni, a horrorsorozat ötödik szezonja mellett készíti az American Crime Story-t is, amelyben megtörtént bűneseteket jár körül – az első évadban O. J. Simpson ügyét mutatja be Cuba Gooding Jr.-ral a főszerepben, de többek között John Travolta és David Schwimmer is csatlakozott már a színészgárdához.

Ryan Murphy rákapott a műfajra Forrás: AFP/Kevin Winter

Szintén Ryan Murphy állt elő a Scream Queens ötletével, amelyből egyből egy tizenöt részes évadot meg is rendelt a FOX. A történet egy főiskolai kampuszban játszódik, ahol sorra történnek a gyilkosságok, az esetleges későbbi szezonok azonban teljesen új sztorival és helyszínnel jelentkeznek majd. A címnek megfelelően a sikolykirálynő, Jamie Lee Curtis is játszik a sorozatban, de többek között Emma Roberts és Lea Michele is szerepet kapott benne.

Közben Steven Soderbergh is készíti a Starz csatornának 2009-es filmje, a Barátnő rendelésre sorozatváltozatát, amelyben Elvis Presley unokáját, Riley Keough-t is láthatjuk majd – bár az egyelőre nem derült ki, hogy az escortlány mindennapjainak bemutatása után a reménybeli második évad mit kínál majd.

Minden részben új horror

A CW is rendelt mostanában antológiát, bár ez annyiban különbözik a fentiektől, hogy minden egyes epizóddal más történetet és szereplőket kínál a nézőknek. A Tales From the Darkside-ról van szó, amely George A. Romero azonos című, nyolcvanas évekbeli sorozatát idézi meg.

Minden epizódban más mesét mondott a Kriptaőr Forrás: HBO

A horror és a sci-fi műfajában egyébként már az ötvenes években találkozhattunk hasonló kísérletekkel, gondoljunk csak az eredeti Alkonyzóná-ra vagy az Alfred Hitchcock bemutatja című sorozatra, később azonban ilyen volt például a Meghökkentő mesék vagy a Mesék a kriptából is.