A médiahatóság figyelmeztette az M1 Híradóját

M1 Híradó
Vágólapra másolva!
Tilos hírolvasói véleményt fűzni politikai hírekhez, ennek megsértése miatt a Médiatanács figyelmeztetésben részesítette az m1-et, az MTVA-t.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa határozott arról, hogy az M1 Híradó 2014. november 8-i adásában elhangzott, egy államadósság-osztályzatról szóló hírhez fűzött hírolvasói vélemény miatt a médiaszolgáltató megsértette a médiatörvény azon passzusát, amely tiltja a politikai hírekhez fűzött hírolvasói kommentárt.

M1 Híradó Forrás: MTVA

A konkrét esetben a híradó műsorvezetője utalást tett egyes online hírportálokra, amelyek szerinte szándékosan elhallgatták az országról szóló pozitív híreket. A fokozatosság és arányosság elvén alapuló korábban kialakult jogalkalmazói gyakorlatnak megfelelően, mivel a médiaszolgáltató első alkalommal sértette meg a szóban forgó rendelkezést, a Médiatanács a felhívta a jövőbeli jogsértésektől való tartózkodásra - áll a szövegben.

A testület korábbi, ugyanezen törvényi rendelkezés sérelme kapcsán hozott döntéseiben szintén ezt a jogkövetkezményt alkalmazta, amikor a Hír TV egyik 2012. októberi, az ATV és az RTL egy-egy 2012. novemberi híradójában, valamint a Klubrádió egyik 2013. februári, illetve szeptemberi Hírek műsorszámában a hírolvasók a Jobbik pártot „szélsőjobb", „szélsőjobboldali", illetve „szélsőséges" jelzőkkel illették, ezzel véleményt formálva a pártról.