A legcsinosabb stand-upos csajok

2006 "Funny Ladies We Love" Honoring Terri Hatcher - Arrivals Full Length DRESS celebration party RED CARPET Ladies' Ladies Home Journal 56726369
LOS ANGELES - FEBRUARY 6: Comedian Kaitlin Colombo arrives at Ladies Home Journal's "Funny Ladies We Love" at the Cabana Club on February 6, 2006 in Los Angeles, California. (Photo by Michael Buckner/Getty Images) *** Local Caption *** Kaitlin Colombo
Vágólapra másolva!
A stand-up comedy műfajában főként férfiak jeleskednek, de azért akad pár nő is, és közöttük is van néhány, akit nemcsak a humora, hanem a külseje miatt is szívesen látunk a színpadon – közülük mutatunk be tízet, az amerikaiak mellé két brit és két magyar komika is bekerült.
Vágólapra másolva!

Az idei Golden Globe-díjátadást két csinos komika, Tina Fey (A stúdió) és Amy Poehler (Városfejlesztési osztály) vezette, akik több amerikai kritikus szerint is az utóbbi évek legviccesebb gáláját produkálták. Rajtuk kívül is vannak azonban olyan nők, akiknek nem kell a szomszédba menniük, ha humorról van szó - összeállításunkban fiatal milliárdos és hármasikreket nevelő anyuka egyaránt szerepel, de bemutatjuk többek között a komédia Lolitáját és Matt Damon álszeretőjét is.

Laura Solon

Már fiatalon rangos díjat kapott Forrás: BBC

2005-ben került a brit újságok címlapjára, miután a komikusoknak járó Perrier-díj történetében ő lett a második női díjazott – és akkor is még csak 26 éves volt. Ezután hamar felkapta a BBC: elkészíthette a Laura Solon: Talking and Not Talking című rádióműsort, és olyan tévésorozatokban is feltűnt, mint a Laura, Ben & Him vagy az Al Murray tudathasadásos személyiségzavara. Nézze meg videón is:

Jackie Clune

Hármasikrek mellett is aktív Forrás: BBC

Igen sokoldalú komika, egy időben hivatásos színész volt, részt vett a Red Rag Women's Theatre megalapításában, miközben különböző zenekarokkal is dolgozott együtt, a Majmold a muffot! című vígjátéksorozatnak például ő énekelte fel a főcímdalát. Feltűnt az angolok kedvelt szappanoperájában, az EastEnders-ben is, és olyan sikeres musicalekben (azok londoni változatában) vállalt szerepet, mint a Mamma Mia! vagy a Billy Elliot – The Musical. Két könyvet is írt, de arról szintén ismert, hogy hármasikrei vannak.

Kaitlin Colombo

Tizenhárom évesen lépett fel először Forrás: Getty Images/AFP/Michael Buckner

Tizenhárom éves kora óta színpadon van, egyik kollégája, Jay Mohr el is nevezte a komédia Lolitájának. Tizennégy évesen megírta első forgatókönyvét, három évvel később ő jegyezte a The Voices Inside My Head című szitkom pilotját, tavaly pedig megjelent rövidfilmje, a The Choking Game is. Nem mondhatni, hogy hétköznapi családból származik, hisz édesanyja leszbikus, édesapja pedig homoszexuális – így nem meglepő, hogy Colombo a színpadon is sűrűn kiáll a melegek jogaiért. Szüleiről itt is beszél, elmeséli azt is, hogy apja Halloweenkor Judy Garlandnak öltöztette:

Sarah Silverman

Nem a kényes ízlésű polgárokat célozza Forrás: AFP/Valerie Macon

Amilyen csinos, olyan nehezen fogadják el a gyenge gyomrú nézők, hiszen mocskos a szája, politikailag inkorrekt, sőt rasszista is – persze mindezt a vicc kedvéért teszi, ami már csak abból is leszűrhető, hogy zsidó származása ellenére is meglehetősen sokat zsidózik. Tévéműsorát, a Sarah Silverman program-ot itthon is bemutatta a Comedy Central, I’m Fucking Matt Damon című dalával (a videón nagyjából 2.19-től) a hazai média is foglalkozott.

Whitney Cummings

Saját sorozatot is vitt a tévében Forrás: AFP/Jason Merritt

2004-ben, huszonkét évesen kezdte a stand-upot, 2007-ben pedig a Variety már azon tíz komikus között listázta, akire érdemes lesz odafigyelni a jövőben. Whitney címmel saját vígjátéksorozatot írt – amelyben a főszerepet is magára osztotta, ebből látható pár részlet az alábbi videón –, majd Az élet csajos oldalá-ba is besegített. Stand-uposként szívesen beszél a nemek közötti különbségekről és kapcsolatokról, így a szexualitásról is.

Sara Benincasa

Pánikrohamaiból is viccet csinál Forrás: www.sarabenincasa.com

A szexualitás témaköre Sara Benincasától sem áll távol, aki egy időben Get in Bed címmel készített rádióműsort, majd átnyergelt a podcast adásokra, amelyeknek már a Sex and Other Human Activities összefoglaló címet adta. A köztudatba 2008-ban robbant be, amikor az akkori amerikai választások egyik résztvevőjét, Sarah Palint parodizálta videoblogjában – amire a Huffington Post is felfigyelt. 2009-re már önálló estet állított össze, amelyben agorafóbiáját és pánikrohamait dolgozta fel humoros formában.

Sara Blakely

Igen fiatalon vált milliárdossá Forrás: AFP/Paul Morigi

Alapvetően a Spanx nevű fehérneműcég alapítójaként és – ezzel összefüggésben – fiatal milliárdosként ismert, de kipróbálta magát a stand-up műfajában is. 2012-ben szerepelt a Time magazin százas listáján, amely a világ legbefolyásosabb embereit tömörítette, és a Forbes is felfigyelt rá, mint a legfiatalabb női milliárdosra, aki önerőből kapaszkodott fel. Saját vállalkozása előtt a Disneynél dolgozott, ekkor lépett fel komikus produkciókkal, de az a „komoly” beszélgetésekben is kitűnik, hogy van humora – a cégalapításról például azt mesélte, hogy a saját feneke adta hozzá az ötletet.

Chelsea Handler

Írt pár bestsellert is Forrás: AFP/Jason Merritt

Színészként feltűnt kolléganője, Whitney Cummings sorozatában, a Whitney-ben, de többek között az Ügyvédek és a Zsaruk bevetésen egy-egy epizódjában is láthattuk, legutóbb pedig Lisa Kudrow szerepeltette a Web-terápiá-ban. Íróként és producerként a Chelsea Lately című talkshow-t készítette, amelynek természetesen házigazdája is volt. Melegjogi aktivista, négy könyve is feljutott a New York Times bestsellerlistájára, és a Playboy címlapján szerepelt - a meztelenségről itt beszélt:

Kormos Anett

Az egyik magyar versenyző, akit ennek megfelelően nem is kell nagyon bemutatni itthon. Szerkesztőségi blogunkra készített tavalyi interjúnkat itt olvashatja vele, a cikkben galériát is talál.

Szente-Veres Adrienn

Másik csinos női humoristánk, akivel a Csak a duma oldalán szintén készítettünk galériás interjút, ezt itt tekintheti meg. A Comedy Central bemutatja című műsorban így szerepelt: