Dohos pincéből, szegénysorból is jöttek tévésztárok

Liptai Claudia
Vágólapra másolva!
A világszerte ismert tévésztárok közül korántsem született bele mindenki a szakmába, vannak, akik kilátástalan szegénységből küzdötték fel magukat a képernyőre. Sarah Jessica Parker dickensi gyermekkorról ír, Oprah Winfreyt pedig a krumpliszsákból készített ruhái miatt csúfolták, de vannak magyar példák is.
Vágólapra másolva!

Sarah Jessica Parker

A Szex és New York sztárja hét testvérével volt kénytelen megosztani mindenét Cincinnatiban, miközben a család igen rossz körülmények között élt. „A gyerekkorom amolyan dickensi volt, emlékszem arra, hogy milyen volt szegénynek lenni, mert nem volt semmi módja, hogy elrejtsük. Néha kikapcsolták nálunk az áramot, olykor a karácsonyt és a születésnapokat sem ünnepeltük, bármikor jöhetett a behajtó, vagy épp a telefontársaságtól hívtak, hogy kikapcsolják a készüléket” – emlékezett vissza a színésznő 2000-ben a New York Timesnak.

Dickensi gyermekkora volt Forrás: AFP/Ethan Miller

Oprah Winfrey

Oprah Winfrey a legbefolyásosabb médiaszemélyiségeket tömörítő listákon rendre az élen szerepel, 2009-ben a Forbes a leggazdagabb afroamerikaiként nevezte meg – és mindezt a saját erejéből érte el. Édesanyja még tinédzser volt, amikor megszülte a kislányt, és egyből le is adta a nagymamának, akivel az első hat évben nagy szegénységben éltek. Oprah-t a gyerekek állandóan gúnyolták a ruhái miatt, hiszen volt olyan, amelyik krumpliszsákból készült.

Krumpliszsákból készült ruhát is hordott Forrás: AFP

Selma Blair

A Nyugi, Charlie! című sorozatból Charlie Sheen kirúgatta, de azért valószínűleg még mindig van mit a tejbe aprítania. A Pokolfajzat és folytatása női főszereplőjének, Selma Blairnek két filmje idén már biztosan a mozikba kerül. A színésznő huszonegy évesen még az üdvhadsereg szállásán húzta meg magát New Yorkban, míg nem kapott egy vendégszerepet a Pete és kis Pete című szériában – 2012-ben pedig már 1,78 millió dollárért tudta eladni a kéglijét.

Az üdvhadsereg szállóján húzta meg magát Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Rose McGowan

A Bűbájos boszorkák-ból Paige-ként ismert Rose McGowan gyermekkorában egy szekta tagja volt, majd ide-oda adogatták a rokonok, végül egy drogelvonót is végig kellett csinálnia, és még akkor is csak tizennégy volt. Tizenöt évesen úgy döntött, inkább otthagyja a családját, és a csavargó életmódot választja. Saját bevallása szerint az első utcán töltött napján összeismerkedett egy hasonló helyzetben lévő lánnyal, akivel aztán egy év alatt bejárták Oregon és Washington államokat.

Egy évig hajléktalanként csavargott Forrás: AFP/Frederick M. Brown

Hilary Swank

Bár elsősorban filmes munkásságát ismerjük, annak idején játszott a Beverly Hills 90210-ben is, és könnyen lehet, hogy ő lesz a következő évek tévésztárja – megkapta ugyanis a főszerepet a The One Percent című sorozatban, amelyet a Birdman Oscar-díjas rendezője, Alejandro González Iñárritu készít. A színésznő egy lakókocsiparkban nőtt fel Washingtonban, tizenöt évesen költöztek csak át az édesanyjával Los Angelesbe, de kezdetben ott is hasonló körülmények között éltek.

Egy lakókocsiparkban nőtt fel Forrás: Getty Images/AFP/Mark Mainz

A férfiak sem voltak mind könnyű helyzetben

Az Egyesült Államok legismertebb pszichológusa Phil McGraw, aki 2002 óta vezeti tanácsadó műsorát, a Dr. Phil-t. A szakmát édesapja nyomán választotta, akinek azonban annyira nem ment jól a szekér, hogy a fiával egy ideig egy autóban lakott Kansas Cityben – miután dr. Phil lediplomázott, együtt praktizáltak, az orvos csak a kilencvenes években vált az Oprah című show állandó vendégévé.

Drew Carey szükségből vérplazmát is adott Forrás: AFP/Alberto E. Rodriguez

A tengerentúlon hasonlóan ismert tévés személyiség, a The Drew Carey Show-val saját sorozatot is alkotó Drew Carey nyolcéves volt, amikor elvesztette az édesapját. Tizennyolc évesen öngyilkosságot akart elkövetni, de úgy döntött, inkább Ohióból Kaliforniába megy, hogy megkeresse a bátyját. Végül Las Vegasban kötött ki, ahol nem volt hol laknia, negyven dollárt tudott csak szerezni azzal, hogy elment vérplazmadonornak.

Itthon sem mindenki a Rózsadombon kezdte

A hazai tévések közül sem született mindenki jómódú családba, kellemes körülmények közé – gondoljunk csak Majkára, aki Ózdról küzdötte fel magát, erről is beszélt az Origónak egy korábbi interjúban.

Liptai Claudia a Hal a tortán egyik adásában mesélt arról, hogy egy pincében nőtt fel. "A szenespince mellett egy cselédlakásban laktunk, aminek egy szénkályhája volt az előszobában, és az fűtötte be az egész lakást. Nem volt fürdőszoba, egy kék műanyag lavórban kellett minden este a kályha mellett pancsizni. Anyu mindenféle poszterrel telerakta a falakat, hogy ne látszódjanak a penészfoltok, mert hiába meszeltek, pince lévén mindig nyirkosság volt, és dohszag. Emlékszem, fölöttünk egy száztíz négyzetméteres lakásban egy jómódú család élt, akik csak a biciklijükért jöttek le tavasszal. Így visszatekintve ez némileg úgy hangzik, mintha a Twist Olivért olvasnám" – mondta korábban.

Liptai Claudia sem volt mindig tehetős Forrás: TV2 sajtószoba

A Barátok közt-ben látható Varga Izabella a háború miatt menekült el a Vajdaságból, Bagi Ivánnak vagy a Megasztár-ban megismert Oláh Ibolyának pedig a gyermekotthon jutott.

"Három- vagy négyévesen többször is voltam különböző családoknál, úgynevezett próbahétvégéken, amikor megnézték, hogy akarnának-e, de senkinek sem kellettem. Végül kilencesztendős koromban a nővérem vett magához, akivel soha nem volt felhőtlen a viszonyom. Tőle a bátyámhoz kerültem, aki aztán egyik napról a másikra kirakott az utcára, mert túl nagy feladatnak bizonyult neki a gyereknevelés. Akkor már idősebb voltam. Egy időben az utcán aludtam, hajléktalanként éltem, vagy ismerősöknél húztam meg magam. Barátok adtak enni, és néha kölcsön egy kis pénzt ételre" – írta könyvében Bagi.