A közmédia adná az olimpiát, de a jogok máshol vannak

Hosszú Katinka, Rövid pályás úszó-Európa-bajnokság 2015., Izrael
Bulgaria's Katinka Hosszu reacts after breaking a new world record during the preliminary of the women's 400m medley at the 18th European Short Course Swimming Championship in the Israeli Coastal city of Netanya on December 2, 2015. AFP PHOTO / JACK GUEZ / AFP / JACK GUEZ
Vágólapra másolva!
Az olimpiát jövőre az MTVA M4-es csatornája adja itthon, de az Eurosport közvetíti Európában 2018-2024 között. A magyar közmédia szerint viszont a közérdeklődésre számot tartó sporteseményeknek szabadon foghatóknak kell lenniük.
Vágólapra másolva!

Peter Hutton, az Eurosport vezérigazgatója szűk egy hónappal ezelőtt azon lelkendezett, hogy igen fontos jogokat szereztek meg a piacon: három nagy Grand Slam tenisztornát említett, a Bundesliga mérkőzéseit, a Super Bike világbajnokságot, kerékpáros körversenyeket. Ami ennél fontosabb, hogy az olimpiát is megnevezte, amelyet 2018-2024 között ők közvetítenek majd Európában: könnyen kiszámolható, hogy két téli és két nyári játékokról van szó.

Ez az, amit a magyar közmédia nem fogad el,

hiszen nem véletlenül hozta létre a csak sporttal foglalkozó M4 adót. 2016 nyarán még jó nézettségre számíthat (nyári olimpia, futball Eb), de ha utána négy olimpia is elúszik, az nem csak presztízsveszteség vagy blama, hanem látványos zuhanás is a nézettség grafikonokban. Kapóra jött az MTVA-nak az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (European Broadcasting Union, EBU) 75. genfi közgyűlésén elfogadott deklaráció.

Hosszú Katinka Forrás: AFP/Jack Guez

Eszerint szabadon foghatóknak kellene lenniük a közérdeklődésre számot tartó sporteseményeknek: az EBU közleménye szerint a sportok a sportközvetítésekkel párhuzamosan váltak egyre népszerűbbé, és ezzel egy időben a kultúra részévé.

Kódolatlanul, határon túl is

A hazai közmédia korábban már többször jelezte, számára kiemelten fontos ügy, hogy a jelentős sportesemények kódolatlanul legyenek foghatóak, akár országhatárra való tekintet nélkül is, megoldva ezzel azt a fennálló problémát, mely elsősorban a határon túli magyarokat érinti. „Az EBU ezen állásfoglalása így bizakodásra adhat okot a magyar tévénézőknek és rádióhallgatóknak is" – közölte az MTVA.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének 56 országból 73 aktív tagja van, székhelye Genf. Az EBU-t 1950-ben, Nagy-Britanniában hozták létre abból a célból, hogy a tagok a híradóbejátszásokat egymás között megoszthassák. Magyarország, illetve a Magyar Televízió és a Magyar Rádió 1993-ban csatlakozott az EBU-hoz, amikor egyesült az OIRT-tal (a kelet-európai országok rádiós és televíziós szervezete volt), az EBU egykori versenytársával. A közmédia-rendszer átalakítását követően a közmédia intézményei 2014. január 1-től csoportos EBU tagságot kaptak.

Megkérdeztük az Eurosportot, mit gondolnak erről, válaszukkal később bővítjük a cikket. A 2016-os olimpia még az MTVA-nál van, 92 ember utazik, eddig 50 millió forintért.